counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

І несудимі будете. Як рада не хотіла голосувати за звільнення суддів


Переглядів: 924


І несудимі будете. Як рада не хотіла голосувати за звільнення суддів

«Хто в Раді був, той в цирку не сміється». Цей гіркий медійний жарт вкотре втілили в життя парламентарії, влаштувавши показовий і неприкритий демарш, ігноруючи повагу до власного народу, демонструючи повну нездатність до самостійного мислення і залежність від лінії партії.

У підсумку – чотири судді, які порушили присягу, – залишаться працювати і далі, а решта – через порушення регламенту під час голосування отримала шанс поновитись на роботі.

15 фальстартів

Спікер Андрій Парубій більше 15 (!) разів ставив на голосування проекти постанов щодо звільнення окремих «майданівських суддів». Але не вистачало то п’яти, то одного голосу для мінімально необхідних 226.

«Такої ганьби не було жодного разу за всю історію парламентаризму», - хапалися за голову журналісти в кулуарах, навіть ті, які бачили голосування руками за «драконівські» закони Януковича.

30 вересня набере чинності нова редакція закону про судоустрій та статус суддів в частині змін до Конституції,  що є частиною судової реформи. Тому саме 29 вересня - останній день, коли депутати ще мали  повноваження проголосувати щодо звільнення суддів за поданням Вищої ради юстиції. Потім ця функція від парламенту переходить до Вищої ради правосуддя, що створюватиметься на базі Вищої ради юстиції.

Та політики замість того, щоб, спокійно зібравшись, проголосувати, зчинили в парламенті неймовірний галас, звинувачуючи всіх поспіль у зрадах, кришуваннях та маніпуляціях.

Голова «Батьківщини» Юлія Тимошенко, коментуючи відсутність результативного голосування за постанови про звільнення суддів, вимагала «припинити цирк».

Єгор СоболєвЄгор Соболєв«В залі немає 100 депутатів від коаліції! Від тієї коаліції, у якої немає і так 226 голосів. Але для чого зроблено це шоу в парламенті? Це шоу зроблено з однією метою. У парламенту таким чином забрано останнє право на звільнення суддів, оскільки завтра спливає термін такої можливості звільнення суддів за поданням Вищої ради юстиції. Припиніть це шоу, яке підриває основи парламентаризму», - закликав Соболєв.

Олег ЛяшкоОлег Ляшко«Нас хочуть пошити у дурні! Це практика президента, він так робить постійно: спочатку дає команду скликати позачергове засідання, а потім дає команду - не голосувати своїм депутатам! Хіба це вперше, коли таким чином нас хочуть пошити в дурні?» - обурювався нардеп із «Самопомочі».

Та гучніше за всіх волав голова «Радикальної партії» Олег Ляшко:  «Березенко – Кононеко - Грановський - не голосують. Чому вони не голосують? Бо ці судді служать цій владі!» - вважає Ляшко.

Голосування заради провалу

Проте, як показує практика українського парламентаризму, хто більше за всіх кричить, на тому й шапка горить. Так, журналісти стали свідками грубого порушення регламенту самим Ляшком. Той перед «надцятим» голосуванням за звільнення суддів, коли не вистачало одного голосу, просто дав ще одну картку для голосування депутату Сергію Рибалці і той проголосував за двох. На табло з'явилося 226.

Факт «кнопкодавства» сам Ляшко одразу ж показово підтвердив пресі у кулуарах. Прикрився благородною метою – заради звільнення суддів, що зганьбили свою мантію. Однак про те, що таким чином дав привід для оскарження результатів голосування у судах, промовчав.

Є й другий привід для оскарження результатів  - в залі не були присутні судді (парламент має право їх звільнити, якщо суддя вдруге не з'являється в парламент за вимогою, коли розглядається питання його звільнення).  

Так, в коментарі АСН голова Комітету з питань боротьби з корупцією Єгор Соболєв прогнозує: що ці судді після такого ганебного голосування точно побіжать до Вищого адміністративного суду, де сидять такі самі «тітушки» в мантіях, що люблять поновлювати на посадах своїх колег по круговій поруці. «Але я думаю, що рішення парламенту все одно є рішенням справедливості», - сказав він, підтвердивши водночас, що не всі нардепи «Самопомочі» були на робочих місцях.

