counter
Стрічка новин
Вибрати все
26 Квітня
25 Квітня
Всі новини...

Депутати на зарплаті


Переглядів: 78


Депутати на зарплаті

Є такий старий анекдот, як чоловік влаштувався у міліцію, півроку за зарплатнею не приходив, а коли йому зателефонували з бухгалтерії, щиро здивувався: «Ще й зарплата є? А я думав, дали пістолет і як хочеш, так і крутися». Його спокійно можна накласти на парламент. Лише слово «пістолет» замінити на «депутатський значок». Сумнівно, що ці гарно одягнені люди, від голосу яких залежать мільйони (і гривень, і доларів, і євро, і навіть юанів з рублями), живуть на саму зарплату.

Пасок від Яценюка

Нині тема розміру виплат нардепам знову на слуху. Йдучи з ВР, Володимир Гройсман вирішив «поставити крапку» в питанні про підвищення зарплати і підписав розпорядження, яким зняв обмеження, прийняті в розрізі стратегії «затягування пасків» уряду Яценюка. АСН уже неодноразово розпитувала обранців, чи відчули вони на собі кризу, чи є економія принципом їхнього життя. Зокрема, тоді мало хто з депутатів міг сказати чітко, скільки ж отримує.

Ігор ЛуценкоІгор ЛуценкоХтось стверджував, мовляв, доводиться економити. Так, нардеп від ВО «Батьківщина» Ігор Луценко зазначав, що був змушений переїхати у менше і дешевше житло, а також економить на бензині, помічниках і кореспонденції. І тоді він казав, і сьогодні вважає: однозначно потрібно платити більше – і заробітної платні, і виплат на депутатську діяльність, аби покращити її якість. Переконує, галас проти підвищення зарплат і «депутатських» зчиняють великі підприємці, олігархи, які утримують частину депутатів у провладних фракціях: «Можливість депутатів бути фінансово незалежними багатьом не подобається».

Сергій ЛабазюкСергій ЛабазюкХтось чесно зізнавався і тоді, і зараз, що може собі дозволити не брати зарплатню. Як, приміром, Сергій Лабазюк, член групи депутатів-мільйонерів «Воля народу», у березні 2015-го говорив і нині повторив, що зарплату перераховує на доброчинність, має змогу жити з інших джерел: є акціонером, отримує дивіденди, не економить на шматку хліба. Сьогодні ж додає, що правильно платити гроші, що відповідають важливості прийняття рішень: «Адже за спасибі ніхто ніде у світі не працює».

Пряник від Гройсмана

Провівши опитування, ми не знайшли відвертих противників відняття зарплат.

Єгор СоболєвЄгор Соболєв«Сподіваюся почати відкладати. У мене добре заробляє дружина (30 тис. грн.). Плюс ця зарплатня. Буду себе дуже добре почувати… Потрібно встановити гарну зарплату всім державним службовцям. «Дешевий» чиновник дуже дорого обходиться людям. Це, бляха муха, радянська брехня, мовляв, дамо їм маленьку зарплату, натомість вони матимуть пільги і блат, і, як у нашому випадку, топ-корупцію», – розповів АСН голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, нардеп від «Самопомочі» Єгор Соболєв.

Людмила ДенісоваЛюдмила Денісова«Коли я не жила у Києві, а літала додому, у Крим, було важко. А зараз транспортних практично нема – 2300 грн. А депутат має поїхати додому, повернутися. Треба на щось родину утримувати. Але загалом у нас люди дуже бідні. 80% - на межі бідності. Але, якщо народний депутат не матиме нормальної зарплатні, є ризик, що він намагатиметься заробити, приміром, отримати вигоду від зацікавлених у прийнятті того чи іншого закону. Щоб уникнути корупції в парламенті, треба, зокрема, платити нормальну зарплату», - поділилася з АСН власною думкою голова Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, нардеп від «Народного фронту» Людмила Денісова.

Дмитро ДобродомовДмитро Добродомов«Дійсно, деякі депутати взагалі не ходять у Раду, їхня мета була – отримати посвідчення. Але це не всі. Є такі, хто інтенсивно працює. Я не є прихильником надто високих зарплат при тому зубожінні, яке є. Але на 4,5 тис. грн. прожити в Києві неможливо. Гадаю, потрібно провести певну індексацію. Наприклад, в деяких країнах зарплата депутата прив’язана до середньої по країні, зростає разом з нею», - зауважив секретар Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, позафракційний Дмитро Добродомов.

