counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Світовий банк про Україну: Не дуже розчарувала, але й не радує


Переглядів: 587


Світовий банк про Україну: Не дуже розчарувала, але й не радує

За останніми даними Світового банку, Україна нині перебуває на роздоріжжі: її економіка стабілізувалась, але перспективи розвитку залишаються слабкими, тому для досягнення результатів та відчутного позитивного ефекту для населення треба буде працювати над усуненням давніх структурних проблем одразу за багатьма напрямами.

ВВП ростиме, але повільно

Новий директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен 22 вересня 2016 року озвучила невтішні прогнози для України.

"Економічні прогнози будуть залишатися слабкими, можуть бути нові дисбаланси, а населення відчує на собі негативні наслідки... Це основний меседж", - заявила вона.

За даними Світового банку, у вересні 2016-го економіка стабілізувалась, однак темпи зростання залишаються невисокими через вповільнення реформ, слабкий зовнішній попит та додаткові проблеми, пов’язані з війною на Сході.

Реальний ВВП у першому півріччі 2016 року зріс лише на 0,8%, порівняно з падінням у 16% у аналогічному періоді минулого року.

Ознаки відновлення активності спостерігалися у всіх основних секторах: додана вартість у переробній промисловості збільшилася на 5% порівняно з аналогічним періодом 2015 р., у внутрішній торгівлі – на 5,5% та на 4,0 % у сфері транспорту.

Однак сектор послуг в цілому продовжує показувати негативну динаміку, натомість активність у сільському господарстві скоротилась на 0,3%. Внутрішній попит почав поступово відновлюватись у першій половині 2016 року, тоді як зовнішній попит продовжує скорочуватись.

Та масштабне відновлення економічної активності стримується слабким зовнішнім попитом, додатковими ускладненнями, пов’язаними з війною на Донбасі, та вповільненням реформ. І хоча протягом останніх місяців відбулося певне пожвавлення реформаційних процесів, цього все одно недостатньо щоб їх надолужити, кажуть у Світовому банку.

Прогнозується поступове відновлення економічного зростання до рівня 1% у 2016 році та 2% у 2017 році, хоча, нагадаємо, уряд Володимира Гройсмана закладає більш оптимістичні показники у Державний бюджет на 2017 рік.

Україна має продовжити реформи на всіх напрямах, щоб стабілізація переросла в економічний розвиток, і головне, щоб населення це відчуло. Без нового поштовху реформ економічне зростання неможливе, констатували закордонні фахівці.

"Але якщо буде така динаміка реформ, то зростання може вийти на показник 3-4%... Це вибір, який має зробити Україна", - Сату Кахконен.

рік, Всесвітнього, Україна, рівень, ВВП, млрд, долар, зростання, реформи, банк, експорт, економіка

Це ще не крайня межа бідності

За оцінками експертів Світового банку, рівень бідності у 2015 році суттєво зріс і залишатиметься високим до 2018 року з огляду на повільні темпи відновлення економіки та слабкий ріст реальної заробітної плати і працевлаштування.

Так, показники бідності зросли у 2015 році через падіння реальної заробітної плати, хоча інфляція і сповільнилась протягом першої половини 2016 року. В результаті глибокої економічної рецесії доходи населення значно скоротилися. Девальвація національної валюти у 20014-2015 рр. негативно позначилась на інфляції, яка сягнула 43,3% на кінець 2015 року.

Як наслідок  - реальна заробітна плата скоротилась на 13% у річному співставленні.

Добробут населення також постраждав від підвищення енергетичних тарифів у 2015 році, хоча негативний вплив і був частково нівельований адресною соціальною допомогою.

До того ж рівень безробіття на кінець 2015 року виріс до 9,1% порівняно з 7,2% у 2013-му.

Таким чином, за оцінками Світового банку, показник бідності (витрати менше ніж п’ять доларів на день за паритетом купівельної спроможності у 2005 р.) зріс з 3,3% у 2014 році до 5,8% у 2015-му, тоді як помірна бідність (розраховується Світовим банком за національною методологією) зросла з 15,2% у 2014 році до 22,2% у 2015-му.

Однак у 2016 році відбулися певні позитивні зрушення, інфляція скоротилась до 8,3% станом на кінець серпня завдяки переважно певній стабілізації валютного курсу.

рік, Всесвітнього, Україна, рівень, ВВП, млрд, долар, зростання, реформи, банк, експорт, економіка

На "західному фронті" без змін

Експорт та імпорт продовжували скорочуватися протягом першого півріччя 2016 року через падіння світових цін на сировинні товари, але поточний рахунок платіжного балансу залишився практично збалансованим. Девальвація національної валюти, економічна рецесія та адміністративні заходи сприяли скороченню імпорту та допомогли зменшити дефіцит поточного рахунку платіжного балансу до 0,2%  ВВП у 2015 році порівняно з 3,5% у 2014-му.

