counter
Стрічка новин
Вибрати все
16 Вересня
15 Вересня
Всі новини...

З сьогоднішнього дня тарифи на електрику для населення зростуть більш ніж у півтора рази. Більше про зміни


Переглядів: 21


З сьогоднішнього дня тарифи на електрику для населення зростуть більш ніж у півтора рази. Більше про зміни

Тарифи на електроенергію для населення піднімуться з 2,64 грн. до 4,32 грн. за кВтг, і новий тариф почне діяти з 1 червня 2024 року і триватиме до 30 квітня 2025 року.

Рішення про це ухвалили уряд на засіданні 31 травня, повідомляє Міністерство енергетики.

Також, в опалювальний період (з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року) застосовуватиметься пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки. Він становитиме 2,64 грн за кВтг за умови споживання до 2000 кВт електроенергії на місяць.

Нічний тариф (за наявності двозонного лічильника) становитиме 2,16 грн за кВтг.

Міністр енергетики наголосив, що якби не російські удари по українській енергетиці цієї весни, то тариф можна було б поки що не підвищувати.

"Підвищення тарифу – складний, але необхідний крок, щоб не залишитися без світла і підтримати систему. На нас чекає масштабна реконструкція, яка потребує великих зусиль і коштів. Ремонтні роботи на об'єктах генерації, розподілу та передачі тривають", – заявив Герман Галущенко.

Джерела в українських ЗМІ повідомляли про можливе підвищення тарифів з поверненням до диференційованих тарифів залежно від обсягу споживання, але це не було реалізовано.

Таким чином тариф для всіх побутових споживачів збільшиться на 60%.

Рік тому тарифи на електроенергію було підвищено майже вдвічі. Тоді споживачі, які використовували менше 250 кВт на місяць, платили 1,44 грн, а ті, хто споживав більше - 1,68 грн.

Навіть після підвищення тариф для побутових споживачів залишиться нижчим за ринковий рівень, який зараз становить близько 7,5-8 грн.

До ухвалення рішення про підвищення для населення комісія з регулювання у сферах енергетики (НКРЕКУ) запровадила нову структуру граничних цін для бізнесу, який уже давно сплачує за ринковими тарифами. З 1 червня 2024 року вони зростуть на 20% у вечірні години.

Тарифи для населення формуються в рамках спеціальних обов'язків (Public Service Obligation), запозичених з ЄС. Цей механізм передбачає надання субсидій через постачальників універсальних послуг, як-от електроенергія. В Україні ці функції виконують державні компанії "Енергоатом" та "Укргідроенерго".

В результаті, "Енергоатом" та "Укргідроенерго" субсидують населення на 145 млрд грн, щоб підтримувати тарифи на рівні, нижчому від ринкового.

За оцінками Світового банку, відновлення української енергетики до 2026 року може коштувати 110 млрд. грн. ГЕС, що входять до "Укргідроенерго", зазнали руйнувань внаслідок російських атак цієї весни.

Рік тому підвищення тарифів пояснювалося необхідністю підготовки до опалювального сезону після руйнувань в енергетиці восени 2022 – узимку 2023 року.

За підрахунками Міненерго це підвищення дозволило відновити до 3 ГВт потужностей до зими.

Однак навесні 2024 року Росія завдала нових ударів по українській енергетичній інфраструктурі, що призвело до втрат близько 8 ГВт потужностей, що генерують.

Багато учасників ринку відзначають, що відновлення енергетики залежить не так від фінансів, як від часу і наявності обладнання.

Кошти від підвищення тарифів, особливо якщо вони досягнуть ринкового рівня з одночасним запровадженням системи адресної підтримки малозабезпечених, можуть допомогти вирішити проблему багатомільярдних боргів та нормалізувати роботу ринку.

Дискусії щодо підвищення комунальних тарифів в Україні ведуться давно. Експерти наголошували на тому, що подвійний тариф не стимулював економію, а споживачі з великим обсягом споживання часто були великими боржниками. У мирний час не вистачало політичної волі на вирішення тарифного питання.

З початку війни заборгованість за електроенергію зросла на 40% і є побоювання, що підвищення тарифів збільшить заборгованість.

З іншого боку, субсидії на оплату комунальних послуг також є значними. У бюджеті на 2024 рік закладено 50 млрд грн на субсидії, що на 25% більше, ніж 2023 року. Очікується, що субсидіями скористаються 3 млн. домогосподарств.

Міністр енергетики зазначив, що у складних економічних умовах через війну не можна підвищити тарифи на електроенергію до ринкового рівня, але й залишити їх незмінними неможливо, оскільки тариф у 2,64 грн. покривав лише третину реальної вартості електроенергії.

За підрахунками уряду, за середнього місячного споживання електроенергії обсягом 170 кВтг, після підвищення тарифів платіж за електроенергію збільшиться на 285 грн.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 16 вересня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 16 вересня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
ОвенСьогодні вдалий день для завершення розпочатих справ Ваша енергія буде спрямована на роботу та фінанси, що....
Гороскоп від Анжели Перл на 16 вересня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 16 вересня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
ОвенСьогодні вам варто сповільнитися та озирнутися Не поспішайте з вирішенням важливих питань — особливо тих, ....
Гороскоп на 16 вересня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 16 вересня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
ОвенСьогоднішній день обіцяє бути активним та насиченим Ваша енергія буде на висоті, і ви зможете досягти успі....
Гороскоп від Анжели Перл на 15 вересня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 15 вересня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
ОвенСьогоднішній день принесе вам приплив сил та натхнення Ви відчуєте бажання рухатися вперед і досягати нови....
Гороскоп на 15 вересня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 15 вересня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
ОвенСьогоднішній день принесе вам приплив сил та натхнення Ви відчуєте бажання рухатися вперед і досягати нови....
більше матеріалів
/-0,41223216056824-/ /-pc-/
Top