counter
Стрічка новин
Вибрати все
16 Квітня
15 Квітня
Всі новини...

Чи будуть українки протестувати «по-чорному»?


Переглядів: 1248


Чи будуть українки протестувати «по-чорному»?

В Україні треба повністю заборонити аборти на законодавчому рівні. Таку заяву зробив митрополит української православної церкви московського патріархату Олександр Драбинко. Позиція церкви однозначна: треба законом Верховної Ради виключити аборти з послуг, які надають державні поліклініки.

"Ціна легального дітовбивства повинна бути такою ж, як і підпільного. Але не за рахунок платників податків. Якби вдалося вдвічі скоротити кількість абортів, у нас був би стійкий і потужний демографічний ріст. Це одне з тих питань, де моя позиція збігається з позицією патріарха Кирила, хоча я далеко не та людина, яка є його прихильником", - заявив Драбинко.

Крім того, він повідомив, що в церкві почнуть збирати підписи серед парафіян, а також ініціюють відповідні слухання у Верховній Раді на цю тему.

Настрої в Раді: "Це рука Москви!"

Взагалі ідея законодавчої заборони абортів в Україні не нова. Так, ще в 2013 році представники фракції ВО "Свобода" вносили до Верховної Ради законопроект про заборону штучного переривання вагітності, який був відхилений парламентом. Потім влітку 2015 року народний депутат "Радикальної партії" Ігор Мосійчук заявив про намір внести законопроект про заборону абортів і посилення відповідальності за перервану вагітність.

Щоразу подібні ідеї викликали неоднозначні оцінки, що переходять в істеричні заяви про утиски прав людей від борців за гендерну рівність або ж у такі ж жорсткі звинувачення у розгойдуванні основ суспільства з боку консерваторів. Адже тема не просто спірна або делікатна. Аборти і право на них - з розряду безапеляційних і однозначних тем для кожного конкретного індивіда. У суспільстві про це, як і про релігійні погляди, базові цінності, не прийнято сперечатися. Але час від часу цю тему підкидають нашому і без того далекому від єдності українського соціуму. З якою метою?

"Це треба запитати у тих, хто це робить. Ні від кого в парламенті, від жодного свого знайомого або оточення я не чула про те, що треба щось заборонити. Я вважаю, що людям не можна забороняти! Потрібно створювати умови для того , щоб люди могли і народжувати, і ростити дітей, і давати їм гідне життя, освіту і здоров'я", - сказала в інтерв'ю АСН народний депутат фракції БПП Оксана Продан.

"Навіщо збирати підписи? Нехай шукають тут депутатів, які підготують такий закон. Але я впевнена, що абсолютно немає жодної перспективи у цієї ідеї", - прогнозує вона.

У свою чергу позафракційний нардеп Дмитро Добродомов впевнений, що ідея заборони абортів розділить не тільки суспільство, але й депутатів у парламенті.

"На тих у кого є діти, і тих, у кого їх немає. Адже ті, хто не має дітей, до кінця не розуміють, що це вбивство живого організму. Як батько двох дітей, коли я бачу, якими вони виросли, я просто не уявляю собі, щоб із ними щось сталося", - сказав він.

Нардеп нагадав, що, згідно з Конституцією, церква і держава у нас розділені.

"Тому церква декларативно може закликати до заборони абортів. Але чи готова до цього наша країна сьогодні? Думаю, що ні. І це потрібно чесно говорити. Виступаючи категорично проти абортів, треба відвідати хоча б один будинок дитини. З'ясувати, чому у нас так складно усиновити. Тут потрібно наводити лад, у цьому законодавстві. У мене особисто є кілька знайомих, які хочуть, але не можуть усиновити дитину", - розповів депутат.

На його думку, українські реалії такі, що заборона абортів може збільшити кількість підкидьків, а найстрашніше - підпільних абортів.

"Державна позиція має бути однозначною: аборти - це погано, але ми повинні не забороняти, а подивитися - що можна зробити для того, щоб їх було менше. Це соціальна проблема... А те, що ця ідея з забороною вкидається саме зараз і саме московським патріархатом, це не дивує. Нещодавно я водив знайомих у Печерську Лавру, де випадково почув, про що там говорять. Там займаються відкритою антиукраїнською пропагандою. І це в центрі Києва! Патріарх московського патріархату Кирило - абсолютно в орбіті Путіна. Ідея із заборони абортів в Україні дуже добре лягає на загальну політику. Це розколює суспільство. А потім можна буде спостерігати сюжети про чергових "розп`ятих хлопчиків", - вважає він.

Голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець також згодна з тим, що в Україні треба робити все, щоб мотивувати жінок народжувати. А для цього потрібні умови, коли жінка не буде боятися, що у неї не буде роботи або грошей на памперси чи дитяче харчування. Ніякі заборони не призводять до бажаного результату. Оскільки найчастіше вони ведуть до збільшення кримінальних злочинів.

«Я дуже добре пам'ятаю той час, коли я була ще студенткою, а моя мама працювала патологоанатомом. Вона проводила розтини. І я пам'ятаю багато випадків смерті жінок у результаті кримінальних абортів, коли жінкам робили аборти вдома, в підвалах акушерки, які не мали необхідного обладнання. Жінки просто помирали від кровотеч", - розповіла вона.

