counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

«Справа Бузини»: дорогий підозрюваний


Переглядів: 94


«Справа Бузини»: дорогий підозрюваний

У справі Бузини - дещо несподіваний поворот: Денис Поліщук - один із підозрюваних у його вбивстві - вийшов із СІЗО. Це сталося у вівторок, 23 червня. Хлопця зустрічали вкрай емоційно, навіть на руках качали. А ось главу МВС Арсена Авакова ті, хто прийшов підтримати Поліщука, вимагали відправити у відставку. Тому що люди впевнені, що вбивцями Бузини правоохоронці «призначили» двох невинних - Дениса Поліщука та Андрія Медведька, який залишається під вартою.

Варто нагадати, що одіозний журналіст і письменник Олесь Бузина був убитий у дворі свого будинку ще 16 квітня, про що АСН розповідала своїм читачам. Вбивці діяли швидко і професійно. Але вразило тоді інше - практично блискавична реакція президента РФ Володимира Путіна, який заявив, що в Україні мають місце політично мотивовані серійні вбивства. Своєрідним докором тоді пролунали слова Путіна про те, що, мовляв, російські правоохоронці, які швидко заарештували підозрюваних у «ганебному вбивстві» їх опозиціонера Бориса Нємцова в Москві, на висоті.

Це було викликом для влади, але в першу чергу саме для правоохоронців. Тому коли після двомісячного розслідування 18 червня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що двоє вбивць затримані, це стало топ-новиною. А через кілька днів (23 червня) одного з підозрюваних - Дениса Поліщука - відпустили під нечуваного розміру заставу.

...23 червня під воротами київського СІЗО знову зібралися рідні та друзі Андрія Медведька і Дениса Поліщука. За оцінками спостерігачів, прийшло до півсотні людей: рідні, близькі, друзі, побратими. Вони, за їхніми ж словами, прийшли підтримати хлопців, яких правоохоронці нібито «призначили» вбивцями Олеся Бузини, принесли їм найнеобхідніше - у СІЗО годують з рук геть погано. Ольга, двоюрідна сестра Дениса, розповіла, що через поспіх навіть толком не встигли поговорити і побачитися з братом. «Ми прийшли його підтримати і будемо боротися за Дениса до кінця», - сказала вона. Але саме у вівторок родичів Поліщука чекав приємний сюрприз: за 25-річного хлопця невідомий вніс 5 мільйонів гривень.

«Як завжди, почалася акція, - подробиці звільнення Дениса Поліщука АСН переказав його родич Юрій, який не захотів називати своє прізвище. - Сходилися люди, і тут пройшла інформація, що хтось збирається внести заставу - і Дениса повинні відпустити. Через 15 хвилин він і справді вийшов. Друзі зраділи, стали качати його на руках, підтримувати словами ...А потім він із «Правим сектором» сів у машину - і хлопці в супроводі ще декількох машин поїхали».

Інтрига, хто ж цей щедрий чоловік, який вирішив внести заставу, трималася недовго - ближче до вечора народний депутат Антон Геращенко відкрив ім'я цього мецената. Ним виявився бізнесмен Олексій Тамразов.

А ось родичів Медведька вівторок хорошими новинами не порадував. Шевченківський райсуд Києва 18 червня обрав для Андрія запобіжний захід виключно арешт: застава, як у випадку з Поліщуком, не передбачається. Мама Медведька - навіть тоді, коли майже всі активісти роз'їхалися (залишився тільки десяток найстійкіших) - так і залишилася стояти осторонь СІЗО. Розмовляти з журналістами вона через переживання і сльози відмовилася. Але друзі затриманих розповіли про хід справи і обшуки.

