counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Травня
18 Травня
17 Травня
Всі новини...

Турне китайського лідера в ЄС: ЗМІ попереджають про можливий розкол Європи


Переглядів: 12


Турне китайського лідера в ЄС: ЗМІ попереджають про можливий розкол Європи

Китайський лідер розраховує на те, що його візити до Франції, Сербії та Угорщини поглиблять розбіжності в західному блоці, пише французьке видання Le Figaro.

Голова КНР Сі Цзіньпін прибув до Франції в неділю, 5 травня. Це його перший візит до Європи за п’ять років, який відбувається на тлі війни Україні та напруженості у торгових стосунках з ЄС.

Маршрут китайського лідера фактично відображає напружені відносини з орієнтованою на атлантичний альянс Європою, а також бажання Китаю зупинити американське "оточення", граючи на розколах між європейськими країнами, пише французьке видання.

Після зустрічі з французьким лідером у понеділок, Сі Цзіньпін вилетить до Сербії 7 травня, у 25-ту річницю бомбардування китайського посольства силами НАТО.

Цю подію все ще добре памʼятають у Пекіні, і візит голови КНР, вочевидь, має на меті, продемонструвати жест непокори альянсу. Сі Цзіньпін завершить своє турне дводенним візитом до Угорщини, де зустрінеться з великим критиком Брюсселя Віктором Орбаном, який 1 липня почне головувати в ЄС.

Цей явний поворот на схід, оминаючи великі столиці, знаменує охолодження китайсько-європейських відносин, вважає французьке видання.

Політична криза посилюється й напруженням у торгових стосунках. Брюссель запроваджує санкції проти китайських виробників електромобілів та проводить кілька розслідувань щодо "нечесних" практик китайських компаній.

У 2019 році Сі Цзіньпін тріумфально підписав у Римі приєднання Італії до "Нових шовкових шляхів" Китаю, багатомільярдних інвестиційних угод, які мали посилити торгівлю між Азією і Європою.

Утім, цього разу китайський лідер має інші амбіції - він прагне зупинити приєднання континенту до жорсткої політичної лінії Сполучених Штатів, при цьому він не приховує свого "необмеженого партнерства" з Кремлем, пише Le Figaro. Як зазначають російські джерела, Володимир Путін планує приїхати до Пекіна в травні.

Україна

Водночас, найскладнішою темою перемовин з французьким лідером стане безперечно війна в Україні. Єлисейський палац наполягає на необхідності "залучити" Китай, як гравця, що має найбільше "важелів" впливу на Москву.

Французький президент планує відвезти свого колегу до маєтку своєї бабусі в Баньєр-де-Бігор. Це візит у відповідь після того, як Сі Цзіньпін запросив Макрона на чайну церемонію до будинку свого батька у квітні 2023 року.

У шістдесяту річницю дипломатичного визнання генералом де Голлем Китайської Народної Республіки в 1964 році обидві сторони з усіх сил намагаються приглушити зростання розбіжностей.

Але українське питання розширює цей розкол, насамперед після того, як президент Макрон різко розвернувся у бік Києва, пише видання. А Пекін не ставить передумовою для мирних переговорів виведення російських військ з України. "Сі немає чого запропонувати щодо України", — каже французький дипломат, який раніше проживав у китайській столиці.

Останні друзі в Європі

На тлі нових санкцій Вашингтона проти китайських компаній, які підтримують війну Росії в Україні, Сі Цзіньпін простягає руку своїм останнім рішучим "позаблоковим" європейським союзниками - президенту Сербії Александру Вучичу та прем’єр-міністру Угорщини Віктору Орбану.

"У контексті протистояння зі Сполученими Штатами в Азії відносини з Європою є вирішальними для того, щоб запобігти міжнародній ізоляції Китаю. Це дозволяє нам впливати на тристоронні відносини зі Сполученими Штатами та Росією", - цитує видання незалежного політолога з Пекін.

У Белграді китайський лідер святкуватиме "залізну дружбу" з урядом, одного з нових членів якого Вашингтон піддав остракізму за його зв’язки з московськими спецслужбами.

А посилюючи стосунки з Будапештом, Сі Цзіньпін робить ставку на поляризацію континенту на європейських виборах наступного червня, а також на розбіжностях між США і Європою у разі повернення в Білий дім Дональда Трампа після президентських виборів у листопаді, вважає автор статті в Le Figaro.

Угорщина стає основним китайським плацдармом на європейському ринку, після того як Америка обмежує доступ до своїх ключових технологій, як-от напівпровідники.

"Європа є ключовою для Китаю, де він має забезпечити збут свого експорту та отримати доступ до високих технологій", — цитує видання аналітиків.

Спонукає до цього й енергетичний перехід, у якому китайська промисловість прагне стати найважливішим партнером завдяки масштабним інвестиціям і нещадній ціновій війні.

Джерело


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овни можуть відчувати внутрішню невпевненість та сумніви Намагайтес....
Любовний гороскоп на 19 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви можете відчути себе особливо пристрасними та енергійними у стосу....
Гороскоп від Анжели Перл на 18 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 18 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл зазначила, що 18 травня 2024 року буде досить продуктивним днем Цього дня можливе досягнення перши....
Гороскоп від Павла Глоби на 18 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 18 травня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Субота, 18 травня 2024 року, згідно з гороскопом від Павла Глоби, обіцяє стати непростим днем ​​для всіх знакі....
Гороскоп на 18 травня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 18 травня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
У гороскопі на 18 травня 2024 року Тамара Глоба віщує день, який, хоч і легкий, але водночас вельми небезпечни....
більше матеріалів
/-0,33489084243774-/ /-pc-/
Top