counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Міністерський фаст-фуд


Переглядів: 59


Міністерський фаст-фуд

14 квітня в Україні нарешті з'явився довгоочікуваний новий прем'єр і новий уряд, на який покладають надії щодо врегулювання політичної кризи, в яку все більше і більше занурюється країна. Втім, і тут не обійшлося без загравань старими методами. За нового прем'єр-міністра в особі Володимира Гройсмана проголосували 257 нардепів. Коаліція з БПП і «Народного фронту» дала всього 206 голосів, таким чином підтвердивши свою неспроможність і несамостійність. Решту голосів за прем'єра віддали 12 позафракційних нардепів, 23 представники депутатської групи «Відродження» та 16 – від «Волі народу».

Крім того, призначення прем'єра йшло в пакеті зі звільненням тепер уже колишнього прем'єра Арсенія Яценюка і скасуванням постанови про незадовільну роботу попереднього Кабміну. Такий «ол інклюзів» суперечить правилам і нормам.

Сергій ЛещенкоСергій Лещенко«Зняти Яценюка, призначити Гройсмана і ще скасувати постанову про визнання роботи Кабміну Яценюка незадовільною – це безпрецедентно. Це «договорняк», щоб забезпечити голоси «Народного фронту», оскільки немає довіри, що ніхто один одного не кине. Реально кожне голосування доведеться добивати голосами з фракцій, які лояльні до олігархів. Під кожне голосування треба буде давати компенсатор, тому не вірю, що вдасться перемогти корупцію», – сказав у коментарі АСН депутат від БПП Сергій Лещенко.

Згоден із ним і його колишній колега по фракції Віктор Чумак.

Віктор ЧумакВіктор Чумак«Така процедура не передбачена регламентом. Все голосується окремими постановами. Це називається гамбургер з тухлою котлеткою, бо зверху і знизу біла булочка, а всередині погана котлета. Ця ситуація показує рівень довіри один до одного. Не можна щоразу під необхідність і політичну доцільність ґвалтувати регламент і Конституцію», – розповів нардеп АСН.

МОЗ залишився не при справах

За новий уряд проголосували ще менше, ніж за Гройсмана – 239 народних обранців. За новий склад Кабміну торги йшли довго і наполегливо: Порошенко хотів нав'язати Гройсману своїх людей, а той, у свою чергу, «прилаштувати» вінницьких друзів (Реву, Саєнка, Кістіона). До речі, в новому уряді позбулися міністрів-іноземців, які багатьом не давали спокою. В цьому голосуванні теж не пройшло все гладко –нардепи спочатку проголосували за новий склад Кабміну і тільки потім проголосували за відставку старого.

У проголосованому списку - шість віце-прем'єрів і всі міністри, крім міністра охорони здоров'я. З його кандидатурою ще не визначилися. У «Народному фронті» на новий уряд дивляться оптимістично і до прізвищ міністрів не чіпляються.

Георгій ЛогвинськийГеоргій Логвинський«Для нас важливий курс реформ, який був узятий Яценюком, головне, щоб він продовжився. Питання не в прізвищах і не в посадах, а в тому, що ми зробили для держави, які реформи. «Народний фронт» буде й надалі підтримувати уряд», – розповів нардеп від НФ Георгій Логвинський.

«Тяганину» з призначенням очільника МОЗу він пояснює тим, що в БПП, який несе відповідальність за призначення цього міністра, не можуть визначитися, за кого вони зможуть нести політичну відповідальність.

Олександр ЧерненкоОлександр ЧерненкоОлександр Черненко (фракція БПП) в коментарі АСН розповів, що навколо голови МОЗу виникли дискусії, а деякі кандидати відмовилися йти в уряд (однак їхні імена назвати він вважає некоректним). Депутат пообіцяв, що цього – максимум наступного –тижня у фракції визначаться з міністром. Його колега по фракції нардеп Сергій Лещенко впевнений, що труднощі з призначенням виникли через лобістів.

«Міністерство охорони здоров'я – одне з найбільш лобістських міністерств, там існує великий обсяг держресурсів. Є велика група лобістів, зокрема і в парламенті в різних фракціях, в тому числі і в БПП. Йдуть торги за те, кого призначити міністром. І як гарантувати лояльність цієї особистості до фармацевтичних кланів», – сказав він.

Розкритикував Лещенко і призначення міністра Ігоря Насалика. Він упевнений, що це тільки компроміс, бо Гройсман відмовився приймати Демчишина або Вовка на цю посаду через їхню близькість до Порошенка.

Олександр КвіташвіліОлександр КвіташвіліПід Радою ми зустріли і колишнього міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі. На його думку, МОЗ уже нецікавий депутатам у фінансовому плані після того, як його команда «винесла звідти величезну корупційну складову (закупівлі, тендери)».

Насаликом, до речі, незадоволені і в «Самопомочі».

Єгор СоболєвЄгор Соболєв«Призначення Авакова - катастрофа, Насалик - це та дивна ситуація, коли експерти в енергетиці будуть говорити, що Демчишин не такий вже й поганий. Є ціла група міністрів, які виглядають «рішалами». Є декілька хороших людей, як Нищук, але їх використовуватимуть як ширму», - сказав нардеп від «Самопомочі» Єгор Соболєв.

Не реформатори

Склад нового Кабміну – далеко не ідеальний, і це визнають усі: як експерти, так і самі нардепи. Ще один спірний нюанс – призначення шести віце-прем'єрів (і це в країні, в якій ідуть військові дії і яка не може позбутися старої армії чиновників-корупціонерів).

