counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Увага, корупціонери – на вихід!


Переглядів: 46


Увага, корупціонери – на вихід!

МВС і Генпрокуратура розгорнули активну діяльність із зачистки органів влади від нечистих на руку чиновників. Про перші результати сурмлять голосно, та все ж чимало тонкощів цих справ замовчують.

Пішли верхівкою

Днями вся країна спостерігала третю серію антикорупційного політичного серіалу «справа Бочковського». 3 квітня рано вранці слідча група постукала у ворота заміського будинку колишнього голови ДСНС Сергія Бочковського, якого підозрюють у корупції при закупівлі пально-мастильних матеріалів. Хлопці, маючи на руках постанову Печерського райсуду столиці, прийшли проводити обшук у будинку Бочковського. «Шмонали» все довго, понад п'ять годин. «Шукали документи, які мали б стосунок до справи, якісь матеріальні цінності. Нічого не знайшли », – повідомив адвокат Бочковського Ігор Федоренко.

Правоохоронці нічого не коментували. Хоча раніше радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко обіцяв тримати громадськість у курсі цієї справи. Справи, яку обов'язково доведуть до кінця.

Щойно вщухли пристрасті, пов’язані з обшуком будинку Бочковського, головний міліціонер країни Арсен Аваков повідомив про нові справи. Цього разу правоохоронці «взяли» столичне керівництво департаменту МВС по боротьбі зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми. Арсен АваковАрсен Аваков«Затримано заступника начальника відділу Києва – підполковника Дмитра Ольховика. Заступник начальника Київського УБТЗЛ підполковник Костянтин Слюсар - зник, оголошений у розшук... Моїм наказом сьогодні звільнений з посади начальник департаменту (ДБТЗЛ) міністерства Андрієнко. Також звільнений з посади начальник Київського міського управління УБТЗЛ Ярослав Жук», – повідомив Аваков.

За словами міністра, «співробітники департаменту ДБЗТЛ в Києві не тільки не боролися з проституцією й борделями, а навпаки – створили і систематизували кришування мережі підпільних публічних домів і салонів. Ці брудні співробітники міліції налагодили грошовий потік до своїх кишень – з проституції, кришуючи від "наїзду" борделі, займаючись організацією сутенерства, координуючи систему інтернет-сайтів з надання платних інтим-послуг...».

На день раніше Аваков повідомив про те, що його хлопці розкрили корупційний нарив у ДАІ. «Затримано начальника відділу організації реєстраційно-екзаменаційної роботи ДАІ Києва підполковника міліції Миколу Жебеля. Начальник ДАІ Києва полковник міліції Микола Макаренко втік у Білорусь. Він розшукується, щоб дав пояснення», – повідав Аваков. Міністр уточнив, що за даішниками числиться цілий букет протиправних діянь.

А вся ця низка гучних корупційних «відкриттів» почалася з уже колишнього керівника Державної фінансової інспекції Миколи Гордієнка. У провину чиновнику ставлять службову недбалість, яка працювала на його кишеню. «Держфінінспекція під керівництвом Гордієнка провела фінансовий аудит лише 11 з 36 визначених урядом підприємств, ...що могло завдати шкоди інтересам держави», –розповіла про підсумки місячної перевірки роботи Гордієнка заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

П'ять запитань слідами гучних затримань

Запитання 1. Чи повинна бути відповідальність за кадрове призначення корупціонера?

Риба гниє з голови, йдеться у відомому прислів'ї. У будь-якій країні, на якому б континенті вона не знаходилася, корупція процвітає з благословення владної верхівки. До чого це я? Щоб викоренити корупцію, мало затримати і запроторити за ґрати пішаків-корупціонерів, необхідно притягати до відповідальності і людей, які приймають кадрові рішення щодо формування владної шахматки країни. Не обов'язково, щоб відповідальність підпадала під норми Кримінального кодексу. Ще ніхто не відміняв політичної відповідальності.
Игорь ШумилоИгорь Шумило
«На жаль, у нашій країні немає жодного чиновника, який би не брав хабарів. Є такі, які не діляться », – каже екс-директор генерального економічного департаменту НБУ Ігор Шумило, натякаючи на те, що керівник затриманого корупціонера повинен розділяти з ним відповідальність, оскільки він в курсі всіх оборудок, які відбуваються.

Запитання 2. Чи потрібно перевіряти контрзвинувачення?

