counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Як багатих та розумних українців виманюють за кордон


Переглядів: 2558


Як багатих та розумних українців виманюють за кордон

Нестабільна економічна та політична ситуація в країні стимулює окремих українців шукати «запасний варіант» на випадок ще більшого загострення. Тож про виїзд за кордон як на тимчасове так і на постійне проживання замислюється все більше наших співвітчизників.

Як свідчать опитування різних компаній, 65% українцiв у вiцi 14 - 35 рокiв хочуть виїхати за кордон тимчасово або назавжди. Розвинені країни хапаються за це бажання як за відмінний шанс покращити свою економіку. 

«Продаж громадянства»

Останнікілька років все більше європейських країни створюють програми, які покликані  залучати інвестиції з-за кордону. Директор агентства закордонної нерухомості Hayat Estate В’ячеслав Фоменко вважає, що не в останню чергу такі програми орієнтовані саме на українців. 

«Україну багато закордонних забудовників, закордонних агентств нерухомості розглядають як такий яскравий, важливий для себе ринок. Багато хто відкриває тут офіси, представництва, приїжджають на виставки. Це говорить про те, що зростає інтерес і зростає попит», - зазначив Фоменко.

Чи не найбільшим стимулом вкласти кошти в нерухомість за кордоном є отримання ще й приємного бонусу - громадянства цієї країни. Приміром паспорт Кіпру «коштує» 2 млн євро. Саме стільки мають складати інвестиції у цю країну, якщо українець хоче стати громадянином Кіпру. До того ж кіпріоти часто спрощують таку процедуру.  

«На Кіпрі найшвидша процедура в Європі, яка займає максимум 6 місяців. Згідно зі змінами, які були прийняті 13 вересня цього року, сума інвестицій зменшилася до 2 млн євро, а до цього була 2,5 млн. Громадянство поширюється не тільки на заявника, а й на дружину і дітей до 27 років. Батьки заявника теж можуть отримати громадянство Кіпру при додатковій інвестиції у 500 тис. євро», - зазначив менеджер з розвитку бізнесу у Східній Європі агентства закордонної нерухомості Cybarco Development Памбос Хараламбус.

А от австрійський паспорт обійдеться українським інвесторам значно дорожче. Щоб отримати громадянство Австрії закордонному інвесторові потрібно розкошелитись на 10 млн євро.

Запасний плацдарм у вигляді «ПМП» та «ТМП»

«Продають» громадянство не усі країни. Однак чи не у кожній з країн ЄС за певну суму інвестицій можна отримати посвідки на тимчасове чи постійне проживання. Приміром у Туреччині та Чорногорії обмежень у сумі немає. Купивши будь-яку нерухомість, можна автоматично отримати посвідку на тимчасове проживання. Однак у більшості країн все ж є грошовий ліміт для отримання такої посвідки.  

Країни, які надають посвідку на проживання на основі інвестицій

виїзд за кордон, проживання за кордоном, посвідка, інвестиції за кордон

Дані компанії Feod Group

Приємний бонус для тих, хто інвестує в Угорщину, - вкладені кошти згодом повернуть. «Ми пропонуємо постійну посвідку на проживання за інвестиції в сумі 300 тис. євро. Ці інвестиції ми повертаємо. Інвестор отримує їх назад без відсотків через 5 років. В рамках держпрограми інвестор і члени його сім'ї отримують постійну посвідку на проживання довічно», - зазначила  керівник угорської державної програми «ПМП за інвестиції» Крістіна Шимон.

Більше того, отримавши посвідку на проживання, не обов’язково перебувати на території Угорщини.  Хоча у більшості країн таку посвідку можуть відібрати, якщо інвестор не проживатиме в країні.

«Ще один, скажімо так, табір - це ті країни, які говорять - так, нерухомість вам купити потрібно, для того щоб отримати посвідку на проживання, але цього недостатньо. Тобто, крім того, що ви купили нерухомість, у вас повинні бути вагомі підстави для того, щоб перебувати у нашій країні. Це, наприклад, Німеччина, Велика Британія. Тобто там потрібно або вести якийсь бізнес, або навчатися, або працювати, або ще чимось займатися» - зауважив В’ячеслав Фоменко. 