«У нас було 23 з 26 нардепів», - додав він. Водночас Соболєв нагадав, що «Опозиційний блок» та частина навіть присутніх нардепів БПП у сесійній залі не голосували «принципово».

Аби не бути голослівними, подаємо детальний звіт із сайту ВРУ про голосування.

- Фракція ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА»

Кількість депутатів: 143

За: 90. Проти: 0. Утрималися: 0. Не голосували: 2. Відсутні: 51

- Фракція Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ»

Кількість депутатів: 81

За: 59. Проти: 0. Утрималися: 0. Не голосували: 1. Відсутні: 21

- Позафракційні

Кількість депутатів: 46

За: 17. Проти: 0. Утрималися: 0. Не голосували: 1. Відсутні: 28

- Фракція Політичної партії «Опозиційний блок»

Кількість депутатів: 43

За: 0. Проти: 0. Утрималися: 0. Не голосували: 0. Відсутні: 43

- Фракція Політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ»

Кількість депутатів: 26

За: 23. Проти: 0. Утрималися: 0. Не голосували: 0. Відсутні: 3

- Група «Партія «Відродження»

Кількість депутатів: 23

За: 1. Проти: 0. Утрималися: 0. Не голосували: 0. Відсутні: 22

- Фракція політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Кількість депутатів: 21

За: 17. Проти: 0. Утрималися: 0. Не голосували: 0. Відсутні: 4

- Фракція Радикальної партії Олега Ляшка

Кількість депутатів: 21

За: 20. Проти: 0. Утрималися: 0. Не голосували: 0. Відсутні: 1

- Група «Воля народу»

Кількість депутатів: 19

За: 2. Проти: 0. Утрималися: 0. Не голосували: 0. Відсутні: 17

Чий дах похитнувся?

Вікторія ПташникВікторія ПташникНародний депутат Вікторія Пташник впевнена: «Голосування про звільнення суддів зривали нардепи, яких ті кришують».

«Окремі депутати, зокрема з БПП, навмисне то вставляли, то витягали картки, щоб завалити голосування. Причому робили це по черзі».

Пташник впевнена, що таким чином депутати намагалися зберегти своїх «кишенькових» суддів. Переважно складнощі виникали щодо голосування постанов про звільнення київських суддів, зокрема з Апеляційного суду м. Києва та деяких районних судів столиці (Дніпровський, Дарницький, Солом’янський).

Також депутат нагадала, що Вища рада юстиції направила до Верховної Ради України подання про звільнення окремих суддів ще минулого року, але через лобістів у парламенті відповідні постанови не виносились на голосування.

Щодо ж чотирьох суддів, щодо яких не було прийняте рішення про звільнення, пояснює депутат, фактично вони залишаються на посадах та зможуть далі виконувати свої обов’язки.

«Таким чином, справи щодо суддів, які не були звільнені, повернуться в Вищу раду юстиції. А далі виникає своєрідний юридичний колапс – нова редакція Конституції не передбачатиме як підставу для звільнення порушення присяги суддею. Відповідно, на підставі своїх же раніше прийнятих рішень ВРЮ не зможе звільнити суддів. Доведеться або починати розгляд заново, або займатися перекваліфікацією – в будь-якому випадку розглядати справи по кожному із суддів, прописувати нову підставу у рішеннях. Очевидно, все це знову займе час. Час, протягом якого судді, які порушили присягу, здійснюватимуть «правосуддя» та виноситимуть рішення іменем України», - говорить Пташник.

Водночас позафракційний нардеп Олег Осуховський впевнений, що навіть за умов порушення регламенту питання щодо звільнення суддів вирішено. Бо воно - політико-правове.

Олег ОсуховськийОлег ОсуховськийНа думку Осуховського, тепер справа за Генеральною прокуратурою, яку очолює людина Президента - Юрій Луценко.

«Підстави для притягнення цих суддів до відповідальності повністю в руках ГПУ. Немає підстав, щоб не притягнути їх до такої відповідальності, тож побачимо, як працює прокуратура», - сказав він.

Показовим був факт, коли «люди Президента» з БПП та їхні колеги по коаліції з «Народного фронту» поспішно залишили парламент, відмовившись коментувати причини того, що сталося «під куполом».

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
більше матеріалів
/-0,49083614349365-/ /-pc-/
Top