counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Половина ринку алкоголю перейшла в "тінь"


Переглядів: 2048


 Половина ринку алкоголю перейшла в тінь

Продавці «паленої» горілки і компонентів до неї в останні два тижні зачаїлися. Після десятків трагічних смертей, зафіксованих переважно в східних областях України, активне пересування по країні отруйного вантажу призупинилося.

Звичайно ж, не тому, що постачальники смертельної горілки передумали нею торгувати, вони всього лише вичікують, коли ситуація вляжеться, щоб продовжити збут «пальонки» по «своїм» магазинам і «точкам», і скільки приховано по складах цієї отрути, не знає ніхто. 54 людини вже попрощалися з життям, вживши метаноловий сурогат.

Здавалося б, після такого гучного інциденту повинні зашевелитися всі причетні міністерства і відомства. Але ні! На сайті Міністерства охорони здоров'я про факт отруєння людей алкоголем - ні слова, на сайті МВС - єдина згадка про інцидент датується 29 вересня, коли поліція затримала і вилучила велику партію контрафакту.

У повідомленні говориться, що зловмисники працювали в Харкові і на Донбасі, а сурогат поширювали на територію всієї східної України і Миколаївської області. Поліція повідомила, що перевіряє об'єкти торгівлі з метою отримання небезпечних спиртних напоїв з обігу. Але через кілька днів, коли люди продовжили вмирати, стало зрозуміло, що постачальники ці - не головні, вилучена партія - не найбільша, а «пальонку» по торговим мережам вилучили не всю.

Станом на 12 жовтня кількість випадків отруєння алкоголем зросла до 131, з них - 54 летальних. Про це повідомили в Держспоживслужбі. У Запорізькій області загальна кількість випадків отруєнь сурогатним алкоголем становить 17, в Дніпропетровській - вісім (з них один смертельний), у Харківській - 87 (40 летальних). У Донецькій, Луганській, Житомирській та Миколаївській областях нових випадків отруєнь сурогатами алкоголю не зареєстровано (сумарна кількість випадків отруєнь за цими галузями становить - 19, з них завершилися летальним результатом 13).

 фальсифікат, горілка, отруєння,

Відразу кидається в очі географія смертей: найбільше - в Харківській області, а самі випадки як отруєнь, так і вилучень сурогату фіксуються на прикордонних із зоною бойових дій на Донбасі територіях.

Вершина айсберга

Крім того, що горілкою на всю і безперешкодно торгують в інтернеті, її дуже просто можна купити з рук. Як розповіли кореспондентам АСН жителі Полтавської області, у них контрафактний алкоголь - вже розлитий в скляну тару, в пластикових бутлях оптом, розливний в «генделиках» - продавався всюди майже два роки!

У кожному селі по три-чотири «точки», де господарі будинку «бодяжать» отруту з купленого оптом спирту невідомого походження і продають місцевим жителям - 35 гривень за 500 грамів. Це стандартна такса по всій Україні.

Один з авторів цього тексту на власні очі спостерігав факт продажу в магазині такої горілки. Купити можуть тільки «свої». Потрібно просто сказати: «Мені ту, що по 35». І тобі видають "півлітрушку" з-під прилавка.

Але і це, як виявилося, не все. У невеликому кафе горілку (!!!) наливали в пластикову тару прямо з бочки з краником. Кому скільки потрібно, та хоч в трилітрову банку! Вартість - та ж!

Спробувати на смак це пійло ми не ризикнули, але, як описують ті, хто його вживав, контрафактна горілка «легше» п'ється, так як має слабший градус, але похмілля від неї важке і болюче. До слова, що цієї горілкою труїлися люди і раніше - в регіонах знають всі місцеві жителі.

