counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Автогол у західні ворота


Переглядів: 29


Автогол у західні ворота

Вітчизняний парламент часто називають цирком. Дозвольте не погодитись. Це не цирк, а – балаган. Так, будівля ВР – кругла. Залу її можна назвати ареною, балкони для преси і гостей – трибунами для глядачів. У Раді, як і в цирку, відбуваються видовища. Але в будь-якому разі це має бути демонстрацією сили і відваги артистів. Що у нас? Народне театральне дійство комічного характеру з примітивним сценічним оформленням: усіх багато, щось активно роблять, ані стратегії, ані мистецтва, ані вправності. Єдність демонструється хіба перед вихідними. Бо втомилися. І хай перепочинуть.

Інтеграл руху

За 2015 рік народні депутати встигли багато. Кількість проголосованих законопроектів і годино-сидінь у залі рахувати не будемо. Це вторинне. Оскільки рішення, навіть найкращі, тонули у скандалах і торгах. А на ейфорії від успішних місцевих виборів деякі гарячі голови й про перевибори парламенту замислились. Або ж – існування більшості.

Поблажливо ставилися до опозиційної манери поведінки тимошенківців: мовляв, Юлія Володимирівна завжди така, навіть коли була прем’єром, дотримувалася антивладної риторики.

Чи до «опозиції у коаліції» – фракції «Самопоміч», радикалізація якої в останні часи вже не смішна, а дивна (як це, для прикладу, нові слова від очільника фракції Олега Березюка, який, відійшовши від системи ваг і противаг, з телевізора смачно і кілька разів примовляв «супппер-дупппер» («дупа» польською, для тих, хто не знає, це звичайнісінька українська «срака»).

Про Опозиційний блок загалом усі ніби забули, що йому й вигідно, адже він може просто сидіти і чекати, коли повз нього пропливуть трупи ворогів, як це вже було після періоду «любих друзів». Тому холодним душем стала свіжа соціологія: згідно з результатами опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг», якби вибори до Верховної Ради відбувалися на початку грудня, то в парламент потрапили б такі партії: «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (16,5%), «Батьківщина» (12,3%), Опозиційний блок (12,2%), «Самопоміч» (12,2%), Радикальна партія (7,9%), «Свобода» (7,8%) та УКРОП (5,1%)…

Внутрішні бурі

Силою останнім часом мірялися важковаговики. Точніше пропрезидентська фракція «Блок Петра Порошенка» намагалася всіляко дошкулити прем’єрському «Народному фронту». Чого вартувало хоча б дійство у виконанні Олега Барни зі спробою винести Арсенія Яценюка. Та поки билися з союзником, не помітили, що й самі розкололися.

З фракції виходять люди. Ось на ранок – після того, як країна отримала-таки Держбюджет-2016, – про це, зокрема, заявив Микола Томенко, пояснивши свій крок процесом ухвалення державного бюджету на наступний рік у римо-католицький святвечір. «Був вечір лицемірства і брехні… Те, що відбулося вчора, – це не те, що не личить європейському парламенту, а це ганьба, якої парламент повинен позбуватися», - сказав Томенко, зазначивши, що в ніч на 25 грудня було створено нову коаліцію на підтримку третього терміну прем’єрства Арсенія Яценюка, яка складається з БПП, НФ, РПЛ та «побратимів» з ПР, груп «Відродження» і «Воля народу» (подейкують, що причина – надумана, а Томенко давно планував вийти з фракції).

Але готові вийти з БПП, за чутками, ще чимало депутатів. Частина з них робитиме це у розрізі створення нової політичної сили імені «президента Одеської області» Михайла Саакашвілі, презентація якої відбулася в Києві, сховавшись за ширмою Антикорупційного форуму. Та є й такі, що після виходу хочуть приєднатися до груп «Відродження» і «Воля народу» (шепчуться, що колишній голова ДУС Сергій Березенко виступає переговорником, обіцяє преференції і матеріальні винагороди – за те, що втікачів з БПП у групи не приймуть).

Хук справа

Непрості часи можуть чекати й на одного з лідерів БПП, близького до Порошенка Ігоря Кононенка. Про його конфлікт із Заходом говорять давно, як і про те, що насправді інформаційну війну проти Кононенка олігарх Ігор Коломойський тільки підхопив. Насправді голову цього порошенківця вимагають Штати, які втомилися від агресивно-бізнесової стратегії поведінки частини команди Президента. Та чи віддасть Петро Олексійович його у жертву? Поки що питання відкрите.

Непоміченим часто залишається й той факт, що партнери з Заходу починають шукати наступника Порошенку, якого увесь час потрібно стримувати у прагненні посилитися – узурпувати владу на всіх рівнях та контролювати усі наступні вибори, зокрема, формуванням ЦВК з 12 свої представників або затягуванням процесу оновлення складу комісії (всередині БПП чимало противників цієї ідеї, оскільки є розуміння – це призведе не лише до цілковитої недовіри до виборів, а й може стимулювати акції громадянської непокори, які ризикують бути радикальними).

Не виключено, що обпікшись на слабодухому Вікторові Ющенку і «любих друзях», діяльність яких буквально подарувала президентство Віктору Януковичу, спостерігаючи за метаморфозами у поведінці команди сильного Петра Порошенка, Америка готує нам Рональда Рейгана. Інакше чому український співак Славко Вакарчук – символ обох Майданів – не лише вчиться у США, а й читає там лекції, роздаючи інтерв’ю провідним американським ЗМІ, кажучи, що у велику політику нині повертатися не збирається?!

Тиша й спокій

Та найближчих кілька тижнів обіцяють бути тихими. Політики теж люди. І поринуть у святкові клопоти. Турбулентність триватиме вже в новому році, разом з новими засіданнями, кадровими призначеннями й медіа-приводами, оскільки закон збереження енергії ніхто не скасовував. Поки що ж можемо видихнути – свято ж уже на порозі.

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Який вид спорту підходить вам за Знаком Зодіаку
Який вид спорту підходить вам за Знаком Зодіаку
Фізична активність важлива для того, щоб підтримувати організм у тонусі та уникати неприємностей зі здоров'ям ....
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Хороша фізична форма — це не лише запорука привабливості, а й відмінного настрою, здоров'я та удачі Спеціальне....
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
Постійні стреси часто призводять до того, що у нас зовсім не залишається енергії та сил Від цього псується нас....
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Спілкування з негативними людьми спустошує нас, знижує імунітет, викликає тривожність, занепад сил, впливає ви....
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
більше матеріалів
/-0,28498005867004-/ /-pc-/
Top