Медик за освітою нардеп упевнена, що будь-яка ініціатива повинна бути виваженою.

"Сьогодні існують засоби контрацепції, коли жінка абсолютно свідомо може хімічним, а не механічним шляхом перервати небажану вагітність. Тому всі заклики заборонити аборти швидше носять декларативно-політичний характер, ніж прикладний. Тому я думаю, що українське суспільство свідоме і воно розуміє, що духовність дуже важлива. Аборти - це зло. Вбивати ненароджену дитину - це гріх... Але рішення не повинні призводити до злочинів, на які все одно будуть іти жінки, не отримуючи захисту у держави і впевненості, що зможуть прогодувати своїх дітей", - прогнозує Богомолець.

А як у них?

Польщу часто називають "адвокатом" України в ЄС. Хоча нам іще довго треба "реформувати" країну, щоб досягти хоча б польського рівня життя. Так ось. Фактично в ліберальній і демократичній країні ЄС буквально кілька днів тому відбувся один із найбільш масових мітингів за останні роки. Десятки тисяч жінок у чорному вийшли на вулиці Кракова, щоб висловити незгоду з законом, який передбачає кримінальну відповідальність за переривання вагітності.

Напередодні "чорного понеділка", як назвали 3 жовтня в Польщі, в першому читанні був прийнятий відповідний закон, яким повністю забороняються аборти. Виняток - якщо смерть плода сталася не з вини матері. Якщо ж жінка пішла на такий крок свідомо, то і їй, і лікареві загрожує від трьох місяців до п'яти років в'язниці.
Але останньої миті закон все-таки скасували.

У Польщі дозволяється переривати вагітність у разі серйозних проблем зі здоров'ям матері або плода або якщо жінка завагітніла в результаті зґвалтування чи інцесту.

Україна занадто ліберальна?

Якщо порівняти Україну з тієї ж Польщею, то наша країна "ліберальніша" в загальній класифікації. Адже переривати вагітність у нас дозволяють не тільки за медичними показниками, в разі зґвалтування, а й за бажанням матері. Згідно з чинним законодавством України, хірургічний аборт проводиться в акредитованих закладах охорони здоров'я при вагітності до 12 тижнів.

На терміні вагітності від 12 до 22 тижнів штучний аборт здійснюється лише за наявності таких спеціальних показань: наявність у жінки трьох і більше дітей, розлучення під час вагітності, смерть чоловіка, вагітність внаслідок зґвалтування, перебування жінки або її чоловіка в місцях позбавлення волі, позбавлення жінки батьківських прав, наявність у жінки дитини-інваліда, важке захворювання чоловіка або травма, що зумовили його інвалідність під час вагітності дружини.

У радянські часи, коли аборти забороняли, їх кількість не зменшувалась, але збільшувалася смертність від підпільних процедур. В СРСР заборона на переривання вагітності існувала до 1954 року. Сьогодні рівень абортів в Україні залишається одним із найвищих серед країн Європи і становить 21,1 на 1 тис. жінок дітородного віку.

Статистика абортів ведеться тільки в 61 державі. Проте ВООЗ намагається оцінювати загальну кількість абортів у світі і називає приблизну цифру - від 46 до 50 млн щороку. Половина з них, 26 млн, проводиться в тих країнах, де штучне переривання вагітності заборонено законом, тобто там практикують нелегальні, небезпечні аборти.

При цьому, за даними організації, небезпечні аборти призводять приблизно до 70 тис. жіночих смертей і викликають близько 5 млн інвалідностей на рік в усьому світі.

Заборони абортів людство вже проходило ще в ХХ столітті. Тоді, на жаль, жінки все одно шукали будь-які способи перервати вагітність. Головлікар Київського центру здоров'я Отто Стойка резюмує: "Поки це не можна ще виключити з нашого життя".

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Поганий вплив: як обчислити людину з чорною душею
Поганий вплив: як обчислити людину з чорною душею
Чужа душа — потемки Ми не в змозі передбачити дії, мотиви та бажання оточуючих
Відносини та сумісність у Східному любовному гороскопі
Відносини та сумісність у Східному любовному гороскопі
Як знайти кохання? Як її утримати? Як зберегти теплоту та ніжність у стосунках? Ці споконвічні питання ніколи ....
Як розпізнати енергетичного вампіра та захиститися від нього
Як розпізнати енергетичного вампіра та захиститися від нього
Спілкування з людьми не завжди сприятливо позначається на самопочутті, і якщо після розмови здоров'я чи настрі....
Чому виникають проблеми в житті: енергетичні причини
Чому виникають проблеми в житті: енергетичні причини
Проблеми виникають у нашому житті не випадково Це свого роду хвороби не тіла, а душі, які ми звикли ігнорувати....
Енергетична взаємодія людей: у чому небезпека та користь
Енергетична взаємодія людей: у чому небезпека та користь
Знаючи, як енергетичні прив'язки впливають на взаємини людей, ви зможете посилити свою енергетику та змінити ж....
більше матеріалів
/-0,25504899024963-/ /-pc-/
Top