counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Квітня
19 Квітня
Всі новини...

Партії залізуть у гаманці українців


Переглядів: 67


Партії залізуть у гаманці українців

Вже за два роки обов'язок фінансувати політичні партії ляже на плечі пересічних українців. До парламенту внесено законопроект, яким передбачається закласти до держбюджету кошти на фінансування політичних партій.

Європейським шляхом

Автором цієї законодавчої ініціативи виступив народний депутат від фракції Блок Петра Порошенка, в минулому відомий журналіст Сергій Лещенко. Парламентарій стверджує, що Україні вкрай потрібно ухвалити такий законопроект хоча б для того, щоб узгодити вітчизняне законодавство з європейським. Але головна ідея документа — максимально мінімізувати вплив олігархів на політичні партії.

«Державне фінансування політичних партій впроваджено в переважній більшості країн Європи. Воно дає змогу посилити фінансову незалежність політичних партій, зменшити ризики корупції в політиці, створити рівні умови для конкурентного змагання між партіями як під час виборчого процесу, так і в міжвиборчий період... З метою узгодження чинного законодавства України щодо фінансування партій та передвиборчої агітації з міжнародними стандартами, враховуючи відповідні рекомендації Групи країн проти корупції (GRECO), Венеціанської комісії та ОБСЄ народними депутатами було підготовлено законопроект, який передбачає фінансування партій з 2017 року», — написав про цінність своєї ініціативи в пояснювальній записці до законопроекту Сергій Лещенко.

Тобто у разі ухвалення цього законопроекту, в 2017 році в держбюджеті з'явиться нова стаття витрат — на фінансування політичних партій.

Смішні гроші — 500 мільйонів гривень

Зауважимо, проекту закону, що передбачає які партії потрібно фінансувати і в якому обсязі, немає, принаймні його не виносили на суд громадськості. Урядовий варіант такого законопроекту профільний комітет Верховної Ради України ще в травні відправив на доопрацювання (побачили низку корупційних лазівок і юридичних недосконалостей, — авт.). Народні депутати пропрезидентської фракції обіцяли внести в Раду свій варіант такого закону. А поки що обмежуються словесним описом, яким він буде.

Олександр ЧерненкоОлександр Черненко«Фінансування політичних партій коштуватиме державному бюджету 400—500 мільйонів гривень на рік. Приблизно 10 гривень з людини на рік за те, щоб партії не залежали від олігархів. Це не такі великі гроші, — каже АСН народний депутат від фракції БПП Олександр Черненко. — Розподіл коштів здійснюватимуть залежно від результату партії на виборах. Ми пропонуємо давати гроші не лише тим партіям, які пройшли в ради, а й тим, які змогли подолати 2—3% поріг. Важливо дати шанс молодим партіям набирати політичну вагу».

Ідея хороша, але несвоєчасна

Представники всіх фракцій коаліції виступають за узаконення фінансування політичних партій з держбюджету. При цьому називають як плюси, так і мінуси потенційного нововведення.

«Це (фінансування партій з держбюджету, — авт.) зніме питання інсинуацій і змоги олігархів впливати на державні структури. Кожна партія матиме чітке фінансування і за його перевищення після відповідного розслідування буде відповідати за законом, — емоційно розповідає АСН народний депутат від фракції «Батьківщина» Олександра Кужель. — Щоб не було такої ситуації. Нещодавно запитую колегу: як ти примудряєшся на зарплату в шість тисяч гривень пересуватися двома джипами в супроводі шістьох охоронців? Відповідь проста: «Мені допомагають підприємці». Та це вже корупція!».Олександра КужельОлександра Кужель

За словами соратниці Юлії Тимошенко, після ухвалення закону про фінансування політичних партій з держбюджету, політики стануть відповідальнішими і перестануть виконувати роль челяді деяких комерційних структур. Але, є одне але.