«Це не Кабмін реформаторів. Реформатори, можливо, Омелян, можливо, до речі, Петренко, бо Мін'юст останнім часом дійсно щось робив. Можливо, Данилюк, який прийшов на Мінфін. Але для мене це - вбитися головою об стіну, коли нам треба скорочувати міністерства, а ми вводимо шість посад віце-прем'єрів. Вводимо додаткове міністерство для друга - для Черниша. Навіщо ціле міністерство. З цим би впоралася урядова агенція. Нам 6-7 міністерств вистачило б з головою, треба їх скорочувати, а ми виводимо. Театр абсурду», - висловився про новий Кабмін нардеп Віктор Чумак.

Віталій БалаВіталій БалаУ довірі новому Кабміну відмовляють не тільки самі нардепи, а й експерти. Рівень довіри до політичних сил, які сформували коаліцію, зовсім не такий, який потрібен для початку роботи уряду. У цьому абсолютно впевнений директор Агентства моделювання ситуацій, політолог Віталій Бала. У коментарі АСН він розповів, що цей Кабмін приречений на невдачу.

«До цього Кабміну немає жодної довіри. Щоб вона з'явилася, мають бути фантастичні результати, але вони за короткий термін не можуть відбутися через об'єктивні причини. У нас криза довіри до влади в цілому. Треба думати про повернення довіри, щоб почати зміни. Для цього можна сформувати уряд народної довіри, коли всі можливі політичні сили приєднаються і тоді уряд бере на себе повну відповідальність – в такому випадку можна вийти з кризи. А взагалі треба було зробити технократичний уряд. Такий Кабмін не дивився б на рейтинги і почав би проводити непопулярні, передовсім для олігархів, дії», - сказав Бала.

Політолог каже, що українцям варто сподіватися на диво, оскільки є декілька міністрів, які теоретично здатні щось зробити в своїх галузях. Але для цього міністрам потрібна підтримка парламенту, а Рада навряд чи буде дієздатною.

Головні завдання оновленого Кабміну, за словами Бали, - повернути довіру, продемонструвати програму, сформувати порядок денний для країни, як стратегічний, так і фактичний.

«Зараз є три першочергові питання: питання війни і миру, питання фінансово-економічне (соцстандрати). Питання реформування політичних інститутів управління, яким не довіряють, починаючи з ВР і Кабміну. Це інструменти, а якщо вони не реформували інструмент, то про що можна говорити», - сказав політолог.

Прогнозів щодо того, скільки протримається цей склад, політологи поки не дають - надто багато чинників, які можуть кардинально змінити термін перебування цих міністрів при владі.

Олексій ГараньОлексій Гарань«Думаю, що це залежатиме від того, наскільки вдасться уряду справлятися з економічною ситуацією в першу чергу, від того, наскільки цей Кабмін не потрапить у якісь корупційні скандали. Є і суто політичний момент – взаємодія між силами в коаліції. Тут буде діяти такий чинник, як і раніше, що вони не зацікавлені в розпаді коаліції і дострокових виборах», - зазначив у коментарі АСН політолог, професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

Він вважає, що західні партнери підтримають новий уряд хоча б тому, що вони чекали закінчення цієї «епопеї».

«Незалежно від того, як ми ставимося до Яценюка, можна сказати, що ситуація була такою, що коаліція була розвалена, уряду не було на кого спиратися, рейтинг був низький і ця політична нестабільність, природно, впливала на зовнішню і внутрішню політику. Очевидно, що наші партнери були зацікавлені в тому, щоб ми отримали уряд. І ось ми його отримали», - сказав Гарань.

Тепер же українцям треба запастися терпінням і чекати, як на практиці проявить себе новий уряд. Головне, щоб із цим складом в українців було менше приводів нескінченного поїдання попкорну від кабмінівських шоу.

 

Склад Кабміну. Гройсман. АСН. Україна asn.in.ua

Перший віце-прем'єр-міністр - міністр економрозвитку і торгівлі - Степан Кубів

віце-прем'єр-міністр - Володимир Кістіон

віце-прем'єр-міністр з питань євроінтеграції - Іванна Климпуш-Цинцадзе

віце-прем'єр - В'ячеслав Кириленко

віце-прем'єр - Павло Розенко

віце-прем'єр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства - Геннадій Зубко

міністр фінансів - Олександр Данилюк

міністр Кабінету міністрів - Олександр Саєнко

міністр оборони - Степан Полторак

міністр закордонних справ - Павло Клімкін

міністр внутрішніх справ - Арсен Аваков

міністр юстиції - Павло Петренко

міністр соціальної політики - Андрій Рева

міністр екології та природних ресурсів - Остап Семерак

міністр аграрної політики - Тарас Кутовий

міністр інформаційної політики - Юрій Стець

міністр освіти і науки - Лілія Гриневич

міністр молоді та спорту - Ігор Жданов

міністр культури - Євген Нищук

міністр інфраструктури - Володимир Омелян

міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб - Вадим Черниш

міністр енергетики та вугільної промисловості - Ігор Насалик.

Катерина Щугорева, фото Віктора Ковальчука

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Хороша фізична форма — це не лише запорука привабливості, а й відмінного настрою, здоров'я та удачі Спеціальне....
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
Постійні стреси часто призводять до того, що у нас зовсім не залишається енергії та сил Від цього псується нас....
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Спілкування з негативними людьми спустошує нас, знижує імунітет, викликає тривожність, занепад сил, впливає ви....
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Камені-талісмани для залучення грошей та удачі
Поліпшити свій добробут і стати щасливою людиною можна за допомогою каменів-талісманів Давно доведено, що енер....
більше матеріалів
/-1,1169631481171-/ /-pc-/
Top