counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
Всі новини...

Чи знайдеться у Порошенка в Берліні козир проти Путіна


Переглядів: 2138


Чи знайдеться у Порошенка в Берліні козир проти Путіна

В кулуарах Верховної Ради України народні депутати активно прогнозують результати зустрічі у "нормандському форматі".

Сьогодні президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд та канцлер ФРН Ангела Меркель зустрінуться у Берліні.

Примітно, що вперше від початку війни в Україні канцлер Німеччини Ангела Меркель прийме у Берліні російського президента Володимира Путіна.

Журналісти АСН опитали нардепів на з цього приводу.

Нардеп БПП і колишній прем'єр Криму Сергій Куніцин заявив, що ситуація в Сирії «навіть Європу розбудила, тому вони збирають зустріч».

«Знаючи Путіна, зазначу, що він не любить програвати. Він сідає за стіл переговорів, бо ситуація патова. На Донбасі вона зайшла в глухий кут, щодо Сирії - дуже складна. Зрозуміло, що Путіна не притягнули у Берлін за вухо. Але він сідає за стіл переговорів вже в останній момент. Тому не слід очікувати якогось дива від зустрічі у Берліні, тим більше, що "нормандський формат" не передбачає переговорів щодо Криму, а лише стосовно Донбасу. Але суттєві зрушення можуть бути. Зокрема, для України", - сказав він у кулуарах Ради.

Ще один народний депутат фракції БПП Олександр Бригинець впевнений, що особливого прориву у вирішенні конфлікту на Донбасі очікувати не слід. Швидше за все, більша увага буде зосереджена навколо ситуації в Сирії.

"Не виключаю, що навколо торгу за Сирію нам вдасться отримати поступки Кремля. Росію можуть покарати ще більшими санкціями за Сирію. І це буде великою перемогою України. Очевидно, спільна заява за результатами зустрічі навіть більше потрібна Німеччині та Франції, які ініціювали таку зустріч. Вона їм потрібна для внутрішнього користування. Чи готовий взяти участь у такій заяві Порошенко? Однозначно, так. Щодо Путіна - навряд", - сказав він.

Отже, Бригинець допускає, що ця зустріч буде поділена на дві частини: про Сирію та про Україну. Можливо, враховуючи рішення ПАРЄ, буде спільна заява Німеччини, Франції та України щодо засудження агресії Росії на нашій території. Окремо буде рішення Німеччини, Франції щодо дій Росії у Сирії. Раніше всі боялися, що Європа може піти на пом'якшення санкцій стосовно Росії, якщо вона знизить тиск на Сирію.

«Зокрема, що Україну розміняють на Сирію. Зараз ситуація перевернулася навпаки! Росію ще більше можуть притиснути як за Україну, так і за Сирію. Тому це великий успіх України. Є всі ознаки, що це може статися. Принаймні рішення ПАРЄ щодо засудження агресії Росії про це говорять", - сказав Бригинець в інтерв'ю журналістам у кулуарах.

Фракція "Народного фронту" дає оптимістичні прогнози.

Так, голова фракції Максим Бурбак сказав, що вітає той факт, що перше питання, яке ініціює Президент Порошенко на цих переговорах, - це наша безпека.

"Не можна зводити вирішення питань російської агресії до виборів на Донбасі, як вони це роблять. Ні. Спочатку виведення російських військ, зокрема  з Криму. Без Криму питання Донбасу розглядати неможливо. Важливо, що Президент ставить на перше місце виведення військ з окупованої території, демілітаризацію, повну деокупацію, і лише потім можна говорити про вибори та інші політичні питання. Це дуже добре", - нагадав він.

У свою чергу нардеп фракції "Народного фронту" та колишній комбат Юрій Береза впевнений:

"Порошенко в Берліні має зберігати спокій та впевненість. Це головне. Домовлятися будуть лише із сильними. Зі слабким ніхто говорити не буде. Тому ми маємо бути непохитними у своїх інтересах".

При цьому позафракційний нардеп, секретар Комітету з питань боротьби з корупцією Дмитро Добродомов нагадав, що Мінські домовленості зайшли у глухий кут.