Сергій Бондар дружить з обома хлопцями. З Андрієм він навіть воював разом в АТО. Активіст вважає людину, який вніс гроші за Поліщука, справжнім меценатом. «Справа в тому, - повідав він АСН, - що зараз міліція всіляко перешкоджає цьому процесу: намагається того, хто вніс заставу, буквально задавити перевірками прокуратури та податкової, щоб розкопати, звідки ці кошти. Але я впевнений, що ця людина законним шляхом здобула ці гроші. А оскільки сума справді велика, значить, він повністю впевнений в невинності хлопців, адже навіть не чекав апеляції та зменшення суми застави». За словами Сергія, Денису буквально одразу виписали повістку, і він поїхав на допит.

Друзі Поліщука впевнені, що він не буде переховуватися від слідства, оскільки планує озвучувати правду щодо всіх подій, якими супроводжується розслідування справи Бузини: незаконного затримання, побиття, пограбування при обшуках їх квартир і квартир родичів. Сергій розповів, що за вісьмома обшуками особам, яких обшукували, не було надано жодного протоколу.

«Ці люди підтверджують, що все виглядало не як обшук, а як відкрите пограбування зі зброєю. Зникла колосальна кількість речей. У дівчини Андрія (вона активно займається бізнесом) пропали сімейні заощадження. У неї ж зникли антикварні картини, деяким з них - під сотню років. Як їх можна долучити до матеріалів справи? Та ніяк. Це не що інше, як банальний грабіж, - говорить Бондар. - Правоохоронці, як стверджують родичі, просто вривалися в квартири і нікому з них не дали можливості зв'язатися з адвокатами. А одній людині взагалі підкинули пачку патронів в абсолютно нелогічному місці».

Активісти раніше вже зверталися з особистою ініціативою до правоохоронців. Тепер же готують потужну юридичну кампанію, щоб синхронно за всіма незаконними подіями подати клопотання і за всіма фактами скласти звернення. «Обшуки проводило МВС, конкретніше - структура, якою керував помічник Захарченка, а нині заступник Авакова на прізвище Паскал. Андрій, до речі, останнім часом активно займався залученням до люстраційного процесу цього самого Паскала. Тепер ми бачимо, до чого вдається ця людина, щоб утриматися у своєму кріслі», - зазначив активіст.

Хлопці під СІЗО, де тримали Поліщука і все ще залишається Медведько, розповіли, що вони щодня збираються під стінами ізолятора не для привернення суспільної уваги, а щоб підтримати Андрія і Дениса. До речі, Денис може знову повернутися в СІЗО. Прокуратура Києва подала скаргу до Апеляційного суду для скасування можливості застави. Суд розгляне її до кінця тижня і, якщо погодиться з позицією прокуратури, Поліщук повернеться в стіни ізолятора, а гроші повернуть Тамразову. «У камерах на хлопців тиснули, - ділиться з нами Бондар, - зараз до Андрія в камеру підсадили двох «стукачів». Один з них вмовляє взяти провину на себе: мовляв, тебе все одно засудять. А другий «змальовує» його психологічний портрет. І постійно його всіляко «обробляють».

Друзі обіцяють приходити під СІЗО доти, доки, на їхню думку, безвинно звинувачених не відпустять.

Фото Віктора Ковальчука

 

Катерина Щугорева, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
10 знаків того, що ви зустріли людину з минулого життя
10 знаків того, що ви зустріли людину з минулого життя
1 Ви відчуваєте себе поряд з ним "як вдома"
10 слів та думок, які притягують невдачі
10 слів та думок, які притягують невдачі
Іноді, незважаючи на всі зусилля, ми не можемо досягти своєї мети Причиною цього є негативний настрій, який ми....
5 шкідливих звичок, які заважають вашому розвитку
5 шкідливих звичок, які заважають вашому розвитку
Шкідливими звичками ми звикли називати прихильність до куріння, алкоголю та інших речовин, які руйнують органі....
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої професійні цілі та амбіції Постарайтес....
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на піку, що зробить вас неперевер....
більше матеріалів
/-0,49432396888733-/ /-pc-/
Top