Мало чи багато?

Олег ЛяшкоОлег Ляшко«Скажу відверто, 4700 грн. мені не вистачає. Тільки за комуналку до двох тисяч на місяць маю заплатити. Тобто я не живу на одну депутатську зарплату. У мене є заощадження. Торік я продав машину, гараж. Але водночас я розумію, що мільйони людей отримують значно менше. У мільйонів пенсія 1100 грн., зарплата – 2000 грн. Тому я вважаю, що підвищення зарплат чиновникам можливе за умови підвищення зарплат та пенсій усім. Тобто воно має бути у прямому взаємозв’язку. А що стосується корупції, то тим, хто нею займається, хоч сто тисяч дай зарплати, нічого не зміниться. Он у нас у антикорупційних прокурорів по 70 тисяч гривень. Я теж би хотів таку мати», – відкрив АСН своє бачення лідер радикалів Олег Ляшко.

Олег ОсуховськийОлег Осуховський«Не потрібно було поспішати з підвищенням зарплати для народних депутатів України. Спершу економіку треба піднімати. Не виходить? Потрібно перезавантажувати владу, йти на вибори. Натомість у нас дисбаланс: у керівника «Укргазвидобування» - 400 тисяч гривень зарплата на місяць, «Укрзалізниці» – 1,5 млн. доларів на рік ніби має бути. А у простого українця мінімалка – 1100 грн.», – зазначив голова підкомітету з питань правового забезпечення та контролю за діяльністю спеціальних органів у сфері запобігання і протидії корупції профільного комітету ВР, свободівець Олег Осуховський.

Парний бій

Отож, як бачимо, самі депутати акцентують на соціальній справедливості і зарплатах, відповідних до розвитку економіки, до коефіцієнту корисної дії влади, але кивають на нереально високі зарплати для свіжозапрошених менеджерів-іноземців. І представники влади включно з депутатами принаймні на словах хочуть зруйнувати стереотип, що чиновник і політик – це обов’язково злодій і корупціонер.

Може, ще й на роботу почнуть усі ходити? Або складуть мандат, якщо вважають інші справи важливішими? Здолати це планує новий голова ВР Андрій Парубій, який уже озвучив плани карати прогульників «гривнею» та публічністю.

Економія тут може бути для бюджету непогана. Адже, наприклад, за даними письмової реєстрації, позафракційний народний депутат Андрій Білецький був відсутній з невідомих причин 171 раз, а присутній «аж» чотири. Або представник фракції «Опозиційний блок» Михайло Добкін відсутній був «з невідомих причин» 138 пленарок, а відвідав 37. Водночас Добкін Дмитро дещо сумлінніший: прогулів лише 67%, або 117. І це незважаючи на те, що ще у травні 2015-го було обіцяно попереднім спікером публікувати «Топ-25 народних депутатів-прогульників». Тому думати, що тепер усі нардепи почнуть ходити на роботу, марно.

Але за рахунок антигероїв можна спробувати перекрити державні витрати на запрошених закордонних менеджерів. А прибравши обмеження на зарплатню, Гройсман не просто уважив депутатів, а й дав зрозуміти, що готовий на непопулярні кроки та сподівається на пряму комунікацію.

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Секрети хіромантії: чи щаслива у вас рука
Для того, щоб передбачити долю по лініях руки не обов'язково досконально вивчати хіромантію Досить просто погл....
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Змови на робоче місце: на прибуток, успіх та везіння
Багато хто мріє про успішну кар'єру і хорошу заробітну плату Щоб ваші мрії стали реальністю, використовуйте пе....
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Як очистити будь-яку річ від чужої енергетики
Дуже часто різні речі переходять нам від інших людей: щось ми купуємо, щось знаходимо, щось отримуємо у спадок....
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Ефективні шепітки на удачу та достаток
Короткі змови, звані шепітками, здавна використовувалися знахарями та цілителями для досягнення певних цілей Е....
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
6 перешкод, які заважають вам стати щасливими
Всі хочуть бути щасливими, але часом ми зустрічаємо на шляху перешкоди, що заважають нам це зробити Експерти р....
більше матеріалів
/-0,43501901626587-/ /-pc-/
Top