counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
Всі новини...

Хто “зливає” е-декларування?


Переглядів: 1015


Хто “зливає” е-декларування?

30 жовтня - останній день, коли близько 50 тисяч чиновників, державних службовців, за законом про запобігання корупції, мали б заповнити електронні декларації на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Наразі лише 5 тис. чиновників, як повідомила голова НАЗК Наталія Корчак, заповнили декларації. Ще 20 тис. - в режимі "обробки". Гарантій, що система працюватиме, немає. Більше того, нардепи  та експерти впевнені, що е-декларування спеціально та штучно "зливають" у високих кабінетах.    

Прочуханка від Гройсмана  

11 жовтня на засіданні Кабміну міністри жалілися один поперед одного, що не можуть заповнити електронну декларацію. На що у відповідь голова НАЗК Корчак визнала наявність певних технічних збоїв, які поступово усуваються. "Ми з Держспецзв’язком в оперативному порядку здійснюємо коригування цієї програми", - доповідала вона главі уряду.  

Корчак повідомила, що треба підписати договір щодо технічної підтримки з державним підприємством УСС, аби вже у межах договірних відносин на професійній основі здійснювати технічне забезпечення електронного реєстру.  

Національне агентство є власником тієї частини програми, яка забезпечує функціонування єдиного державного реєстру.

"І цю програму потрібно доопрацьовувати, аби вона могла бути приєднана до інших баз даних. Ми розіслали листи відповідним науковим установам, аби з’ясувати, хто може далі взятися за розробку техніко-економічного обґрунтування і технічного завдання щодо побудови останніх модулів”, - пояснила вона.  

Голова НАЗК зауважила, що також виникло питання щодо реєстру корупціонерів, які зараз веде Міністерство юстиції.

“У рамках створення робочої групи ми з Міністерством юстиції ввели у їхню базу даних усі дані, що стосуються цього реєстру. Коли у нас буде апаратна частина, тоді ми зможемо цей реєстр перенести на наші можливості. Тому, аби забезпечити безперебійне функціонування реєстру, треба бути власником апаратної частини”, - підкреслила вона.  

Корчак розповіла, що оренда відповідного сервісного обладнання обходиться державі у 100 тис. грн на місяць, ще приблизно стільки ж витрачається на обслуговування.  

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству фінансів передбачити за запитом НАЗК необхідні зміни до державного бюджету для закупівлі обладнання та окреслив дедлайн.  

"Ви, в принципі, є центральним органом виконавчої влади, а з іншого боку, ви ж абсолютно незалежні від Кабінету міністрів. Ви обиралися незалежно, через конкурсні комісії і так далі, тому  ми тільки можемо вам сприяти в цьому. Але я хочу наголосити, що станом на 31 жовтня до кінця дня у вас має бути все бездоганно заповнено", - попередив Гройсман керівництво НАЗК.  

У свою чергу міністр  юстиції Павло Петренко вкотре заявив про недопустимість зриву проекту, який є однією з ключових вимог ЄС на шляху євроінтеграції. Звучить все гарно та правильно. Але ж хто винен за фактичний провал?    

Кругова безвідповідальність і німота

Після засідання Кабміну питання е-декларування почали обговорювати в Раді.

Так, на засіданні Комітету з питань запобігання корупції голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Леонід Євдоченко "переводив стрілки" на НАЗК.  

"Власником системи є НАЗК. Вони виправляють суто правові аспекти. Саме їх департамент має технічно це забезпечити. Нехай з цим розбираються ті, кому поставлені завдання",  - сказав він журналістам.  

При цьому він визнав, що виникають питання до функціоналу самої системи та програмного забезпечення... "Я думаю, що протягом одного тижня це можна вирішити", - сказав він.  

У відповідь начальник відділу захисту інформації в НАЗК Олександр Петраш, тікаючи від преси, відхрестився:   "Я не компетентний відповідати на те: хто відповідальний за недоліки на сайті. Буде відповідне розслідування".

Заступник Голови Національного агентства з питань запобігання корупції Руслан Радецький також спочатку ховався від журналістів, а потім спробував відмовитися від коментаря, посилаючись на необхідність присутності на тренінгу у Вищому господарському суді України.  

"Жодного саботажу немає! Департамент працює, ми відпрацьовуємо усі питання... Ми відпрацюємо усі питання та намагаємося, щоб система працювала. Бо треба, щоб система працювала!", - запевняв він.  