Але, за їхніми словами, в більшості ці випадки не фіксувалися як отруєння алкоголем. Адже інакше б його виробників і продавців рано чи пізно знайшли б і покарали. Але нічого подібного не відбувалося. Також місцеві жителі підозрюють, що самопальна горілка дає вельми важкі ускладнення на здоров'я людини, особливо - на психіку, і навіть викликає звикання.

Але, як ми пам'ятаємо, в Міністерстві охорони здоров'я поки що проблемою отруєння українців не потурбувалися.

Де джерело отруйного контрафакту?

Як розповіли кореспондентам АСН жителі Полтавщини, до них горілку привозять з Харківської та Дніпропетровської областей. В одному випадку нам повідомили: сурогат возять з непідконтрольних територій «ДНР» і «ЛНР». Схема чітка, постачальники працюють швидко - аби платили гроші.

Продають його практично в кожному місті і селі на ринках, в невеликих магазинчиках і на дому. Природно, ніяких документів ні на спирт, ні на вже розлитий по пляшках сурогат немає.

Інформація від народних депутатів і експертів теж різниться.

Наприклад, член Комітету з питань запобігання та протидії корупції, народний депутат Віктор Чумак вважає, що спирт для фальсифікованого алкоголю в Україну контрабандою везуть з РФ і Дагестану.

"МВС і ДФС, де повинні бути спеціальні підрозділи, зобов'язані працювати злагоджено і системно над цією проблемою. Чому немає результатів? Чому не повідомляють суспільству про результати конкретних кримінальних проваджень, рейдів і так далі? Тому що система начебто є, але вона неефективна, вона застаріла, її треба міняти. Це система, яка не відповідає сьогоднішнім реаліям ", - сказав він.

Також Чумак повідомив, що, за його інформацією, поширення на ринку фальсифікованого алкоголю пов'язане з величезною кількістю «тіньових» грошей на ринку.

"Це великі гроші, чорні прибутки. Спирт для фальсифікату завозять контрабандою з Росії і Дагестану, там найдешевший спирт. З нього і виробляють "палену" горілку. На цьому заробляють дуже великі гроші", - сказав він.

А ось інший член Комітету ВРУ з питань запобігання та протидії корупції, позафракційний депутат Юрій Дерев'янко взагалі вважає, що поставки фальсифікованого алкоголю "кришують" в уряді.

"На моє глибоке переконання, з незаконним обігом фальсифікованого алкоголю в Україні ніхто системно не бореться. Вся ця мафія, яка займається незаконним обігом підакцизних товарів, отримує мегаприбутки і дуже добре себе почуває. Є прозора електронна система обліку акцизних марок, щоб будь-який громадянин міг в магазині, купуючи алкоголь, точно перевірити: це фальсифікат чи ні, це горілка, з якої сплатили податки чи ні", - заявив він.

Нардеп упевнений, байдужість уряду до загибелі понад півсотні громадян злочинна. А про те, що тіньовий ринок алкоголю зростає, свідчить той факт, що навіть при збільшенні акцизів на алкоголь розміри надходжень від цього податку до бюджету не збільшилися.

«Дірка» і потенційний «чорний» прибуток тільки збільшуються. Правоохоронні органи, СБУ, МВС - всі вони просто зобов'язані інформувати Президента і Прем'єра про такі випадки, в тому числі коли гинуть люди. Якщо уряд про це знає, але не реагує, то вони зацікавлені в цьому, значить - вони це "кришують", - говорить нардеп.

Також Дерев'янко вважає, що необхідно приймати зміни в закон про кримінальну відповідальність за продаж підакцизних товарів.

Тим часом генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на питання АСН: звідки в Україні контрафактний спирт, з упевненістю відповідає:

«З державного підприємства «Укрспирт». І цього всі в упор не помічають - а це 50% ринку алкоголю, який знаходиться в тіні. І це не просто гроші, а дуже великі гроші».

За його словами, така ситуація існує вже давно, і нею особливо не цікавилися з тієї причини, що раніше контрафакт робився з якісного спирту, а тепер - ні.