Інвестиція з метою заробити

У компаніях, які займаються закордонною нерухомістю, кажуть, що часто українці  купують оселі, щоб отримувати прибуток. Приміром заробити непоганих грошей можна інвестувавши у нерухомість Таїланду. Тамтешні забудовники заманюють покупців вигідними пропозиціями, одна з яких «гарантована оренда».

«Тобто людина купує нерухомість, мало того, що ринок росте, - він вкладає гроші в нерухомість і вона продовжує зростати в ціні, а з іншого боку він отримує ще й постійний річний дохід. Тобто підписується контракт, наприклад на 5 років, і особа щороку отримує 10% річних у валюті» - зазначив Фоменко. Придбати невелику квартиру у комплексі з хорошою інфраструктуро можна мінімум за 30 тис. доларів США. В такому разі інвестор щороку отримуватиме гарантований дохід від здачі житла в оренду 3 тис. доларів США.

Державні обмеження

Однак з вересня українцям, по суті, заборонили офіційно купувати будь-що за кордоном. За процедурою українці, які планують інвестувати, відкривати рахунки чи здійснювати розміщення валютних цінностей за кордоном, мають отримувати ліцензію від НБУ. Однак 15 вересня Нацбанк видав постанову, якою призупиняється видача таких ліцензій фізичним особам до 15 грудня цього року. Фахівці вважають, що таким чином українців спонукають переїздити жити до інших країн. Адже виїзд на ПМП в іншу країну з офіційним оформленням цієї процедури це один зі способів обійти заборону НБУ. Ще й зважаючи на те, що днями МВС спростив процедуру виїзду українців на ПМП. Тепер у часі вона займатиме не 3 місяці як раніше, а лише 1,5.

Відтік «мізків»

Та не лише заможних українців чекають за кордоном. Розумних також. Тож стимулюють обдаровану молодь їхати на навчання до них. Найбільшою популярністю в українських студентів користуються польські, німецькі, канадські, французькі і навіть австралійські вищі навчальні заклади. Кожна країна приваблює по-своєму. Наприклад, польські приватні університети поступаються якістю державним, проте в них дуже легко вступити. Натомість у Німеччині чи Чехії більше приваблюють державні університети, які дають гарну якість освіти.

Також досить часто освіта за кордоном є доступнішою, аніж в Україні, особливо якщо ви - здібна людина. Чехія та Німеччина пропонують безоплатне навчання для іноземців за своєю Конституцією, а у Франції плата є фактично символічною. А от канадці українців заманюють вже змалечку.

«На сьогоднішній день існує програма, де вже школярі в Україні можуть починати цей шлях, навчаючись за канадською системою середньої школи дистанційно, перебуваючи в Україні, і в кінці програми можуть отримувати канадські атестати. З цими атестатами легше вступати до вишів за кордоном», - зазначила засновник компанії Immigration Law Firm of Inna Kogan Інна Коган.

Вступаючи в закордоннi вишi, наша молодь сподiвається на краще майбутнє уже за кордоном. Загалом українська діаспора одна з найбільших у світі. За даними ООН, за кордоном проживає 5-6 млн українців. Тоді як Світовий конгрес українців підрахував, що наша діаспора складає… 20 млн. Зважаючи на нинішню слабку соціальну політику влади та привабливі закордонні пропозиції, ця цифра, швидше за все, з кожним роком збільшуватиметься.

Тетяна Стець

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як за допомогою перестановки меблів покращити взаємини у сім'ї
Як за допомогою перестановки меблів покращити взаємини у сім'ї
Правильна енергетична обстановка в будинку понад усе Якщо ви відчуваєте, що у вас починалися якісь проблеми з ....
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Наші думки та психологічні настанови впливають на події, які відбуваються в нашому житті Викорінити негатив і ....
Як залучити гроші: три ефективні способи
Як залучити гроші: три ефективні способи
Якщо ви хочете вирішити всі свої фінансові труднощі та залучити гроші в будинок, то рекомендуємо вам три надій....
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
На роботі людина проводить майже 30 відсотків усього життя Щоб забезпечити себе удачею, необхідно правильно на....
Змова на гроші та удачу
Змова на гроші та удачу
Змови на залучення грошей та удачі читаються у тому випадку, коли людина зазнає матеріальних труднощів і хоче ....
більше матеріалів
/-0,32938504219055-/ /-pc-/
Top