counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Піднімати податки на сигарети, чи на пенсії та інвестиції?


Переглядів: 1914


Піднімати податки на сигарети, чи на пенсії та інвестиції?

Закордонні партнери вимагають, щоб українські тютюновиробники платили більші податки. Ще влітку представники Світового банку вкотре заявили – Україна повинна підняти акциз на сигарети у шість разів. Мовляв, цього вимагають підписана нами Рамкова конвенція ВООЗ щодо боротьби проти тютюну та Угода про асоціацію між Україною та ЄС. Однак представники тютюнової індустрії рік за роком намагаються відтермінувати цей процес у часі.            

Україна - найбільший цигарковий контрабандист Європи

Україна є найбільшим постачальником контрабандних сигарет у держави ЄС. Про це неодноразово наголошувалося  у звітах Всесвітньої митної організації.  Основною причиною такого потоку контрабанди є наші низькі ціни на тютюнові вироби у порівнянні у іншими країнами. За даними  Українського центру контролю над тютюном, за дешевизною пачки сигарет серед своїх сусідок Україна поступається лише Молдові.  

«Знецінена валюта перетворює зовнішню торгівлю на пограбування держави. Після того, як обвалилася гривня, у нас одразу пішли фури з контрабандою сигарет, бо уже дохід виходить такий, що можна купити усіх з усіх боків. Сьогодні «тютюнове лобі» добивається того, що підняття акцизів відбувається для «проформи» на якісь відсотки, причому таким чином, що це відбувається з відставанням від інфляції і фактично сигарети стають у нас більш доступними», -  зазначив експерт з економічних питань Володимир Рябошлик.

Ціни на сигарети зростають значно меншими темпами, ніж ціни на продукти та послуги. Наприклад, за шість місяців поточного року індекс споживчих цін склав 99,8%, а на сигарети цей показник склав 89,2%, йдеться на сайті українського центру контролю над тютюном. 

Акцизи на тютюн ще мають зрости в кілька разів

Міжнародні інституції неодноразово наголошували, виправити ситуацію може суттєве підняття податків для виробників тютюнових виробів. Відповідно до євроінтеграційних зобов’язань, Україна має підвищити специфічну ставку акцизу на сигарети до 90 євро за 1000 штук. Проте на сьогодні ми дійшли лише до 15 євро.  І це при тому, що за останні вісім років середня ставка акцизу на пачку сигарет в Україні зросла в 14 разів. Чергове зростання податків для тютюновиробників уряд запланував на 2017 рік. У парламенті зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України» (реєстр. №5132 від 15.09.2016), розроблений Мінфіном, яким, зокрема, передбачено підвищення специфічної ставки акцизного податку на тютюнові вироби та мінімального акцизного податкового зобов’язання у 2017 році на 30%, а адвалерної ставки –з 12% до 15%. У Міністерстві фінансів зазначили, ці зміни були розроблені з урахуванням рекомендацій Світового банку, який запропонував кілька сценаріїв підняття податків для виробників тютюнових виробів.

тютюн, акцих, податок, зростання, цигарки

«Можна вважати ініціативу Мінфіну щодо підвищення тютюнових акцизів компромісним варіантом, оскільки інші сценарії передбачали вище зростання ставок у 2017 році. Запропоновані ставки зменшать частку сигарет на ринку, з якої сплачується мінімальний акциз, а це зараз близько 80% ринку, і збільшать середній акциз із пачки сигарет із 8,7 грн до 12 грн. І навіть якщо реалізація сигарет зменшиться в 2017 році на очікувані 10% до 65 млрд штук, очікувані надходження до Держбюджету складуть близько 39 мільярдів гривень», - зазначив завідуючий сектором контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я України Костянтин Красовський.

Курців має поменшати на 20%

Більшість великих компаній - виробників тютюнових виробів виступили проти різкого підвищення акцизів на цигарки.

У компанії British American Tobacco Ukraine вважають, що такі кроки приведуть до негативних наслідків, зокрема - зменшення надходжень до держбюджету. 

«В нинішніх фінансово-економічних реаліях української економіки споживачі надчутливі до коливань цін на тютюнові вироби. Тому ми можемо прогнозувати, що таке різке зростання ставок акцизного податку неминуче призведе до зростання частки контрабандної та контрафактної продукції на ринку України. Можна також очікувати і падіння частки тютюнових виробів середньоцінового і преміального сегментів, оскільки споживачі, які не мають можливості платити за продукцію більше, будуть переходити на сигарети низького цінового сегмента. Обидва ці фактори неминуче приведуть до зниження податкових надходжень у державний бюджет», - зазначає у коментарі Цензор.НЕТ начальник відділу роботи з державними органами «Бритіш Американ Тобакко Україна» Юрій Рилач.

Такої ж думки притримується і фінансовий аналітик Ерік Найман.

«Таке різке зростання акцизів, непідкріплене доходами населення (очікується зростання всього на 12%), вочевидь спровокує зростання тіньового ринку та в результаті запланованого приросту акцизів може і не відбутися. Поки всі ці ігри з акцизами виглядають як гра на боці одного гравця (виробника дешевих сигарет) на шкоду ринку і держбюджету України», - написав на своїй сторінці в Facebook Найман.   