Затримання окремих чиновників супроводжувалося шлейфом зустрічних звинувачень. Найяскравіше: відсторонений Гордієнко заявив, що Держфініспекція виявила факти використання корупційних схем урядом Арсенія Яценюка на суму 7,6 мільярда гривень. Чи потрібно перевіряти діяльність прем'єра Яценюка? Відповідь начебто очевидна. Та не для всіх. Як розповів АСН народний депутат Сергій Каплін, його ініціатива створити тимчасову слідчу комісію з вивчення фактів, озвучених Гордієнком, зіткнулася з чималою кількістю проблем. Спочатку в Раді, вишукуючи різні причини, не хотіли реєструвати постанову про створення комісії. З боєм документ зареєстрували, та не факт, що його внесуть до порядку денного.
Сергій КаплінСергій Каплін
«У вівторок (7 квітня, - прим. авт.) під стінами Верховної Ради пройде масштабний антикорупційний мітинг на підтримку створення тимчасової слідчої комісії. Саме вона повинна розслідувати небачену корупцію в уряді Яценюка. Їм не зійде з рук грабіж 7,6 млрд грн», – кинув клич у соцмережах Каплін.

Головних причин, через які блокується створення комісії, як розповіли АСН у «Народному фронті», дві. Й обидві звучать досить смішно і дивно. Перша: перевіряти діяльність прем'єра Яценюка – втрачати час, бо нічого не знайдуть. Друга: скандал з Яценюком розкручують недруги України, підриваючи цілісність команди, що прийшла до влади після Майдану.

Запитання 3. Чи доведуть справи корупціонерів до вироків суду?

Відповідаючи на це запитання, можновладці ствердно кивають головами. Їх опоненти негласно кажуть, що найближчим часом гучні справи почнуть заминати. Показуха із затриманням корупціонерів була необхідна, щоб дати сигнал міжнародним інституціям, – у нас відбуваються реформи, дайте швидше грошей, щоб вони не пробуксовували.

Запитання 4. А чи потрібні хворі на держслужбі?

Якщо ви звернули увагу, варто тільки високопоставленому чиновнику загриміти в СІЗО, як у нього (неї) відразу з’являється купа болячок. Бочковський зліг у лікарню із загостренням цукрового діабету, Михайла Чечетова (земля йому пухом) підкосило серце, Юлія Тимошенко пересіла на інвалідний візок... Тиснуть на жалість.

Можливо, має сенс на законодавчому рівні прописати, що перед зарахуванням на держслужбу кандидати повинні проходити найжорстокішу медперевірку. Щоб потім вони не ухилялися від покарання за скоєне, прикриваючись лікарняним листом.

Запитання 5. Коли заборонять чиновникам відкуповуватися від СІЗО?

Практично всі чиновники і політики, які в останні два-три місяці опинилися в СІЗО, відкупилися. Причому законно відкупилися. Суд змінив їм запобіжний захід з утримання під вартою на внесення грошової застави. Товстосуми відкрили свої гаманці і опинилися на волі. «Ніколи не розуміла маааааленького такого парадоксу. Чому деякий підсудний, який потрапив до українського судилища за відрізану стрічку, розірваний портрет гаранта, обов'язково опиняється під вартою в СІЗО. А жирний корупціонер відразу симулює онкохвороби/інвалідність/недоумство і виходить на свободу за чисто символічну суму», – обурюється моя подруга, яка надцять років працює пліч-о-пліч з політиками.

Не виключено, що вже наступного тижня (з 7 квітня, - прим. авт.) народні депутати ухвалять законопроект про скасування застави для осіб, які підозрюються у тяжкому злочині або корупції. «Необхідно заблокувати можливість злочинцям виходити під заставу", - дав вказівку представникам коаліції Президент Петро Порошенко. Чи виконають його коаліціанти? Судячи з настроїв багатьох народних депутатів, шанси – 50 на 50.

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гімнастика для очей: як покращити зір
Гімнастика для очей: як покращити зір
Очі  — це життєво важливий орган у людському організмі Зіпсувати зір можна кількома способами: читати погано н....
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Тибетська гормональна гімнастика для оздоровлення та довголіття
Гормональна гімнастика використовується ченцями Тибету протягом багатьох століть Цей комплекс вправ простий у ....
Що таке біополе
Що таке біополе
Давно відомо, що людина має як матеріальне тіло, а ще й біоенергетичне Біополь – це невидима структура, яка мі....
Камені-талісмани, які змінюють життя на краще
Камені-талісмани, які змінюють життя на краще
У натуральному камені закладено величезну силу та енергію природи Не використовувати цю силу було б дуже безгл....
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Як вибрати камінь-талісман за датою народження
Натуральне каміння може виступати не тільки як прикраса Кожна людина може підібрати мінерал, який залучатиме д....
більше матеріалів
/-0,28439617156982-/ /-pc-/
Top