counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Навіщо в Україну завітали суперагенти з США


Переглядів: 201


Навіщо в Україну завітали суперагенти з США

Наш спеціальний кореспондент познайомився з працівниками однієї з найбільш прихованих держслужб Америки і розповідає, з якою місією вони завітали в Україну, хто насправді ці люди і чим займаються у себе на батьківщині.

До нас прилетіли... агенти

В Україну знову приїхали американці. Щоправда, цього разу незвичайні. Вони, як вдалося з'ясувати, мають високі спеціальні звання, величезний життєвий досвід і обіймають посади з колосальними повноваженнями. У своєму середовищі називають себе виключно на ім’я і всі четверо представилися як чинні працівники Департаменту федерального уряду США, призначеного для забезпечення виконання законів і здійснення правосуддя, що структурно входить окремим силовим блоком у міністерство юстиції США. Щоб було зрозуміло нашим читачам, вони - фахівці екстра-класу з питань захисту свідків у гучних розслідуваних кримінальних справах проти мафіозі і членів організованих злочинних угруповань.

«Наші інструктори прилетіли в Україну, щоб продемонструвати кращі американські практики захисту свідків. Ми також сподіваємося, що це допоможе вам визначитися зі стратегією подібної роботи», - розповів нам менеджер відділу з правоохоронних питань посольства США в Україні Олег Савчин. Пізніше ми познайомилися і з самими працівниками Депатраменту. Знайомство відбулося в тренінговому центрі нового спецназу поліції «КОРД» під Києвом, куди американські суперагенти прибули на запрошення українських правоохоронців з чітким завданням - розповісти і показати, як працює їхня служба в США.

Завдання наших: слухати, дивитися, ставити запитання, брати участь у тренінгу та після цього з отриманого американського досвіду вибрати все цінне, що може стати в пригоді у подальшій роботі. А згодитися може дійсно багато, оскільки, як відомо, в Україні виконувати подібні функції доведеться новостворюваному загону поліцейського спецназу «КОРД» і, зокрема, його працівникам  категорії «В». Саме вони за прототипом американського Департаменту федерального уряду США, призначеного для забезпечення виконання законів і здійснення правосуддя будуть здійснювати підготовку фахівців із питань захисту свідків.

Нагадаємо, спецназівцям категорії «А» цього ж спецпідрозділу поставлено завдання швидко вчитися і незабаром розпочати виконання виключно силових завдань, а саме готувати спецоперації зі знешкодження особливо небезпечних злочинців.

«Навіть дружини не знають, ким ми працюємо»

«Ми - інструктори Департаменту. На нас покладено різні завдання: забезпечення діяльності федеральних судів, контроль того, як виконуються їхні вироки і рішення. Можемо виконувати завдання щодо боротьби з тероризмом і масовими заворушеннями. Чимало службового часу також відводиться, власне, роботі з виконання програм захисту свідків. Інакше кажучи, наші працівники забезпечують життя своїм клієнтам - колишнім мафіозі, бандитам, а вони, в свою чергу, надають важливу інформацію слідству і важливі свідчення в суді як свідки», - говорить старший групи. При цьому він настійно просить не називати його ім'я, а також імена своїх колег, із якими прилетів в Україну.

«У себе на батьківщині ми зазвичай працюємо під вигаданими іменами і під прикриттям і все одно просимо нас не називати. Краще будемо Першим, Другим тощо. Перший - наш головний, старший групи. Тільки без образ. У нас навіть дружини не знають, ким і де ми працюємо. Досвід нашої служби показав, що це виключно вимушений захід, адже наші клієнти - колишні мафіозі, маститі бандити й учасники організованих бандитських груп і формувань. За їхніми головами постійно полюють, щоб вони не могли надати свідчення в суді. Ми ж їх захищаємо, ховаємо. Тепер розумієте, в чому справа?» - пояснює Другий.

Про себе ж інструктори кажуть сухо. Старший групи, наприклад, більше 27 років служив у правоохоронній системі США, з них останні 15 років працює саме в Департаменті. Другий 16 років працював в органах внутрішніх справ, а останні шість років захищає свідків. Третій 18 років служив у поліції і в армії США і останні сім років є командиром спецгрупи, що забезпечує охорону свідків під час судових засідань. Четвертий - аналітик з майже 25-річним досвідом роботи.