Віктор ПинзеникВіктор Пинзеник«Нині, коли країна переживає не найкращі часи — війна, не індексуються соціальні виплати — не уявляю реакцію людей на цей закон. Думаю, його потрібно розглядати за рік-два, не раніше», — розмірковує народний депутат від фракції БПП, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.

Поділяє таку думку і лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк. Навіть більше, політик вказує на те, що навряд чи деякі політики відмовляться від фінансування ззовні.

«Загалом це правильна ідея. Питання, чи адекватна вона для імплементації в Україні сьогодні? Для мене це ще відкрите питання. По-перше, війна в країні. По-друге, люди до цього ще не готові, не усвідомлюють, наскільки це важливо. Вони думають, що партії будуть фінансуватися з двох сторін: за рахунок держави і за рахунок олігархів. І це точно так буде. І держава буде витрачатися, і нехороші люди», — ділитися думками з АСН Олег Березюк.Олег БерезюкОлег Березюк

Політичну корупцію подолати на рівні совісті

Щоб викорінити політичну корупцію в Україні, коли партії знаходяться на постачанні у товстосумів і за це лобіюють їхні інтереси на найвищому державному рівні, необхідно змінювати політичну культуру. Ухвалення закону навряд чи стане тим мечем, який нависне над руками партлідеров, які не соромляться брати гроші в олігархів й бізнесменів.

Ігор ПоповІгор Попов«Фінансування партій з державного бюджету — це лише один і не головний спосіб подолання політичної корупції. У реальності, надання півмільярда гривень на всі парламентські партії навряд чи зупинить бажання деяких фракцій і груп розмінювати принципову позицію на отримання корупційний посад або конкретного кеша. Для вирішення проблеми потрібен комплекс превентивних заходів, незалежні контролюючі та карні органи, зміна політичної культури», — вважає народний депутат від фракції Радикальної партії Ігор Попов.

А його однопартієць Віктор Галасюк вважає, що для подолання політичної корупції, необхідно в першу чергу не фінансування партій з держбюджету робити, а підвищення зарплат парламентаріям і держслужбовцям.

«Як можна реально відокремити бізнес від влади, побороти корупцію, якщо держслужбовець, який розпоряджається десятками мільйонів державних коштів, отримує зарплату у дві тисячі гривень?» — запитує Галасюк.Віктор ГаласюкВіктор Галасюк

Прохання Президента і хитрощі підлеглих

У тому, що законопроект про фінансування партій з держбюджету ухвалять найближчим часом, особисто у мене сумнівів немає. Адже цеу голосувати Верховній Раді дав особисто Президент Петро Порошенко.

«Хоч би як складно нам сьогодні не було, ці витрати я вважаю пріоритетними... Партії мають залежати тільки від виборців, і державне фінансування — це умова такої незалежності... І я розраховую на підтримку парламенту в цьому питанні», — заявив Порошенко під час свого щорічного звернення до парламенту.

Як показує нова історія, парламентарії до вимог («прохань») гаранта прислуховуються.

Але одна справа ухвалити закон, інша — втілити його в життя. Лише викладені в цьому тексті коментарі депутатів наводять на думку, що політики намагатимуться крутити цим законом, як циган сонцем, і не погребують «лівими заробітками». Дай Боже, щоб ці думки були помилковими — українські політики почали орієнтуватися на європейські цінності, а не як нині на «совкові» — урвати і зробити вигляд, що ніхто нічого не помітив.

 

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Талісман фен-шуй для залучення грошей, кохання та удачі
Одним із найсильніших талісманів фен-шуй є дзвіночок Цей домашній оберіг не лише привабить успіх у справах, а ....
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли ви відчуєте себе особливо енергійно та активно....
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 19 на 20 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
20 квітня о 15:42 розпочнеться 13-й місячний день Фаза Місяця - зростаюча
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 20 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваше почуття авантюризму та прагнення нових вражень можуть призвест....
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 20 квітня 2024 року передбачає можливість вирішити безліч проблем і упорядкувати с....
більше матеріалів
/-0,39892101287842-/ /-pc-/
Top