«Це був нормальний питний спирт. Значна частка підприємств, які виробляють легальний алкоголь, вони ж виробляють і нелегальний, з якого просто не виплачуються податки. А тепер у нас 55 гривень - мінімальна ціна на півлітра горілки - вона може бути висока. Так що почали використовувати вже технічний спирт», - припустив експерт.

Також Олексій Дорошенко прокоментував інформацію про завезення спирту з непідконтрольних територій:

«Як кажуть, цей спирт був завезений з непідконтрольних територій. Можливо це так. Хоча потрібно бачити матеріали кримінальної справи. Можливо, це і наш внутрішній спирт, просто дають таку дезінформацію, що спеціально це привезли для того, щоб отруїти ».

Кого зловили і кого будуть судити

Отже, послані депутатами до поліції, ми звернулися з питанням про проблему сурогатного алкоголю до директора Департаменту комунікації Нацполіціі Ярославу Тракало.

Той заявив, що проблема поширення сурогату - це питання фіскалів і Держспоживстандарту, а Нацполіція реагує тільки на наслідки.

«Що ж стосується нас, то ми реагуємо, якщо вже є факт отруєння, якщо вже відкрито кримінальне провадження, ми діємо в рамках цього кримінального провадження, ми проводимо рейд і інші законом передбачені заходи", - заявив він.

Йдемо до директора Департаменту комунікацій МВС України Артему Шевченко. У нього інформації ще менше: нацполіція "працює" над фактами незаконного продажу сурогатного алкоголю, але скільки вже напрацьовано - незрозуміло.

"Нацполіція працює (по виявленню фактів незаконного продажу сурогатного алкоголю. - АСН). Щодо інформації про надходження такої продукції з території, яка не підконтрольна українській владі (незаконних т.зв. формувань «ДНР» і «ЛНР»), то по кожній окремій нагоді треба дивитися окремо", - сказав він.

На уточнююче запитання щодо інформації про незаконний продаж сурогатної горілки "на розлив", що триває в Полтавській області, Шевченко відповів: "По Полтаві я особисто не отримував такої інформації".

Але ось до справи підключилася СБУ.

12 жовтня в столиці викрили підпільний цех з виробництва спирту, повідомила Київська прокуратура №7 разом з Головним управлінням контррозвідувального захисту інтересів України в сфері економічної безпеки СБУ. Фальсифікований алкоголь четверо киян «бодяжили» вдома.

Правоохоронці вилучили обладнання для виробництва фальсифікованого медичного спирту, а також майже дві тонни водно-спиртової суміші. І це в столиці - під носом у всіх центральних правоохоронних структур! А що ж діється в регіонах?

Скоро в Києві відбудеться суд над 25-річним чоловіком, який налагодив незаконне виробництво і збут алкогольного сурогату на території столиці. Його справу веде Київська прокуратура №5. Цех з незаконного виготовлення алкогольних напоїв зловмисник влаштував в Черкасах, а горілку продавав в столиці. Під час обшуків у нього вилучили понад 19 тис. літрів алкогольного сурогату та обладнання.

Загальна статистика боротьби з «паленкой» від УКРІНФОРМ

З початку 2016 року підрозділами податкової міліції вилучено з незаконного обігу близько двох мільйонів літрів спирту та фальсифікованого алкоголю на суму майже 216 мільйонів гривень. Про це заявив перший заступник голови Державної фіскальної служби Сергій Білан.

За його словами, в поточному році в рамках операції «Акциз 2016» була припинена робота 112 незаконних виробництв фальсифікованої алкогольної продукції, в минулому році - 95.

За дев'ять місяців 2016 року було відкрито 339 кримінальних проваджень, затримано 11 осіб, а економічний ефект заходів з протидії незаконному обігу спирту та алкоголю в 2016 році становить понад 150 мільйонів гривень.