"Всі спроби відвести озброєння, поставити крапку в обстрілах - порушуються. Тому переговори у "нормандському форматі" позитивні для України. Це дає змогу більше тиснути на Росію, зафіксувати наші позиції, засудивши агресію росіян. Сьогодні буде зустріч у більш чіткому та офіційному форматі. Зрозуміло, що ЄС буде відстоювати передовсім свої національні інтереси, але ми будемо відстоювати свої", - сказав він. Нардеп підкреслив, що про жодні вибори на Донбасі і мови бути не може.

"Спочатку треба вивести усі війська, лише потім можна говорити про вибори. Позиція України в цьому питанні дуже чітка та послідовна. Хоча ми неодноразово чули, що це питання піднімалося, зокрема Росією. Україна точно на це не піде. Парламент за це не проголосує", - прогнозує він.

Ще один позафракційний депутат Юрій Береза додав, що скоро у Франції будуть вибори, тому ця країна робитиме політичні заяви за результатами зустрічі у "нормандському форматі".

«А ПАРЄ напередодні прийняла резолюцію, визнавши агресію Росії. Це дуже важливо. У Порошенка напередодні зустрічі у Берліні з'явилися додаткові важелі та козир. Він може використовувати рішення ПАРЄ як козир, апелювати до нього у переговорах з ЄС та для тиску на Путіна. Зрозуміло, що Німеччина іноді робить такі заяви, які не дуже влаштовують Україну. Чому? Вони також діють, враховуючи власні інтереси. Насправді якоїсь змови з Росією я тут не бачу. Німеччина також має захищати свої інтереси. А ми - свої", - констатував Береза.

А от голова фракції "Радикальної партії" Олег Ляшко не має оптимізму щодо зустрічі в Берліні.

"Я не бачу прориву від цієї зустрічі. Очевидно, що кожна зі сторін матиме свої позиції, буде стояти на своєму. Вчора ми чули заяву міністра закордонних справ Франції, який сказав, що Донбас має отримати особливий статус. Та те, що Україна має виконати Мінські домовленості. Але від 1-го до 11-го пункту там насамперед  підписані зобов'язання про проведення виборів на Донбасі, лише потім - виведення військ. Ті, хто підписував ці домовленості, це люди, які вчинили акт державної зради", - сказав він.

Ляшко додав, що Порошенко не має піддаватися на тиск у Берліні не лише Путіна, але й наших партнерів.

"Наш Президент на зустрічах впродовж двох днів докладе усіх зусиль, щоб перейти з Мінського до Женевського формату чи навіть Будапештського, що дасть більші можливості Україні", - вважає нардеп.

"Опозиційний блок" прогнозує, що у Берліні буде доленосна зустріч.

Про це з трибуни парламенту заявив нардеп Нестор Шуфрич, виступаючи російською мовою.

"Сьогодні день надії... Лідери чотирьох держав зустрінуться, щоб урегулювати статус Мінських домовленостей, бо альтернативи їм немає. Це означає стабільність та повернення до економічного росту усієї країни. Україна має виконати Мінські домовленості, проголосувавши за закони, які передбачені ними. Всі сьогодні сперечаються: що перше - курка чи яйце? Хочу нагадати слова Байдена, який, виступаючи з цієї трибуни, сказав, щоб ми прийняли ці закони... Але сьогодні ми в цьому залі блокуємо їх прийняття! Хто цей парламент? Парламент миру? Хто ця влада? Парламент і влада миру чи мародери, які прикриваються війною?" - запитав він.

Позафракційний нардеп Андрій Іллєнко у відповідь Шуфричу закликав " не слухати кликунів про мир, бо насправді Мінські домовленості - це капітуляція України".

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
29 березня на багатьох чекає насичений, але неоднозначний день згідно з прогнозом астролога Тамари Глоби Ділов....
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
За допомогою любовного привороту можна довго прив'язати чоловіка до себе, закохати його в себе і навіть поверн....
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Енергетичний зв'язок із чоловіком після розставання не зникає безвісти Жінка продовжує підживлювати свою енерг....
більше матеріалів
/-0,31661200523376-/ /-pc-/
Top