У поточному році експорт товарів та послуг продовжував скорочуватись і становив 21,1 млрд доларів у першому півріччі, порівняно 23,3 млрд доларів у аналогічному періоді минулого року. Однак були і певні позитивні зрушення, як зазначають економісти Світового банку, зокрема експорт окремих товарів збільшився і був спрямований переважно на нові ринки.

Імпорт теж скоротився порівняно з минулим роком з 24 млрд доларів до 22,5 млрд. Поточний рахунок платіжного балансу, однак, залишився збалансованим за результатами першої половини 2016-го, що сприяло зростанню міжнародних резервів до 14,1 млрд доларів (еквівалент 3,6 місяця імпорту наступного року) станом на кінець серпня 2016-го.

Корупція та неефективність чиновників - два "горя" України

"Подолання корупції та підвищення якості врядування є основними пріоритетами на шляху до сталого відновлення та спільного достатку", - зазначено у рекомендаціях Світового банку.

За словами провідного економіста представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Фарука Кхана, зараз Україна виходить на новий рівень глобальної економіки. Зрозуміло, конфлікт на Сході продовжує підриває довіру до України. Але це не основна наша проблема. Головне "горе" - традиційно високий рівень корумпованості, передовсім - чиновників.

"Щоб Україна вийшла на новий рівень, вона повинна агресивно діяти для того, щоб забезпечити економічне зростання і боротьбу з тими негативними факторами, які стримували її багато років... Дуже багато залежить від того, як Україна вийде на стабільний економічний розвиток, бо корупція і слабке самоврядування довгий час залишалися основними проблемами", - сказав він.

"Домашнє завдання" для українських чиновників

Згідно з тематичною запискою Світового банку, присвяченою реформам, для переходу від стабілізації економіки до її стійкого відновлення доведеться побороти структурні проблеми. Перше завдання - "подолати макроекономічну нестабільність, повільне зростання продуктивності праці та неефективність соціальних послуг", - зазначається у звіті.

"Для забезпечення макроекономічної стабільності треба усунути найважливіші джерела фіскального ризику: розширити базу оподаткування, реформувати пенсійну систему, зменшити квазіфіскальні дефіцити та відновити стабільність фінансового сектора", - сказав Фарук Кхан.

Щоб підвищити продуктивність праці, необхідно збільшити державні інвестиції, забезпечити рівні умови для приватного сектора, реформувати систему управління землею та сприяти розвитку міжнародної торгівлі.

Для підвищення ефективності надання послуг і адресної допомоги населенню потрібно реалізувати реформу фінансування системи охорони здоров'я, здійснити ефективну децентралізацію та зміцнити адресність соціальної допомоги.

Високі ризики посилення війни та затягування реформ

Світовий банк залишає ризики для України. І вони досить значні і містять можливе пожвавлення бойових дій, подальше погіршення зовнішньої кон’юнктури, зволікання з реформами. У світлі досить повільного економічного зростання прогнозується, що бідність також буде скорочуватись помірними темпами і залишатиметься високою.

Беручи до уваги поточні тенденції зі скорочення реальних доходів та збільшення видатків, рівень державного боргу зросте до 90,2% ВВП.

Тому у наступні роки задля збереження макроекономічної стабільності та забезпечення поступового зниження боргового навантаження бюджетна політика має забезпечити зниження дефіциту до рівня 2,6% ВВП у 2018 році. І хоча жорсткий контроль за видатками бюджету у 2014-15 рр. у поєднанні з підвищення тарифів показав гарні результати, майбутні кроки мають бути зосередженні на глибоких структурних реформах і усуненні причин значних бюджетних ризиків.

Без комплексних реформ Україна і надалі буде заручником необхідності збільшувати ставки податків, скорочуватиме видатки та збільшуватиме запозичення на внутрішньому ринку, що загрожуватиме її борговій стабільності та зменшуватиме потенціал зростання.

Та без кредитів, на жаль, нам не обійтися. Україна і надалі потребуватиме додаткового зовнішнього фінансування для того, щоб перекрити чисте повернення зовнішніх позик реальним сектором, яке оцінюється приблизно у 8 млрд доларів щороку протягом 2016-2018. Тому продовження співпраці з МВФ та іншими міжнародними кредиторами залишатиметься важливим для відновлення міжнародних резервів та зростання довіри інвесторів.

Прогноз у сухих цифрах

Світовий банк очікує зниження темпів зростання цін в Україні на кінець року до 13%.

У 2017 році Світовий банк прогнозує Україні інфляцію на рівні 8,5%.

Рівень державного боргу України у 2017 році зросте до 90,2% ВВП.

Дефіцит бюджету в 2016 році очікується на рівні 4% ВВП.

Дефіцит НАК «Нафтогаз» у 2016 році сягне майже 4%. Та є й гарна новина - Світовий банк готовий виділити Україні $500 млн на закупівлю газу.

рік, Всесвітнього, Україна, рівень, ВВП, млрд, долар, зростання, реформи, банк, експорт, економіка

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
більше матеріалів
/-0,38311505317688-/ /-pc-/
Top