counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Бюджет-2016: Що залишилося за кадром


Переглядів: 56


Бюджет-2016: Що залишилося за кадром

Бюджет на 2016 рік прийнято. Він знову складний, куций та — поки що так виглядає — нереалістичний. Але ж є, хоч ще кілька тижнів тому були плани завести країну в новий рік без головного кошторису: Банкова і БПП намагалися показати, хто в хаті ґазда, блокували податкові пропозиції міністра фінансів Наталії Яресько й інші напрацювання уряду, але Кабмін і «Народний фронт» (не без підтримки західних партнерів, яким вкрай не подобається намагання Президента мати одноосібний вплив та контроль за процесами) дали пропрезидентській команді чергового щигля.

Тактика і стратегія

Приймався кошторис у ніч на католицьке Різдво. Було чимало нервів і перерв, а також закрите засідання Кабінету Міністрів і парламентського Бюджетного комітету, де, казали, на коліні переписали певні норми.  

Міністр фінансів Наталя Яресько, представляючи документ, заявляла, що враховані близько 20 змін, внесених нардепами.

А прем’єр Арсеній Яценюк перед початком голосування акцентував, що кошторис не найкращий, і він свідомий цього, але наголошує: витрачати можемо лише стільки, скільки заробляємо.

Працював парламент до ранку, готував подарунок під ялинку західним партнерам (не як приємність, а як виконання умови, що до 25.12.15 документ буде). І встиг. О 4:04:40 п’ятниці.

Ранкове пробудження

Та вже пообідді 25 грудня пролунало чимало заяв (зокрема й від голови пропрем’єрської фракції НФ Максима Бурбака), що у Бюджет-2016 потрібно буде вносити зміни.

Як зазначає доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Олексій Плотніков, Бюджет-2016 – технічний документ, який неможливо назвати бюджетом стратегії, розвитку чи навіть проїдання.

Олексій ПлотніковОлексій Плотніков«Це більш ніж сумне і прозаїчне видовище. Документ прописано, керуючись макропоказниками від МВФ. Головна мета авторів – витримати вимоги, інакше під сумнів поставлено було б подальше фінансування України. З урахуванням того, що Україна залежна від зовнішніх ресурсів, незворотнім був би крах фінансової системи. У бюджеті цілковито відсутні розуміння соціальної політики, національної економіки та ін.», – пояснив він АСН.

У свою чергу екс-міністр економіки Сергій Терьохін зауважив АСН, що йому важко добирати слова для коментарів, оскільки Бюджет-2016 – жах, якого ще не бачила Україна. Акцентував, що зарплатня підвищується менше ніж на 5%, а податки – більше ніж на 100% (навантаження на аграріїв – 130%, рента – 127%). Окрім того, передбачено оподаткування пенсій, обмеження її виплати для працюючих пенсіонерів у розмірі 85%, у той час, як дивіденди, якими володіють небідні люди, вільні від податкових зборів.

Сергій ТерьохінСергій Терьохін«Я шокований! Позиція МВФ, як кредитора, ще якось зрозуміла. Але уряд мав знайти гроші для забезпечення соціального спокою в країні. І це абсолютно ганебна практика, коли бюджет на рік приймається під ранок без дискусій. І вже мовчу, що нове антикорупційне законодавство зобов’язує уряд подати щомісячний розпис цього бюджету. Окрім усього, не існує окремих видатків бюджету. Щойно зараз (вечір 25 грудня) сидять члени Бюджетного комітету в юридичному управлінні ВР і намагаються щось вигадати», — обурився він.

Основні параметри

Відомо й справді поки що небагато. На папері доходи бюджету будуть вищими за витрати на 15,1%. Передбачено, що доходи становитимуть 595 081 135,3 тис. гривень; доходи загального фонду держбюджету — 562 728 119,6 тис. гривень; доходи спеціального фонду держбюджету — 32 353 015,7 тис. гривень. Видаткова частина виглядатиме так:  видатки держбюджету — 667 733 507,2 тис. гривень; витрати загального фонду держбюджету — 633 505 015,4 тис. гривень; витрати спеціального фонду держбюджету — 34 228 491,8 тис. гривень.

Планується, що матимемо зростання ВВП у 2%. І номінальний ВВП становитиме 2262 мільярда гривень. А граничний державний борг — 1,5 трильйона гривень. Дефіцит бюджету —  3,7% ВВП. Інфляція прописана на рівні 12%,  коливання курсу долара до гривні — 24,1-24,4 грн./дол.

Що стосується соціальних показників, то на 2016 рік передбачено підвищення прожиткового мінімуму до 1496 гривень і мінімальної зарплати до 1550 гривень.

Основний кошторис порахований на свіжих змінах до законодавства. 24 грудня Рада прийняла ще низку важливих рішень до бюджету, наприклад, удосконалила «окремі положення соціальної політики». З третьої спроби ухвалила законопроект №3628, яким приписано, що індексація доходів населення проводиться тоді, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації в розмірі 103%, згідно з чинним законодавством — 101%.

Внесли зміни і у податкове законодавство. Це ніби компроміс між пропозиціями уряду та парламенту у розрізі виконання дохідної частини проекту державного бюджету на 2016 рік. (Є зміни тільки по ставках, наприклад, замість 20% податок на доходи фізосіб становитиме 18%.) Але насправді – цілковита перемога міністра фінансів Наталії Яресько, адже ідеологія документу залишилася тією самою.

Зробити якісний постатейний аналіз законодавства поки що ніхто не береться, оскільки чимало змін і правок вносилося в бюджет і додаткове законодавство з голосу або на закритих нарадах. Треба чекати на чистовики, де, прогнозують, будуть іще сюрпризи.

Юлія Артамощенко, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
Енергетична гімнастика: спосіб зберегти молодість та красу
У сучасне століття підвищених енерговитрат відновлювати енергетичний баланс важливо кожній людині Нескладний к....
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні у вас може виникнути почуття втоми чи розчарування через несподіван....
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 29 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) На сьогоднішній день ваші пристрасність та романтичні настрої будуть на піку....
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Таролог Анжела Перл підготувала гороскоп на 29 березня 2024 року, закликаючи деяких представників знаків зодіа....
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 29 березня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
29 березня астролог Павло Глоба радить приділити увагу особистим питанням Можливі розчарування та непорозумінн....
більше матеріалів
/-0,29880094528198-/ /-pc-/
Top