Показове заповнення зазнало поразки  

Гіркий сміх викликає ситуація, коли на засіданні парламентського комітету депутати спробували показово і колективно заповнити е-декларацію. В результаті - не вийшло!

Ні голова комітету Єгор Соболєв, ні його колеги, починаючи з Віктора Чумака, Юрія Дерев'янка, Ігоря Попова, закінчуючи Сергієм Лещенком, - не подали декларації, хоча кінець місяця вже "на носі".  

"Система постійно видає нові вимоги, графи, які треба заповнити, постійно змінюються", - жалілися ще минулого тижня нардепи з усіх без винятку фракцій.  

Як виявилося, й досі не заповнив декларацію голова фракції "Опозиційного блоку" Юрій Бойко, який впевнений, що "створена система політично мотивована". Голова "Самопомочі" Олег Березюк також розповідав, що система не працює нормально. "Радикал" Олег Ляшко обіцяв виконати закон, подати декларацію в законний термін. Але, за його словами,  депутати Радикальної фракції зверталися до НАЗК з проханням надати їм технічні роз'яснення щодо правильного оформлення електронної звітності. Проте в НАЗК допомоги не надали. Так само декларації досі не заповнила ні голова "Батьківщини" Юлія Тимошенко та голови фракцій коаліції: від БПП - Ігор Гринів та Максим Бурбак від "Народного фронту".  

Очільник антикорупційного комітету Єгор Соболєв впевнений, що проблеми з електронним декларуванням насправді не виправляються.  

"Навіть з'являються такі, яких раніше не було. Обидва державних органи: НАЗК та Держспецзв'язку, роблять вигляд, що їх це не стосується. Це форма вишукуваного саботажу, коли один не робить, а інший - мовчить. В результаті система не працює", - сказав він.  

За його словами, члени комітету звернулися до президента та прем'єра, щоб вони розібралися з відвертим штучним знищенням системи, бо ніхто у високих кабінетах просто не хоче показувати свої реальні статки.   "Якщо керівництво держави не може забезпечити просту роботу навіть сайту для збору та управління деклараціями, то яка ціна цієї владі? Президент та прем'єр мають взяти це на особистий контроль, тим більше вони самі мають заповнити декларацію. Сьогодні вони цього не зможуть зробити, бо сайт та система зроблені по-кривому... Це форма збереження корупції та клептократів", - сказав він.

Більшість політиків чекають, що декларування ось-ось завалиться  

За словами Єгора Соболєва, в комітеті створена робоча група, яка візьме під контроль ситуацію, будуть надіслані листи до ЄС, послам США та Європи.  

"Про те, як вони всі нас намагаються обдурити, що система поки що не працює... Вони псують навіть те, що нам першопочатково подарувала Організація Об'єднаних націй", - вважає він. (Систему електронного декларування Україні надали в ООН. – Авт.)  

З ним погодився член Комітету та народний депутат фракції "Радикальної партії” Ігор Попов.  

"Ми спілкуємося між собою, і я можу сказати, що контингент впевнений, що вся система завалиться... Бо є політичне замовлення, щоб система завалилася. А знайдуть для цього технічні причини. І вже сьогодні ми бачимо, що важко буде знайти "крайніх", - заявив нардеп.  

Попов не виключає, що 30 жовтня 2016 року, в останній день, коли за законом необхідно подати електронну декларацію, система може взагалі "впасти":  

"Бо мінімум 40 тис. користувачів дуже активно почнуть заповнювати декларації в останній день".

 Експерт Центру протидії корупції Анастасія Красносільська нагадала, що про наявні проблеми попереджали ще 1,5 місяця тому. Чому за два з половиною тижні до “часу Ч” про них знову заговорили, не зробивши нічого для їх усунення? Відповідь, на її думку, очевидна:  

"Реєстр не працює повноцінно. Найбільша загроза полягає у тому, що форма декларації, яку пропонує система, не дозволяє виконати норми закону про запобігання корупції. Це фактично дозволяє чиновникам і надалі ховати свої статки".

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 березня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
29 березня на багатьох чекає насичений, але неоднозначний день згідно з прогнозом астролога Тамари Глоби Ділов....
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
Любовний приворот: як закохати в себе чоловіка
За допомогою любовного привороту можна довго прив'язати чоловіка до себе, закохати його в себе і навіть поверн....
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Як розірвати енергетичний зв'язок із чоловіком
Енергетичний зв'язок із чоловіком після розставання не зникає безвісти Жінка продовжує підживлювати свою енерг....
більше матеріалів
/-0,30754399299622-/ /-pc-/
Top