counter

Парламент в очікуванні битви


Переглядів: 75


Парламент в очікуванні битви

В Україні стартував новий політичний сезон. Після двомісячного відпочинку народні депутати з новими силами зійшлися в політичних баталіях і взаємних звинуваченнях на погоджувальній раді Верховної Ради. Країна в очікуванні, якщо такою була прелюдія, то чого чекати від парламентаріїв уже в сесійній залі, де вони зберуться 6 вересня.

Об'єднані страхом

Одна з головних інтриг - чи доживе це скликання хоча б до чергових канікул, чи варто чекати нових дострокових виборів? Втім, більшість експертів сходяться на тому, що нинішня, хоч і хистка коаліційна конструкція до кінця 2016-го все ж встоїть. Як би не хотіли реваншу «Батьківщина» або Опозиційний блок (саме їхні рейтинги, на відміну від конкурентів, демонструють скромну, але позитивну динаміку), але сьогодні партіям влади і бізнес-еліті дешевше і безпечніше домовлятися на березі, ніж занурюватися у вир нової виборчої кампанії. Про це свідчить і позиція депутатських груп «Воля народу» і «Відродження».

«Ці групи будуть ситуативно голосувати з двома фракціями коаліції. Коаліція  триматиметься на взаємному небажанні йти на дострокові парламентські вибори», - прогнозує голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Таким чином опозиції залишається сподіватися хіба що на наростаюче черговими «покращеннями» невдоволення народу.

Тут наступ може розвернутися відразу за кількома напрямами: тарифна політика, гіркі плоди якої почне пожинати населення вже з осені; питання підвищення та індексації мінімальних пенсій і зарплат; хронічна нестача коштів на освіту і медицину.

Щоправда, тут головними контраргументами провладних фракцій і депутатів стане необхідність витрачати гроші на зміцнення армії, реформу правоохоронних органів, а також - фінансову децентралізацію.

Привид траншу навис над бюджетом

У парламент уже надійшла бюджетна резолюція, а в Кабміні запевняють, що основний фінансовий документ країни потрапить у руки депутатів не пізніше 15 вересня, як і передбачено законом. Однак і парламентарії й експерти небезпідставно прогнозують, що після цього бюджет чекає чергове «ходіння по муках» коридорами Верховної Ради.

«Вони представлять проект бюджету до 15 вересня, як це передбачено не тільки бюджетним кодексом, а й Конституцією України, але після цього зроблять усе, щоб він не дійшов навіть до другого читання. Все для того, щоб дочекатися мільярдного траншу від ради директорів МВФ. А після цього прийде уряд і скаже депутатам: «Хлопці, ми вам подавали трохи не той бюджет, там не було таких речей, як приватизація землі, або там скорочення субсидій, збільшення пенсійного віку... Але вони є в проекті меморандуму з МВФ. Тому тепер впишіть все це в бюджет до другого читання, інакше нас не зрозуміють у світі», - прогнозує екс-міністр економіки України Сергій Терьохін.

Бюджетне «хочу» і «можу»

Проблеми, які кардинально можуть вплинути на Бюджет-2017, далекі від вирішення. Всупереч оптимістичним заявам прем'єра і міністра фінансів поки повна неясність зберігається з черговим траншем МВФ, така ж неясність - з відкриттям (або продовженням мораторію) ринку землі, непрямим субсидуванням аграрного сектора, новими правилами приватизації держмайна, не кажучи про тарифне субсидування населення.

Тим часом вже зрозуміло, що додаткові кошти Мінфіну доведеться вишукувати на виплату пенсій (39,3 млрд грн), збільшення фонду оплати праці бюджетникам (38,5 млрд грн) і обслуговування держборгу (6,9 млрд грн). На допомогу сім'ям з дітьми та по догляду за психічно хворими, пільги і житлові субсидії населенню потрібно ще 22,7 млрд грн. Також розрив у бюджеті майже в 14 млрд грн обіцяє і створення дорожнього фонду.

Один із найбільших рядків витрат, на який потрібно знайти додатковий ресурс, - оборона і більше 90 мільярдів для міністерства внутрішніх справ.

Яблука розбрату VIII скликання

Крім боротьби за бюджетні потоки, на думку політолога Володимира Фесенка, продовжиться конфлікт навколо взаємовідносин ГПУ і НАБУ. Депутатам доведеться надати НАБУ право автономно від СБУ здійснювати прослуховування.

Знову заговорять про обрання нового складу ЦВК. Розпочнеться дискусія навколо виборчого законодавства. З високою ймовірністю з'являться нові подання про зняття депутатської недоторканності з низки депутатів.

Ну а відкриє сезон парламентських баталій виступ Президента зі щорічним посланням. Депутати чекають від глави держави чіткої відповіді на низку дуже складних питань. Перш за все, це ситуація на сході України і що буде далі з «мінським форматом». Також це тема децентралізації, передача повноважень на місця і прийняття всього необхідного пакету законопроектів.

Також спікер Верховної Ради Парубій повідомив, що в перший день роботи депутати розглянуть питання про зняття недоторканності зі скандального судді Миколи Чауса, якого 9 серпня спіймали на хабарі, а затримати не могли через його суддівський імунітет.

Залишається сподіватися, що це питання буде не єдиним, в якому фракції і групи виявлять повну згоду.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 17 жовтня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 17 жовтня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні на вас чекає приплив енергії та рішучості Ваші зусилля принесуть пл....
Гороскоп від Анжели Перл на 17 жовтня 2024 для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 17 жовтня 2024 для всіх знаків Зодіаку
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогоднішній день принесе ясність у ділові питання Ви зможете намітити чіткі....
Гороскоп на 17 жовтня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 17 жовтня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні на вас чекає день, наповнений динамікою та новими можливостями Не б....
Сон в ночь с 15 на 16 октября 2024 года: толкование по лунному календарю
Сон в ночь с 15 на 16 октября 2024 года: толкование по лунному календарю
Сни в ніч з 15 на 16 жовтня, що припадають на 15-й місячний день, зазвичай не залишають яскравих слідів у пам'....
Гороскоп на 16 жовтня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 16 жовтня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчути приплив енергії та бажання діяти Не відкладайте в....
більше матеріалів
/-0,41219305992126-/ /-pc-/
Top