counter
Стрічка новин
Вибрати все
13 Травня
Всі новини...

россия систематически применяет против ВСУ химическое оружие – The Telegraph


Переглядів: 10


россия систематически применяет против ВСУ химическое оружие – The Telegraph

За даними розслідування Telegraph, російська армія вбивць, ґвалтівників та мародерів проводить систематичні атаки проти українських захисників із використанням заборонених хімічних речовин.

Згідно з інформацією видання, журналісти розмовляли з низкою українських військовослужбовців, які перебувають на передових позиціях по всій лінії фронту. Вони докладно розповіли про те, що їхні позиції практично щодня атакуються з дронами, які скидають сльозогінний газ, а також інші хімічні речовини.

Використання хімічних речовин, що використовуються армією окупанта, зокрема газ, відомий як CS (іритант 2-Хлоробензальмалононітрил), який зазвичай застосовується поліцією для забезпечення громадського порядку, заборонено відповідно до Конвенції про хімічну зброю під час військових конфліктів.

Один із командирів української розвідувальної групи, дислокованої неподалік прифронтового міста Годин Яр у Донецькій області, повідомив The Telegraph: «Майже на кожну нашу позицію на ділянці фронту скидають одну чи дві газові гранати щодня».

Він також зазначив, що через те, що багато українських військ перебувають у укриттях, російським вбивцям складно атакувати за допомогою звичайної артилерії або безпілотних літальних апаратів. За його словами, «єдиний спосіб для них успішно атакувати нас — це використовувати газ».

Одну з газових гранат CS для перевірки надала The Telegraph Ребеці Маціоровскі, американському військовому медику та досвідченій медсестрі, яка служить в українській армії.

Вона регулярно викликалася надавати медичну допомогу українським солдатам у трьох бригадах, з якими вона працює на Донеччині, після атак із застосуванням хімічної зброї, які вона описала як "систематичні".

Спочатку гранату знайшли солдати 53-ї механізованої бригади, однієї з тих, з якими вона працює. "Мої хлопці забрали її, перебуваючи під обстрілом, тому що ніхто не вірив, що на них напали із застосуванням хімічної зброї", - сказала вона.

Марк-Майкл Блюм, експерт з хімічної зброї та колишній керівник лабораторії Організації із заборони хімічної зброї, підтвердив, що виявлений боєприпас являв собою газову гранату К-51, яка зазвичай начиняється сльозогінним газом.

Повідомлялося також про інші типи хімічного газу, хоча газета The Telegraph не змогла перевірити ці повідомлення незалежно.

Пані Маціоровскі розповіла, що минулого року вона була присутня на передовій при одному інциденті, викликаному, як вона підозрювала, ціаністим воднем - смертоносним безбарвним газом, який використовував Захід як хімічна зброя під час Першої світової війни.

За її словами, російський безпілотник скинув на солдатів на Донеччині два боєприпаси, що містять невідомий газ, який мав "аромат подрібненого мигдалю".

Двоє людей загинули, 12 було госпіталізовано. У січневому інтерв'ю Le Monde Юрій Білоусов, керівник розслідувань генеральної прокуратури України, назвав одну із смертей, викликану "невідомим газом".

Також надходили повідомлення про використання хлору та хлорпікрину - речовини, яка зазвичай використовується як пестицид, яку німці використовували як хімічну зброю під час Першої світової війни.

Офіційно українські військові заявили, що з початку повномасштабного вторгнення російські війська здійснили 626 газових атак.

Але пані Маціоровскі вважає, що це майже напевно сильно занижено, говорячи: "На жаль, наразі причини смерті багатьох українських солдатів належним чином не розслідувані. Їх дуже багато".

Напади із застосуванням хімічної зброї стали настільки характерною рисою тактики Москви, що українські солдати тепер проходять спеціальну підготовку, щоб протистояти їм.

В одному навчальному документі, наданому The Telegraph, докладно описується напад російських сил на українські позиції неподалік міста Бахмут на сході України наприкінці минулого року.

Згідно з цим документом, російські безпілотні літальні апарати скинули три хімічні гранати, імовірно наповнені газом CS, безпосередньо на позиції українських військ, що окопалися. Коли солдати намагалися втекти, їх атакували снаряди та інші безпілотні апарати, які скидали звичайні гранати.

Навчальний посібник закликає солдатів залишатися на своїх місцях та витримувати вплив сльозогінного газу протягом перших кількох хвилин, а не залишати свої позиції. За документом, після перших кількох хвилин дії, дія газу слабшає.

Проблему посилює той факт, що українським солдатам не завжди надаються засоби захисту, а якщо й надаються, то вони часто мають низьку якість.

Маціоровскі сказала, що деяким солдатам її бригади взагалі не видають захисного спорядження, і їм доводиться покладатися на пожертвування волонтерів або купувати власні кошти.

Російські доклали мало зусиль, щоб приховати застосування хімічних атак. Проте чи всі сліди російським вбивцям вдалося приховати. 810-а бригада морської піхоти Чорноморського флоту похвалилася розміщенням хімічної зброї у повідомленні в Telegram у грудні, опублікувавши відео, на якому, як стверджується, було скинуто газові гранати К-51 на українські позиції.

"Спасибі начальнику військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту... за надану зброю та її своєчасну доставку", - йдеться у підписі.

Аналогічним чином, новинний репортаж, показаний на Першому каналі російського державного телебачення у травні 2023 року, містив відверте обговорення цього питання. Один російський солдат сказав: Противник вирішив, що протигази допоможуть. Протигази не допомагають.

 


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як не зациклюватися на невдачах і продовжувати йти вперед: найкращі техніки, практики та поради
Як не зациклюватися на невдачах і продовжувати йти вперед: найкращі техніки, практики та поради
Невдачі та проблеми бувають у всіх Найголовніше — не зациклюватись на них, щоб не ускладнювати собі життя
5 сигналів Всесвіту, що передвіщають приємні зміни незабаром
5 сигналів Всесвіту, що передвіщають приємні зміни незабаром
Наше життя — це постійна зміна чорних та білих смуг Якщо зараз ви не задоволені своїм становищем, настроєм та ....
Гороскоп на тиждень з 13 по 19 травня 2024 року
Гороскоп на тиждень з 13 по 19 травня 2024 року
Людина так влаштована, що їй хочеться знати все наперед Гороскоп на період з 13 по 19 число не передбачає майб....
7 найнебезпечніших днів у травні 2024 року
7 найнебезпечніших днів у травні 2024 року
Далеко не всегда звезды и планеты приносят нам радость и удачу Узнав о том, какие пять дней в мае будут самыми....
Місячний день сьогодні 13 травня 2024 року
Місячний день сьогодні 13 травня 2024 року
Щодня Місяць змінює своє становище, тому деякі заплановані справи можуть обернутися неприємностями Уникнути ць....
більше матеріалів
/-0,37845897674561-/ /-pc-/
Top