counter

Готовність №1: У нових патрульних перший випуск


Переглядів: 343


Готовність №1: У нових патрульних перший випуск

У Києві 2 липня дві тисячі курсантів перетворилися на нових поліцейських. У столиці пройшов випускний у патрульних, які пройшли відбірковий конкурс і тримісячну підготовку. Тепер саме вони патрулюватимуть вулиці Києва.

Легкий шум і хвилювання в рядах, розгублені обличчя і трохи метушні. Але так тривало буквально кілька хвилин - нові патрульні вишикувалися в шеренги.


Першою слово взяла заступник глави МВС Ека Згуладзе - «хрещена мама» нової поліції. На випуск вона прийшла з маленьким сином, пояснивши це тим, що він для неї - символ майбутнього, як і нові патрульні.

«Ми в вас віримо і бачимо, який складний шлях ви пройшли. Це був дуже складний курс, жорстка підготовка. Ви вселяєте надію в нову Україну. Я бачу, скільки ви готові взяти на свої ще не зовсім досвідчені плечі. Ви люди, які гідні своєї форми», - звернулася Згуладзе до випускників.

Крім Згуладзе, на випускний прибув і глава МВС Арсен Аваков, представники іноземних посольств, згодом приїхав і прем'єр Арсеній Яценюк.

«Я очікую від парламенту невідкладного голосування за пакет законів («Про Національну поліцію» та «Про муніципальну варту» - авт.), який розроблений міністром (Аваковим - авт.) і першим заступником (Згуладзе - авт.) разом із представниками депутатських фракцій . Мета Кабміну - поширення системи патрульних служб по всій країні», - заявив прем'єр.

Пізніше стало відомо, що Верховна Рада прийняла закон про Національну поліцію.

Яценюк подякував патрульним за те, що вони стали частиною реформи, яка принесе безпеку в кожен дім. Слова підтримки від міністрів і іноземних послів патрульні зустрічали голосним «Героям Слава!».

Прем'єр урочисто вручив командирам роти сертифікати про закінчення навчання. Арсен Аваков нагородив правоохоронців, причетних до створення нової поліції. Особливо відзначив він Еку Згуладзе, подарувавши їй іграшкову патрульну машину.

З бухгалтерів і офіціантів - в патрульні

У шеренгах нових патрульних - абсолютно різні особи, представники найрізноманітніших професій - кухарі, журналісти, офіціанти, бухгалтери... Але об'єднують їх однакові темні футболки, кепки і бажання зробити свою країну кращою.

26-річна Інна за освітою менеджер-економіст і бухгалтер, працювала в туристичній компанії. Дівчина сама з Полтавської області, але давно вже живе в Києві. У патрульну службу прийшла зовсім невипадково.

«Здійснюю мрію дитинства. Все життя мріяла працювати тоді ще в міліції, тепер вже, звичайно, в поліції», - розповіла курсантка.

Інна розповіла, що все навчання давалося легко завдяки підтримці викладачів та однокурсників. За час підготовки всі здружилися і стали як одна сім'я. Вона зазначає, що з будь-яким патрульним із двох тисяч хотіла б бути напарниками.

33-річний киянин Юрій прийшов у нову поліцію тому, що, на його думку, необхідно змінювати систему, викорінювати корупцію. Він упевнений, що все вдасться, оскільки конкурсний відбір дуже серйозний.

До вступу в патрульну службу Юрій працював у міліції, але після повернення із зони АТО, де він воював у Золотому на Луганщині, зрозумів: побачивши все те, що відбувається на Донбасі, в такій країні лишатися не можна. І вирішив міняти систему заради своїх двох дітей.

«У нас кожен по-своєму сильний. Хтось - теоретично, хтось у практиці, хтось - фізично більш розвинений. Але в процесі навчання всі один одного підтягували, допомагали, наставляли», - розповів Юрій.

Кожен курсант зі своєю незвичайною історією, але у всіх одна мотивація - змінити країну і показати приклад. 24-річний Олександр з Білої Церкви - командир роти, колишній охоронець віп-персон. Хлопець розповів, що, завдяки своїй професії, бачив дуже багатьох впливових і забезпечених людей і те, як вони ставляться до інших людей. Після цього і вирішив, що потрібно щось змінювати. А найдієвіший спосіб почати зміни - це почати з себе, вважає Олександр, тому і обрав собі нове покликання. Олександр сподівається, що його досвід охоронця стане в нагоді в новій роботі.

Що стосується наявності досвіда нових патрульних, то Олександр впевнений - їм просто трохи не вистачає практики.

«Професійними поліцейськими вони стануть тільки тоді, коли вийдуть на вулицю - наберуться досвіду. Важко без нього. Пройшли теоретичні та практичні заняття - тепер спробуємо це об'єднати для захисту людей», - сказав командир роти.

Він відзначив, що абсолютно всі курсанти добре спрацювалися: і колишні співробітники МВС, і люди цивільних професій. Всіх поєднувало розуміння того, що треба вчитися.

«Всі своє его сховали і працювали як одна велика команда, як одна сім'я. Ми розуміємо, що ми один одному напарники. Нова поліція справді була потрібна, але її успішна робота залежить від багатьох чинників - від нас самих, населення та уряду. Залежить і від того, як ми себе поставимо і покажемо», - пояснює Олександр.

Дівчата нарівні з хлопцями

Старший викладач Харківського національного університету внутрішніх справ майор міліції Євген Гаркавцев навчав патрульних кілька місяців. Каже, дуже сподівається, що в новій поліції не буде корупції. Сам же тренер набирався досвіду у американських колег.

«Нас вчили хлопці з Каліфорнії - шість поліцейських: п'ять хлопців і одна жінка. Вони показали дуже високий рівень. Це були навчання з тактичної підготовки. Все вдалося передати курсантам, трохи додали і свого. Але курсантам ще треба вчитися, їх спеціальність постійно вимагає тренувань», - розповів Євген.

Інструктор каже, що наявність дівчат серед курсантів абсолютно ніяк не позначилася на якості підготовки. Працювали дівчата на одному рівні з хлопцями.

Нові поліцейські почнуть патрулювати вулиці вже з 4-го липня.

Фото Віктора Ковальчука

Катерина Щугорева, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
1 липня о 0:27 розпочнеться 25-й місячний день Місяць перебуватиме у фазі спадання
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає не сприймати події дня буквально, а сконцентруватися на самовладанні у будь-якій ситуації....
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба рекомендує цього дня зосередитись на поточних завданнях та зберігати самовладання у взаємодії з к....
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба опублікувала з прогнозом на 24 червня для всіх знаків зодіаку, приділяючи особливу увагу турботі ....
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам чекає активний день Ваша енергія буде на висоті, і це слушний....
більше матеріалів
/-0,33657097816467-/ /-pc-/
Top