Вони цінують життєвий досвід

Старший групи особливо підкреслює, що в їхню службу люди приходять вже з величезним життєвим досвідом. Новачків тут практично немає і бути не може, оскільки працівники Департаменту доводиться багато працювати з людьми, перш за все з чиновниками різних рівнів. «Ну що молодий фахівець може розповісти колишньому політику федерального рівня, а нині - чиновнику приблизно такого ж рангу?» - додає він.

Відсутність життєвого досвіду одразу позначається на ефективності роботи. «Тому у нас усі з великим життєвим досвідом. Багато служили в прикордонній службі, армії, правоохоронних органах. На практиці ж життєвий досвід виглядає приблизно так. Нашому клієнту потрібно видати нове водійське посвідчення. Подібна процедура необхідна, щоб людину перш за все не обмежувати в її правах. Щоб вона комфортно почувалася. Отже, наші люди придумують клієнтові нову легенду, прізвище, ім'я. Все це робиться з метою його конспірації, щоб згодом не знайшли за старими водійськими правами. Потім ідемо до чиновника, до компетенції якого належить видача прав, і говоримо з ним, переконуємо, що так треба. Це в інтересах людини і перш за все держави. Якщо переконали - нам ідуть назустріч, а це значить, що добре попрацювали. Якщо не переконали, йдемо ні з чим. Тому досвід і ще раз досвід», - запевняє старший групи американських інструкторів.

Також, за його словами, на сьогодні близько сотні американців по всій країні перебувають під Програмою захисту свідків: «Якщо в 70-ті роки минулого століття це головним чином були мафіозі італійської «Коза Ностри», то зараз наші клієнти - представники організованої злочинності». Він також говорить, що з мафіозі легко працювалося. Ті хотіли жити, багато хто не гребував сімейними цінностями. Отже, чітко виконували вимоги Програми з охорони свідків. А ось із нинішніми клієнтами вже складніше. Деякі з них почали грабувати і вбивати в 14-15 років. «Тому програми захисту таких свідків ми змушені змінювати і надалі зусилля спрямовуємо на роботу ось із такими молодими розбійниками в минулому. Життєвий досвід у такій справі теж зайвим не буває», - додає Перший.

Там немає випадкових людей

До розмови долучається Четвертий. Він, нагадаємо, аналітик Департаменту із 25-річним досвідом роботи. Розповідає, що випадкових людей у їхньому колективі немає і бути не може. «По-перше, кандидати до нас на роботу проходять всілякі перевірки. Їх, повірте, дуже багато, і не кожному вдається їх пройти. Не затримуються в колективі також конфліктні люди. Всі займаються собою, починаючи з фізичної підготовки, і особливо стежать за одягом, адже працівник жодним чином не повинен виділятися серед людей. Це особливо важливо, коли переміщуємо наших клієнтів з одного федерального округу в інший. У кримінальній справі статус свідка і роль Департаменту - виключно конфіденційна інформація», - підкреслює Четвертий і додає, що агент Департаменту завжди поводиться чемно, з розумінням ставиться до ситуації свого клієнта, непоміченим піде від несанкціонованого фотографування або телевізійної зйомки і навіть носить зброю так, ніби її при ньому немає.

Він також додає, що в службі працюють жінки-конвоїри. У них колосальна фізична професійна підготовка. І якщо потрібно переміщувати в інше місто жінку-свідка, діє жорстке правило - цим займаються виключно працівники-жінки. Хоча, якщо цікаво, треба додати, що клієнти Департаменту переважно чоловіки. Ще один американський правоохоронець розповідає, що в США працівники цієї служби не допустили умисного вбивства жодного свого клієнта. Цього було досягнуто завдяки чітким домовленостям між працівниками  і їхніми клієнтами. У разі, коли вони відмовлялися щось виконувати, їх одразу викидали з програми і вони ставали легкою здобиччю своїх колишніх товаришів.

