counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Встигнути за п'ять хвилин: у столиці активізувалися грабіжники


Переглядів: 123


Встигнути за п'ять хвилин: у столиці активізувалися грабіжники

Загальна ситуація в країні, що призвела до різкого падіння рівня життя українців, а заодно й затяжне і не дуже ефективне реформування правоохоронної системи, - «коктейль», який, прямо кажучи, «підстьобує» криміногенну обстановку краще за всякий стимулятор. Зловмисники нахабно зривають ланцюжки та сережки, причому часто разом із вухами, й інші золоті прикраси прямо на вулицях, розбивають вікна і витягують з салонів автомобілів усе, що господар мав необережність там залишити, а то й викрадають самі машини. А на окремій сходинці за привабливістю для злочинних елементів, котрі звикли жити за чужий рахунок, - крадіжки квартирні. Їхня кількість, стверджують правоохоронці, незважаючи на те, що злодіїв намагаються спіймати на гарячому, цьогоріч не поменшала.

«Що взяв? Магнітофон узяв... Ні, три магнітофони!»

Коли чуєш інформацію про квартирні крадіжки, у пам'яті одразу зринає фраза Антона Семеновича Шпака - героя відомої кінокомедії Леоніда Гайдая «Іван Васильович змінює професію», який перераховував міліції, що у нього забрали квартирні злодії в особі Жоржа Милославського. Жарти жартами, та якщо за радянських часів цінність для квартирних грабіжників становили «три кінокамери закордонних, три портсигари вітчизняних, куртка замшева... три куртки», зараз смаки в них зовсім інші.

Сергій ПреутесаСергій ПреутесаЯк сказав т.в.о. начальника управління карного розшуку ГУ Національної поліції в місті Києві Сергій Преутеса, пріоритет нинішніх квартирних злодіїв - те, що лежить на видноті і не дуже велике за розміром. Тобто в столиці насамперед крадуть гроші та коштовності, а також малогабаритну техніку (мобільні телефони, планшети, електронні книжки, фотоапарати), яку можна винести, не привертаючи зайвої уваги.

«Працюють» зазвичай парами-трійками. Причому останнім часом представники криміналітету знахабніли вкрай, через важке матеріальне становище до них приєдналося багато новачків, які не бояться бути поміченими або напоротися на сигналізацію, що загрожує приїздом на місце пригоди оперативної групи поліції охорони.

Як і раніше, активізуються квартирні злодії у свята, коли народ роз'їжджається по дачах (саме з цієї причини багато крадіжок було у так званий біляноворічний період), а також під час відпусток. За минулий рік, за даними ГУ НП у м. Києві, в столиці було обікрадено 6 тисяч 400 квартир. Розкрито 724 злочини. У січні цього року вже зафіксовано 556 квартирних крадіжок, з яких розкрито лише 56, тобто трохи більше 10%. При цьому торік взяли 60 груп домушників, у кожній з яких було по 2-3 людини. Цьогоріч - уже шість. Серед злочинців, як наголошують правоохоронці, зросла кількість «громадян з південних країн колишньої СНД» (тобто злодійським ремеслом промишляють вихідці з Грузії, Казахстану, Азербайджану), хоча до Києва з'їжджаються «майстри»-домушники практично з усієї України.

Якщо йдеться про тенденцію у статистиці за кілька років, кажуть у поліції, то вона змінюється не дуже - плюс-мінус півсотні-сотня квартирних крадіжок на рік. Але біда в тім, що зі 100% тих, хто виходить на волю після відбування покарання, як мінімум 90% повертаються до свого злодійського ремесла, бо жити інакше вони просто не вміють. Та й за ґратами опиняються далеко не всі - за нашим законодавством квартирних злодіїв можна відпускати під заставу ще до суду. І якщо заставу, наприклад, 40 тисяч гривень (а саме таку суму нещодавно заплатили члени злочинної групи, які винесли з квартири гроші та техніку), вносять, злочинці опиняються на волі - і все починається спочатку. Що цікаво, група, за членів якої внесли заставу по 40 тисяч гривень за кожного, швиденько знову зібралася разом і вирішила, мабуть, «відсвяткувати» своє звільнення новою «справою» - і знову їх узяли на гарячому. Поки що чекають суду. Але зовсім не факт, що їхню проблему знову не вирішить застава.

