counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Стабілізацією по банках


Переглядів: 55


Стабілізацією по банках

На стабілізації банківської системи та макрофінансової ситуації в державі наголошує Президент Петро Порошенко. Звісно, він не прем’єр-міністр, який мав би такі покращення озвучувати. І не голова Нацбанку. Але оскільки і КМУ, і НБУ очолюють його люди, не дивно, що за них звітує.

Усе буде добре

Отож нагадаємо, під час прес-конференції 3 червня 2016 року Порошенко не тільки наголосив на тому, що терміни отримання траншу МВФ не змінювались і його буде одержано, а й закликав журналістів бути відповідальними щодо поширення інформації, ретельно її перевіряти та спиратися лише на авторитетні першоджерела у висвітленні питань співпраці України з Міжнародним валютним фондом, оцінки роботи Національного банку України та формування ради НБУ.

Також Петро Олексійович прокоментував ситуацію у банківській сфері держави та діяльність керівництва НБУ.

«Голова Національного банку є професійною людиною, яка забезпечує стабільність банківської системи», - вже традиційно похвалив він Валерію Гонтареву. І запевнив, що «зараз ми пожинаємо плоди безвідповідальної банківської політики, яка велася ще з 2008 року, плоди кризи і плоди війни, коли позичальники залишилися на окупованих територіях і не здатні обслуговувати депозити вкладників».

За словами Порошенка, маємо поліпшення. Так, в Україні відбувається збільшення золотовалютних резервів, стабілізація валютного курсу, проводиться ефективне таргетування інфляції. При цьому він додав, що провідні світові рейтингові агентства визнають ефективність дій НБУ, який проводить успішні переговори з МФВ. А вже у червні Нацбанк буде готовий прийняти рішення про зняття обмежень на виплату дивідендів інвесторам як за 2014-й, так і за 2015 роки. В умовах покращення інвестиційного клімату це буде дуже очікуваним рішенням, яке знімає величезну кількість проблем.

Приховані мотиви

Ростислав КравецьРостислав КравецьТа ось керуючий партнер ЮК «Кравець і партнери» Ростислав Кравець переконаний, що ці заяви – не більше ніж політичні, є гарантіями для збереження крісла Гонтаревою та дають лаг для повного розвалу банківської системи.

«Президент України в цьому випадку скоює злочин, покриваючи повну непрофесійність голови Нацбанку Валерії Гонтаревої, про яку вже заявляли міжнародні інституції, говорила наглядова рада НБУ. Міжнародних рейтингових агентств, які б давали позитивну оцінку діяльності НБУ, просто немає. Порошенко вигороджує Гонтареву, щоб дати їй час, можливість втриматися на посаді», – висловив свою думку експерт у коментарі АСН.

Також він наполягає, що не можна в сучасних реаліях сприймати як позитив анонс про зняття обмежень на виплату дивідендів інвесторам. «Інвестори, які вже більше двох років не можуть забрати свої гроші, насамперед скуплять валюту і вивезуть її за кордон. І в такому випадку варто чекати на різке падіння курсу гривні, яке знову пояснюватимуть війною, слабкою економікою, відсутністю чергових мільярдних кредитів МВФ», - переконує Кравець.

Експерт стверджує: заявлена стабілізація у банківській системі – маніпуляція фактами. І звертає увагу, що банки продовжують закриватися. «Фактично більшість банків не виконує нормативи Нацбанку. І, на мій погляд, у понад 90% банків України будь-якої миті може буте введено тимчасову адміністрацію відповідно до вітчизняного законодавства», - пояснює Кравець.

Потужний імпульс

Тарас КириченкоТарас КириченкоУ свою чергу співголова комітету Американської торговельної палати в Україні з питань банківських та фінансових послуг Тарас Кириченко пояснив АСН, що означатиме рішення про зняття обмежень на виплату дивідендів інвесторам як за 2014-й, так і за 2015 роки для інвесторів і як вплине на національну валюту.

Він зауважив, що, враховуючи міжнародний досвід, використання адміністративних обмежень на виплату дивідендів інвесторам розглядається як тимчасовий антикризовий захід. Зважаючи на те, що передумови валютної лібералізації, визначені меморандумом з МВФ, наразі фактично виконано, скасування валютних обмежень необхідне для ефективного функціонування ринку.

«Американська торговельна палата в Україні вже давно наголошує на необхідності та важливості валютної лібералізації та підтримує ініціативу зняття зазначених обмежень. Крім того, дозвіл на репатріацію дивідендів міжнародними інвесторами та лібералізація заходів валютного контролю є одним з п’яти кроків, озвучених під час нещодавньої зустрічі з Президентом України Петром Порошенком та прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом і необхідних для фінансового оздоровлення України», – наголосив Кириченко.

За його словами, наразі, у випадку зняття обмежень, значного тиску на гривню не буде, але це, поза сумнівом, стане потужним імпульсом для залучення нових інвестицій в економіку України.

Мова грошей

Роман ШпекРоман ШпекОзнаки стабілізації фінансової системи очевидні, сказав голова ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек і зауважив, що політику не коментує – лише цифри.

«Передусім наявна макроекономічна стабілізація. Україна хоч і не змогла відновити справжнє економічне зростання, проте вийшла з рецесії. Кроки уряду забезпечують фінансову стабілізацію в контексті державних фінансів: вже немає того шаленого дефіциту «Нафтогазу», який буквально руйнував монетарну систему України. Є розуміння нової монетарної політики центрального банку, спрямованої на підтримку стабільності та поступове зниження процентних ставок», - пояснив банкір.

За словами Шпека, на ринку припинилися відтоки депозитів, є певна тенденція до повернення вкладів до банків: «Банки досі фіксують збитки, але не такі шалені, як торік. Неплатоспроможні банки ще йдуть з ринку, але це вже не є такі великі історії, як раніше. Відбувається консолідація банківського бізнесу після падіння».

Та водночас він зазначив, що відтерміновані виплати дивідендів посилять тиск на гривню, проте наразі Україна має солідний профіцит зовнішньої торгівлі і тому ситуація дуже вдала для надання інвесторам такої можливості.

«Подивіться, практично щодня НБУ викупає на ринку доволі солідні суми іноземної валюти. Тому надання можливості виводити доходи від інвестицій за певним рівномірним графіком не має призвести до істотної девальвації. До того ж 2014-2015 роки були не найбільш «врожайними» з погляду прибутків в Україні. Водночас Україні дуже потрібні інвестиції, а ми не можемо їх залучати, якщо й надалі так поводитимемося із правом інвесторів отримувати зароблені доходи», – підсумував Шпек.

Відповідальність і відповідальні

Отож, як бачимо, є і ризики, і шанси. Нині важливо робити виважені кроки і не розхитувати ситуацію політичними моментами. Діяти, не щоб сподобатися чи зберегли власні позиції (електоральні чи владні). А на реальне покращення бізнес-клімату в країні.

Якщо ж Президент наголошує на стабілізації банківської системи та макрофінансової ситуації в державі, то так би й мало бути, адже відповідальними за це є члени його команди: прем’єр-міністр Володимир Гройсман, голова НБУ Валерія Гонтарева, а також найбільша за чисельністю фракція у парламенті – «Блок Петра Порошенка». А перекласти відповідальність за провал тепер нема на кого.

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів
/-0,42462205886841-/ /-pc-/
Top