За всю історію Депратаменту не зафіксовано також жодного викрадення свідка. З розмови з американцями зрозуміло, що занадто високі стандарти поведінки працівників їхньої структури. Старший групи щодо цього посміхається: «Те, як наші працівники поводяться в присутності свідків, відбивається не тільки на службі, а й на засадах всієї системи кримінальної юстиції. Ми цінуємо свою роботу і ще раз говоримо, що в нашій роботі випадкових людей немає. І все тому, що попри кримінальне минуле наших клієнтів ми ставимося до них як до цінних активів уряду».

«Тільки раз один наш колишній працівник допустив витік інформації про свого клієнта. Зараз він відбуває кримінальне покарання в одній із в'язниць країни. Цим ми показуємо, що наша система готова до самоочищення, і ще раз повторюємо - випадкових людей у нас немає і бути не може. Ми не можемо цим ризикувати, це занадто дорого і небезпечно», - додає Перший.

Також вдалося дізнатися, що працівникам Департаменту за жодних обставин не властива непрофесійна поведінка. Чинні та навіть колишні інспектори служби ніколи не встановлюють непрофесійних зв'язків зі своїми клієнтами і членами їхніх сімей. Вони ніколи не приймуть від них подарунки і не нададуть їм юридичну консультацію. Зате запросто можуть надати професійну екстрену медичну допомогу. Цьому їх навчають дипломовані медики.

Чому американці навчать українців

Якщо врахувати мету зустрічі агентів Департаменту і українських поліцейських спецназівців, стає зрозуміло, що нашим поставлено чіткі завдання, і в недалекій перспективі, мабуть, вони виконуватимуть схожі з американськими завдання з охорони цінних свідків. В принципі, американці нічого нового не розповіли, оскільки подібні завдання раніше виконував міліцейський «Грифон» (в міліції була така спецслужба). Правда з'ясувалася лише потім, коли, звідки не візьмись, спливли поліцейські чиновники і стали заявляти, мовляв, «Грифон» тільки тим і займався, що фізично охороняв зажирілих від віку суддів, а ще возив їхніх дружин і коханок по всіляких дорогих «шмоточних» і продуктових крамницях.

Тепер же в поліції обіцяють працювати по-іншому. Хто забув: по-новому! Тому і запросили самих американців, щоб ті навчили наших уму-розуму. Програмою візиту заокеанських друзів передбачається прочитати курс із бойової та медичної підготовки, розповісти і показати, як охороняти клієнтів. Цікаво, що американці й українці вже розстріляли декілька ящиків патронів. Спочатку вели повільний вогонь. Потім стріляли сидячи, лежачи і навіть у стрибках. Передбачається також, що українців навчать керуванню авто на великій швидкості і вищій водійській майстерності. Все це вже буде на початку наступного тижня.

До речі, як розповіли нам самі американці, тікати на машинах від поганих хлопців із автоматами і гранатометами вважається цілком нормальним явищем. Адже головне - врятувати життя свого клієнта і собі, що само собою зрозуміло. А ось для вогневого і фізичного подолання противника існують хлопці з інших підрозділів. Наприклад, як новостворюваний загін спецназу «КОРД».

Іван Бубенцов, спеціально для АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
Токсичні стосунки приносять більше проблем і розчарувань, ніж щастя та радості Найчастіше їх порівнюють зі сти....
Енергетика відносин: як відрізнити кохання від енергетичної прив'язки
Енергетика відносин: як відрізнити кохання від енергетичної прив'язки
Справжнє кохання — це щастя Не дарма про неї було написано безліч книг і знято безліч фільмів
Швидке ворожіння: кого чи чого варто побоюватися найближчим часом
Швидке ворожіння: кого чи чого варто побоюватися найближчим часом
Життя — складний і звивистий шлях, який пролягає через багато небезпек та перешкод Ворожіння на найближче майб....
Знаки Зодіаку та нумерологія: які цифри здатні подарувати вам удачу
Знаки Зодіаку та нумерологія: які цифри здатні подарувати вам удачу
Згідно з законами нумерології, у кожного з нас є своє число-талісман Експерти в цій галузі об'єднали зусилля з....
Магія дзеркала: як залишити бідність у задзеркаллі та залучити багатство
Магія дзеркала: як залишити бідність у задзеркаллі та залучити багатство
Дзеркало — один із найпотужніших магічних предметів у будинку кожної людини Воно може допомогти вам залучити у....
більше матеріалів
/-0,25723695755005-/ /-pc-/
Top