Як уберегтися від квартирних крадіжок

Найбільше страждають від квартирних злодіїв, за словами Сергія Преутеси, жителі Дніпровського (за січень обікрали 110 квартир), Дарницького (за цей самий період зламали 73 квартири) та Деснянського (64 квартири) районів. На свій злочинний промисел злодії зазвичай вибираються в середу і п'ятницю, з десятої ранку до третьої години дня, коли дорослі на роботі, а діти - у школі. Основний спосіб, до якого вони вдаються, не новий - злочинці найчастіше відкривають або вирізують замки. На всю «операцію» у них іде від п'яти хвилин до години часу. Більше за інших ризикують мешканці перших двох поверхів - по відношенню до них злочинці діють особливо нахабно: щоб потрапити всередину житла, віджимають вікна та балконні двері. «Працюють» як удень, так і вночі. Вдень зазвичай вдираються до багатоповерхівок (або проходять з кимось, якщо є кодові замки чи домофони, або телефонують комусь і просять пропустити, наприклад, із рекомендованим листом), потім продзвонюють квартири, і якщо вдома нікого немає, діють за обставинами.

Тому кавказька вівчарка чи алабай у вашій квартирі, якщо у вас немає бронедвері або сигналізації, виявляться навіть дуже незайвими. Зрозуміло, що таких серйозних собак у міських квартирах не тримають, а от німецькі вівчарки,  навчені відгукуватися на будь-який шурхіт біля дверей голосним гавканням, - саме те, що треба: до квартир із собаками домушники зазвичай не лізуть. До речі, знаходяться й любителі «працювати» вночі: аби визначити, чи є господарі квартири, ставлять спеціальні мітки на двері, які порушуються, коли двері відкрити. Якщо з ранку до ночі мітку ніхто не пошкодив, отже, в квартирі порожньо, а це розв'язує злочинцям руки.

Віктор ВекличВіктор ВекличУ поліції ж радять: щоб убезпечити себе від квартирних злодіїв, потрібно встановити якісні броньовані двері, а ще краще - подвійні. Ідеальний же варіант - ще й сигналізація. «Останнім часом справді фіксується негативна динаміка в плані збільшення кількості квартирних крадіжок, - пояснює заступник начальника управління поліції охорони м. Києва Віктор Веклич, - пов'язана із нестабільністю в країні. І хоча цифри збільшилися ненабагато, краще убезпечити своє житло». За словами правоохоронців, у жодному разі не можна залишати ключі від квартири в «умовленому місці» (під килимком, на коробці дверей тощо) або передавати їх стороннім особам. Втративши хоча б один з ключів, потрібно терміново змінювати замок або циліндровий механізм. Крім того, не варто зберігати у квартирі в одному місці значні суми грошей, ювелірні вироби, а також обмежити коло людей, котрим відомо про цінності у вас вдома.

У поліції охорони нагадують, що найчастіше злочинці шукають гроші у шафах під постільною білизною, сервантах, книгах, одязі, вазах, у побутових приладах на кухні. Крім того, ви повинні знати, що (особливо якщо ви вдома самі) незнайомих осіб до квартири краще взагалі не впускати - знайомі про зустріч із вами легко домовляться по телефону. Особливо про це потрібно попереджати дітей, які часто відкривають двері чужим через свою природну допитливість. Наступне правило, якого потрібно дотримуватися: виходячи з квартири, не просто зачиняйте вхідні двері на всі замки, а нехай вашою звичкою стане перевіряти, чи закрили ви їх.

«Обирати двері потрібно, звертаючи увагу на їхню товщину і вагу, - підказує Віктор Веклич. - Краще, щоб вони були подвійними, а замки - різних типів, петлі заховані всередину, щоб злодії не могли підняти їх ломом. Якщо двері мають недостатню товщину листового заліза, то навіть найнадійніші замки можна вирізати, відкриваючи їх, мов консервну банку». Радять правоохоронці і подружитися з сусідами, особливо пенсіонерами, які, перебуваючи вдома, зможуть періодично спостерігати за вашим житлом. А кому дозволяють фінанси - встановити охоронну сигналізацію. За словами Віктора Веклича, торік 15 квартирних злодіїв - саме на місці злочину - було затримано співробітниками поліції охорони, що приїхали після того, як спрацювала охоронна сигналізація.

 

 

Лариса Чайка, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 20 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
20 квітня 2024 року є слушним моментом для встановлення порядку як на роботі, так і в особистому житті Цей пер....
Обряд на швидкі гроші
Обряд на швидкі гроші
Гроші потрібні всім і завжди, але якщо хочеться отримати їх швидко, ознайомтеся із простим обрядом на швидкі г....
Эффективные шепотки на любовь
Эффективные шепотки на любовь
Пошепки — це прості та швидкі змови, але при цьому дуже дієві, якщо скористатися ними правильно Дізнайтеся най....
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Як покращити своє фінансове становище: 7 корисних правил на кожен день
Щоб досягти фінансового благополуччя, простої роботи та економії недостатньо — необхідно добре постаратися та ....
Приметы про постельное белье
Приметы про постельное белье
Ми проводимо в ліжку значну частину свого життя, тому існує так багато прикмет про постільну білизну Про те, щ....
більше матеріалів
/-0,34879398345947-/ /-pc-/
Top