За словами Сергія Білана, в Харкові з незаконного обігу вилучено чотири тисячі літрів технічного спирту, перекритий канал постачання метилового спирту для незаконного виробництва фальсифікату, вилучені з незаконного обігу 23 тонни технічних рідин з вмістом метанолу.

Тільки ось на питання, хто ж виробляє всі ці сотні тисяч тонн спирту, з якого підробляють горілку, відповіді немає.

Побороти тіньовий ринок алкоголю просто

Тим часом експерти вважають, що боротися з контрафактом в Україні, як завжди, почали не з того краю. Адже дві головні проблеми - занадто висока вартість алкоголю через різке збільшення акцизів і слабкий контроль за самим виробництвом спирту всередині країни - так і залишаються невирішеними.

«Ці акцизи нам уже «спущені» Євросоюзом, і ми підписали Асоціацію. Там є ставки акцизів, до яких ми повинні підняти (свої. - Ред.) протягом 10 років. Відповідно, ми ці ставки потроху піднімаємо. Правильно було б зараз, у міру того як у нас все більше йде в «чорний» і «сірий» ринок, акцизи відпустити трохи. Тому що збільшення акцизів грошей в бюджет більше не призводить, а ось до смертей - вже так ... Це може бути далеко не останній випадок (смертельні отруєння. - Ред.)», - вважає експерт Олексій Дорошенко.

Що стосується боротьби з тіньовим оборотом алкоголю, який становить, за словами експертів, вже близько 50% від всього ринку, то варто посилити контроль над внутрішніми виробниками спирту.

"Все дуже просто. У нас 43 працюючих спиртзаводи і непрацюючих - 25. Правда, ті, що «не працюють» по кілька років, теж виробляють спирт. Тому що коли у тебе немає жодного найманого працівника, але божевільні витрати електрики і води, то вони ж кудись йдуть? Треба поставити біля всіх 43 заводів, наприклад, податкові пости, і все - проблема буде вирішена», - запевняє Олексій Дорошенко.

Експерт наполягає: головна проблема саме в неврахований спирт, зробленому в Україні, а не в завезеному з-за кордону або непідконтрольного Донбасу.

«Якби весь цей алкоголь і спирт завозили звідкись, то йшли б цілі каравани цистерн. Таке просто не могло б залишитися непоміченим! Так, ми періодично чуємо про якісь труби, які копають з Росії, з Молдови до нас, але основна частина все одно - наша. В «Укрспирті» всі ці заводи вдень ​​працюють «наліво», а вночі - «направо», - заявив Дорошенко.

Щодо контролю виробництва спирту редакція АСН кілька днів тому звернулася з письмовим запитом до «Укрспирту», ​​але на момент виходу статті відповіді не отримала.

Тетяна Стець, Анна Стешенко, Аліна Тітова

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронські обряди — це простий і позитивний спосіб залучити до життя позитивні зміни За допомогою невигадливи....
Як здійснити бажання. Пишемо листа до небесної канцелярії
Як здійснити бажання. Пишемо листа до небесної канцелярії
Техніка виконання бажань - це не чаклунство і не магія На жаль, ні в кого з нас немає чарівної палички, ні джи....
Грошові дні: коли фінансовий успіх сам піде до вас в руки
Грошові дні: коли фінансовий успіх сам піде до вас в руки
У кожному місяці є дні, сприятливі для будь-яких фінансових операцій Астрологи називають їх грошовими
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
У повсякденному житті нас часто чатують на клопоти та неприємності Використання оберегів та захисних талісмані....
Знаки Зодіаку: як зняти стрес, заспокоїти нерви та відновити сили
Знаки Зодіаку: як зняти стрес, заспокоїти нерви та відновити сили
Стрес і занепокоєння нині не рідкість Практично щодня ми потрапляємо у стресові ситуації, але, на жаль, не зна....
більше матеріалів
/-0,46232509613037-/ /-pc-/
Top