counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Справа «паперової лікарні» К. Ющенко. Політзамовлення чи справжнє розслідування?


Переглядів: 406


Справа «паперової лікарні» К. Ющенко. Політзамовлення чи справжнє розслідування?

Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» на чолі з дружиною Президента України (2005-2010) Катериною Ющенко звинувачується в розкраданні понад сотні мільйонів гривень, зібраних на «проект-фантом» - будівництво дитячої «Лікарні майбутнього».

Про це 12 вересня на своїй сторінці Фейсбук написала сама Катерина. Вона впевнена, ця справа - політичне замовлення з метою дискредитації її чоловіка. Мовляв, з 2005 року, з моменту початку проекту, її Фонд пережив більше десятка перевірок СБУ, КРУ, Генпрокуратури, податкової та правоохоронців.

«Жодна з перевірок не виявила нічого протизаконного в діях нашого фонду, жоден зі слідчих не знайшов навіть натяку на викрадення, привласнення, нецільове використання зібраних благодійних коштів», - пише Ющенко. На офіційному сайті Фонду у вересневому інтерв`ю Катерина розповідає, що за всі ці роки фонд не витратив жодної копійки державних коштів. При цьому вона підкреслила, що внесок громадян України у цей проект дуже малий.

Але багато читачів точно згадають, як активно, зокрема через соціальну рекламу на ТБ, збирали гроші. А багато - і перераховували їх задля хворих дітей. Але, як стверджує Ющенко, «на рахунки реально надійшло 100 млн гривень, а витратили на його реалізацію - 170 млн грн...»

«Все, що ми повинні були зробити, ми зробили, залучаючи великі кошти в реформування сектора охорони здоров`я України. На жаль, держава не виконала своїх зобов`язань», - запевняє вона. І при цьому уточнює – більша частина зібраних коштів - внески великого бізнесу.  

Реальні цифри - вдвічі вищі   О

Однак у ЗМІ можна знайти інші цифри. Станом на 2016 рік, згідно з офіційним фінзвітом Фонду на його сайті, на рахунки надійшло понад 174 млн грн. З них виключно на медичні цілі витрачено - 96 млн грн. Щодо самої будівлі лікарні, то за 10 років звели лише фундамент. Він давно поріс бур`янами і, швидше за все, вже не придатний для будівництва. Ще 50 млн грн пішли на виготовлення проектної документації «Лікарні майбутнього». Причому компанія-проектувальник - «Будова-Центр-1», збанкрутувала. А виділені пізніше державою на «Лікарню майбутнього» майже 60 млн грн в результаті пішли на клініку у Львові.

Водночас Олександр Максимчук, директор фонду «Дитяча лікарня майбутнього», стверджує, що мільйони витрачені на закупівлю медобладнання для медцентру «Нова» біля Львова.

«Зараз говорять, що ці гроші інвесторів - Віктора Пінчука, Ріната Ахметова, що це були хабарі Віктору Ющенку. Ось ці «хабарі» Ющенка (показує обладнання центру «Нова»). Ще майже 36 млн грн Фонд «Україна 3000» спрямував на закупівлю обладнання для двох держустанов - Інституту раку та Інституту акушерства і гінекології», - коментує звинувачення в розтраті коштів Максимчук.

Але й тут ЗМІ довідалися, виявляється, центр «Нова» - приватна установа, що обслуговує пацієнтів зовсім не безкоштовно.

Фонд не брав на себе зобов`язання побудувати лікарню... і в угодах з державою ми погодилися на розробку проектно-кошторисної документації та сприяння державі у придбанні обладнання і навчанні лікарів. Угоди були укладені з Державним управлінням справами та Клінічною лікарнею «Феофанія» - К.Ющенко

Проте ми з вами дійшли, мабуть, до основного аргументу. Голова Фонду Катерина наполягає: «Фонд не брав на себе зобов`язання побудувати лікарню... і в угодах з державою ми погодилися на розробку проектно-кошторисної документації та сприяння державі у придбанні обладнання і навчанні лікарів. Угоди були укладені з Державним управлінням справами та Клінічною лікарнею «Феофанія», - продовжує наполягати Катерина Ющенко.

Ось на цьому місці вже не знаходиться ні аргументів, ні заперечень. Є тільки одне але – чи давали б люди і бізнес гроші на проект, назвися він - іржавий фундамент і купа паперу?  

Зібрав, вкрав - у в`язницю!  

Правозахисник Едуард Багіров упевнений, що «головне питання в будівництві «Лікарні майбутнього» Фондом Катерини Ющенко: де гроші і хто їх вкрав?». Бо й справді багато простих українців, а не тільки олігархів підтримали проект, профінансували його.