Після підняття цін на сигарети в Україну все одно буде невигідно завозити нелегально тютюн. Про це в коментарі АСН повідомив експерт з економічних питань Володимир Рябошлик. Він зазначив, що потенційними країнами, звідки можуть завозити тютюнову контрабанду, є Росія, Молдова та Казахстан. 

«Останні п’ять років Україна суттєво відставала у піднятті акцизів на тютюн. Суттєве підвищення акцизів відбулося в Молдові, Росії і Казахстані. Тому в цьому плані відбудеться невелике перевищення цін (на сигарети. – Ред.) над Росією і над іншими країнами, але не настільки велике, щоб воно виправдовувало усі ризики, клопоти і розходи на контрабанду. Тим паче що від контрабанди в Україну той же росіянин, чи казах, чи молдаванин отримає наші знецінені гривні, а не долари, які він за підвищеним курсом зможе продати», - зазначив Рябошлик. Більше того, українцям стане невигідно і вивозити тютюн з України до Європи.

«Якщо ми піднімаємо акцизи і ми піднімаємо ціни на сигарети не в шість разів, ні в якому разі, а у два три рази, то ми зменшуємо доходи контрабандистів і ми робимо ситуацію, коли не варто (вигідно. – Ред.) сигарети вивозити», - сказав Рябошлик.

Як зі шкоди отримати користь

В Україні вже був вдалий досвід різкого підняття акцизів на тютюнові вироби у 2008-2010 рр., каже експерт. Тоді ринок не пішов у тінь, зате українці стали менше курити.

Надходження до бюджету від акцизів зросли в п’ять разів. І уже кілька років поспіль тютюнові компанії є одними з найбільших платників податків. Так після підвищення акцизів у 2016 році на 40% у компанії «Філіп Морріс Україна», яка опинилась на третьому місці у ТОР-10 найбільших платників податків, приріст сум сплати податків за I квартал 2016 року порівняно з першим кварталом 2015 року становить 175%, а в «А/Т тютюнова компанія» В.А.Т. – Прилуки» приріст сягнув 228%. Загалом цього року доходи в держбюджет від тютюнових акцизів мають скласти 30-32 млрд гривень. 

Або піднімати податки на сигарети, або – на зарплати та інвестиції

У Світовому банку зазначають, податки на тютюнові вироби мають зростати щороку.

«Чому податки на тютюн мають бути високими та надалі рости? Для цього є два основні мотиви. По-перше, щоб знизити поширеність паління серед населення через зниження економічної доступності тютюну. По-друге, для підвищення податків у сфері, яка найменше вплине на економіку; альтернативою підвищення податку на тютюн може бути збільшення податків на заробітну платню, інвестиції або загальні витрати, що негативно вплине на розвиток економіки», - відзначає провідний спеціаліст Світового банку з охорони здоров’я Патрісіо Маркес. 

А отримані додаткові ресурси від збільшення акцизів на тютюн варто використати для пріоритетних програм в охороні здоров’я, вважають міжнародні експерти. Нині Мінфін працює надпідготовкою графіка імплементації положень Директиви Ради ЄС, якою і передбачено прирівнювання українського оподаткування сигарет до європейських норм.

«Для вивчення досвіду держав - членів ЄС, зокрема тих, які підписали Угоду про асоціацію, щодо запровадження таких графіків Мінфіном надіслано запит у Представництво Європейського Союзу в Україні», - йдеться у відповіді Міністерства фінансів АСН.

Водночас у Мінфіні зазначили, що рекомендації щодо оподаткування тютюнових виробів в Україні підготували і фахівці Світового банку. Їх направили до зацікавлених міністерств. За підрахунками ж українського центру контролю над тютюном, за умови щорічного підвищення специфічного акцизу на 30%, а адвалерного - на 2 відсоткові пункти Україна зможе досягти європейського рівня оподаткування тютюну до 2023 р. В такому разі матимемо на 60 млрд грн більше надходжень до бюджету, а реалізація сигарет зменшиться майже наполовину. 

тютюн, акцих, податок, зростання, цигарки

тютюн, акцих, податок, зростання, цигарки

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронські обряди — це простий і позитивний спосіб залучити до життя позитивні зміни За допомогою невигадливи....
Як здійснити бажання. Пишемо листа до небесної канцелярії
Як здійснити бажання. Пишемо листа до небесної канцелярії
Техніка виконання бажань - це не чаклунство і не магія На жаль, ні в кого з нас немає чарівної палички, ні джи....
Грошові дні: коли фінансовий успіх сам піде до вас в руки
Грошові дні: коли фінансовий успіх сам піде до вас в руки
У кожному місяці є дні, сприятливі для будь-яких фінансових операцій Астрологи називають їх грошовими
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
7 защитных оберегов, которые доступны каждому
У повсякденному житті нас часто чатують на клопоти та неприємності Використання оберегів та захисних талісмані....
Знаки Зодіаку: як зняти стрес, заспокоїти нерви та відновити сили
Знаки Зодіаку: як зняти стрес, заспокоїти нерви та відновити сили
Стрес і занепокоєння нині не рідкість Практично щодня ми потрапляємо у стресові ситуації, але, на жаль, не зна....
більше матеріалів
/-0,43006801605225-/ /-pc-/
Top