counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Панамські офшори (римейк)


Переглядів: 38


Панамські офшори (римейк)

У Верховній Раді вимагають створити Тимчасову слідчу комісію щодо офшорів. Ця тема вибухнула після оприлюднення інформації, що чимало вітчизняних можновладців не гребують такими схемами приховування статків та уникнення виплати податків в Україну.

Тема ТСК відстоюється гучно і яскраво. Але яка мета? Адже таких комісій у Раді створювалося чимало. Та робота жодної з них не завершилася звільненнями, судами чи вироками. Навпаки, в парламенті є старі жарти: «Хочеш заговорити та поховати питання - створи щодо нього ТСК» або «Все піар, окрім некролога».

Гроші на касу

Олег ЛяшкоОлег ЛяшкоТа лідер Радикальної партії Олег Ляшко стверджує, що цього разу все інакше. Офшорний скандал за участі українських можновладців заговорити не вийде.  Радикали ж блокуватимуть роботу парламенту, допоки не з’явиться Тимчасова слідча комісія з офшорів Президента Петра Порошенка, голови НБУ Валерії Гонтаревої, міністра фінансів Олександра Данилюка (проект постанови про звільнення якого вже зареєстровано у ВР).

«Ключове, щоб «бабки» повернули - ті, які вкрали. І заплатили податки. За оцінками експертів, понад 100 млрд доларів вивели з України. Податки мають становити 15% від цієї суми. Не виключаю, що влада намагатиметься дискредитувати роботу комісії. Скерувати її в інше русло. Ми вже чуємо заяви, що, мовляв, треба розслідувати діяльність усіх (у БПП заявили, що така ТСК має розслідувати всі випадки використання офшорів за всю історію нашої країни з 1991 року. - Авт.). Так вони натякають на депутатів від опозиції. Ми не заперечуємо. Але опозиція корупцією не займається. Корупцією займається влада», - переконує Ляшко.

Головний радикал запевняє, що тема офшорів не є ширмою, яка має на меті прикрити інші питання. Наприклад, кадрові: призначення генпрокурора та проведення ротацій у ЦВК.

«Ми не дали кнопкодавити, провести закон під Юрія Луценка. Прийняття закону під одну людину можливе хіба в азійських деспотіях, а не в Європі. Відомо, що вони й далі протягуватимуть його - не стільки, щоб дати людині без юридичної освіти можливість стати генпрокурором, скільки Президенту Порошенку дозволити керувати прокуратурою», – сказав він.

Світлий шлях

Ігор ЛуценкоІгор ЛуценкоНа створенні ТСК наполягає також «Батьківщина». Юлія Тимошенко у вівторок, 10 травня, під час засідання погоджувальної ради ВР заявила, що комісія мала б вивчити факти можливої причетності оточення Президента України Петра Порошенка до офшору, який купував пальне у російського «Газпрому».

Член Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції, народний депутат України від фракції ВО «Батьківщина» Ігор Луценко пояснив АСН, що така ТСК може бути дієвою, хоча справді механізму притягнення до відповідальності немає.

«Але комісія – це шлях, щоб засвітити всі документи, вибудувати логічні конструкції, які доводять провину чи невинуватість людей, а тоді це оприлюднити. Проблема беззубості комісії полягає, зокрема, у блокуванні роботи ТСК, а також у перешкодах в отриманні інформації: хтось відмовляється приходити на засідання комісії, документи не надаються тощо. На цьому робота зупиняється», - пояснив він.

Водночас Луценко визнав, що дійсно, громадяни у нашій країні не надто переймаються корупційними скандалами і не вимагають покарання винуватих, часто мирячись із цим, мовляв, «що поробиш, усі такі». І це ще й культивується.

«У нас є дефіцит реалізації інформації про корупцію. Справді, що з того, що всі знатимуть, що у Насірова (голови ДФС. - Авт.) є будинок у Лондоні, у Порошенка - офшори. А що далі? Нічого. Цинізація суспільства продовжується. Люди зневірюються», - сказав він. Додавши, що важливо сформулювати дуже чіткі і кримінально перспективні звинувачення з доказами.

Сила дії

Михайло ГоловкоМихайло ГоловкоПідтримує ідею створення ТСК також представник ВО «Свобода» в парламенті, член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, нардеп Михайло Головко.

«Звісно, якби у нас був закон про ТСК, яким слідчим комісіям розширили б повноваження, дали право витребувати всі документи, рішення було б сильнішим, дозволило б звернутися ТСК до прокуратури, Антикорупційного бюро. Поки що ТСК з офшорів виглядає дещо бутафорно. Але навіть якщо її рішення матиме рекомендаційний характер, це буде аргумент для того, щоб вимагати дієвості від силових структур», - зазначив нардеп.

Головко вважає, що у будь-якому випадку результати роботи ТСК щодо офшорів можновладців у той час, коли країна у глибокій соціальній, економічній кризі, примусить винуватих відповісти.

«Є рахунки. Є кошти. Це все можна порахувати. І тепер питання в тому, чи здатні ми подолати корупцію? Чи вітчизняна система працює так, що корупцію можна тільки очолити? Якщо друге – не варто чекати на якісні зміни. А вже зараз 60% економіки в тіні. 118 млрд доларів виведено в офшори за десять років, а за останній рік - близько 13 млрд доларів», – акцентував він.

Ілюзорний страх

Отож на перший погляд видається, що створення ТСК, якщо не допоможе, то й не зашкодить. Хоча в ідеалі всі винуваті мали б покаятися та повернути гроші в Україну. А глава держави згадати, що є стаття 111 Конституції, яка прописує: Президента України може бути усунуто з поста Верховною Радою України в порядку імпічменту «у разі скоєння ним державної зради або іншого злочину» - і почати хвилюватися, а чи не готують йому імпічмент.

На жаль, це лише ілюзія. Адже жоден з попередніх скандалів нічим не завершився. Варто, приміром, згадати, як пісочили на Комітеті з протидії корупції праву руку Порошенка Ігоря Кононенка, або ж справу «діамантових прокурорів», що розкручувалася в прямому ефірі. А про такого чоловіка, як Микола Гордієнко, взагалі забули, хоч колишній голова Державної фінансової інспекції ще торік звинуватив уряд Арсенія Яценюка у 3,5 млрд гривень корупційного збитку.

Отже, щоб забули про цей офшорний скандал, треба лише почекати нового: цікавішого, яскравішого, а то ще й приперченого, приміром інтимом. Тому створення ТСК (що ще під величезним питанням) у парламенті ніхто з тих, у кого пір’ячко на писку, насправді не боїться.

Чому про неї говорять? Причин кілька. Тема дійсно благодатна і проста, оскільки виводити гроші в офшор як мінімум нечесно по відношенню до держави. До того ж це привід нагадати парламентській коаліції з БПП і НФ, що вона – не справжня стійка більшість. І у прийнятті рішень їй потрібно враховувати інтереси й інших. Інакше криза влади буде лише поглиблюватися, а там уже й вибори не за горами. Тож далі буде.

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
більше матеріалів
/-0,41008710861206-/ /-pc-/
Top