«Але цей проект закопали. Тому при правильному і законному розслідуванні справи можна знайти кошти, які були вкрадені», - упевнений він. Гроші нікуди не зникають, навіть якщо вони бралися готівкою. «Я впевнений, що це можна буде підтвердити за допомогою доказів того, хто і коли підписував документи на отримання коштів Фондом... Головне, щоб слідство було об`єктивним, а в процес не втручалися вищі посадові особи країни... Сподіваюся, що в цьому випадку вся справа не закінчиться лише інформаційним шумом, як це відбувається з іншими гучними справами. Юридична перспектива справи щодо Фонду Катерини Ющенко є. Вона виникає тоді, коли в справі починає працювати закон, а не принцип «кум-сват-брат». Якщо включиться закон, то вже за півроку ми зможемо почути прізвища тих, хто вкрав гроші», - переконаний експерт.

Судовий розгляд щодо Фонду Ющенко має стати показовим для інших благодійних організацій. Тим більше що, прикриваючись війною на Сході і АТО, зараз в Україні продовжують працювати всілякі благодійні фонди, що акумулюють великі гроші, каже він.

«Треба зробити все на прикладі судового процесу (Прим.: з Фондом Катерини Ющенко), щоб аналогічні шахраї не продовжували привласнювати благодійні кошти», - вважає Багіров.

Історія з «Лікарнею майбутнього» - це аморальний приклад. Коли хворі діти ризикують завтра померти, на їхній трагедії наживаються... Це удвічі й утричі аморально. Адже це не просто «брудні» гроші. Цим пробито «дно». Такі речі від початку підривають довіру. А без довіри людей жодної модернізації і реформ просто не буде - А. Золотарьов

 

З ним згоден політолог із Центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов. «Історія з «Лікарнею майбутнього» - це аморальний приклад. Коли хворі діти ризикують завтра померти, на їхній трагедії наживаються... Це удвічі й утричі аморально. Адже це не просто «брудні» гроші. Цим пробито «дно». Такі речі від початку підривають довіру. А без довіри людей жодної модернізації і реформ просто не буде», - прогнозує він.  

Альтернативна версія - вистава чи політпереслідування  

При цьому політолог Руслан Бортник нагадав, що «до теми з Фондом Катерини Ющенко ми повертаємося вже «в 20-те».

«Порушення кримінального провадження цього разу - наслідок останніх політичних підкилимних процесів», - підкреслив він. За інформацією політичного експерта, президент України Ющенко останнім часом вів переговори з так званими «нерукопотисними» олігархами, які разом могли обговорювати спільні дії щодо незручної для них нинішньої влади. Це могло стати спусковим гачком у справі», - припускає він.

Але справа може бути і банальним зведенням рахунків. «Не варто забувати, що багато олігархів дали гроші на Фонд Катерини Ющенко, а вони були витрачені «в нікуди». Плюс є зацікавленість в економічних активах Ющенка, який залишився далеко не бідною людиною в цій країні. У цій ситуації і те й інше - це елемент тиску на Ющенка», - вважає Бортник. У свою чергу політолог Михайло Павлів згоден з превалюванням політичного підґрунтя.

Усі гучні судові розгляди, починаючи зі справи Корбана і закінчуючи «добробатами», організовують не за законами юриспруденції, а за законами театральної сцени. Це однозначно політичний тиск - М.Павлів

 

«Влада не ставить завдання розслідувати і покарати. Основне завдання - влаштувати інформаційний галас навколо чергової «гучної справи», цього разу - щодо Ющенка». Таким чином, за його словами, у високих кабінетах створюють «ще одне інформаційне шоу»...

«Усі гучні судові розгляди, починаючи зі справи Корбана і закінчуючи «добробатами», організовують не за законами юриспруденції, а за законами театральної сцени. Це однозначно політичний тиск», - упевнений експерт.

Незалежно від того, що це - черговий приклад цинічного злодійства чи переслідування з політичних мотивів, факт залишається фактом. Обіцяної 10 років тому лікарні, де мали лікувати найважчі хвороби - дитячий рак, лейкемію, генетичні порушення, орфанні захворювання, немає. І це - вже само по собі злочин проти нашого з вами майбутнього.  

Анна Стешенко

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Короткі змови, звані шепітками, здавна використовувалися знахарями та цілителями для досягнення певних цілей Е....
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
Всі хочуть бути щасливими, але часом ми зустрічаємо на шляху перешкоди, що заважають нам це зробити Експерти р....
більше матеріалів
/-0,35576391220093-/ /-pc-/
Top