counter
Стрічка новин
Вибрати все
2 Травня
1 Травня
Всі новини...

До полку путінських посипак прибуло. У Словаччині президентом став противник допомоги Україні


Переглядів: 10


До полку путінських посипак прибуло. У Словаччині президентом став противник допомоги Україні

Президентом Словаччини стане противник допомоги Україні. Вибори президента Словаччини виграв речник парламенту, екс-прем'єр Петер Пеллегріні, який випередив екс-главу МЗС Івана Корчка, який уже визнав поразку. Пеллегріні виступає проти військової допомоги Україні. Виступаючи на своїй першій після перемоги на виборах глави держави зустрічі з прихильниками та журналістами Пеллегріні заявив, що зробить усе, щоб його країна "завжди була на боці миру, а не війни".
Спікер парламенту та лідер партії «Голос — соціальна демократія» Петер Пеллегріні переміг на президентських виборах у Словаччині, зміцнивши владу проросійського прем'єр-міністра Роберта Фіцо, пише Reuters.

Пеллегріні набрав 53,26% голосів проти 46,73% у прозахідного опозиційного кандидата Івана Коркока (за підсумками підрахунку 99,66% голосів).

Фіцо, який прийшов до влади вчетверте у жовтні, повернув зовнішню політику країни у бік більш проросійських поглядів та ініціював реформи кримінального законодавства та ЗМІ, що викликало стурбованість щодо послаблення верховенства закону, коментує агентство.

У Словаччині головна виконавча влада належить прем'єру, але президент може ветувати закони та заперечувати їх у конституційному суді. Президент також призначає суддів конституційного суду, що може відіграти важливу роль у разі заперечування реформ Фіцо.

Коаліція Фіцо, до якої входить партія, очолювана Пеллегріні, припинила постачання словацької зброї в Україну, а Фіцо критикував позицію Заходу щодо війни, яку веде фашистська росія.

«Я буду президентом, який підтримуватиме уряд у його зусиллях щодо покращення життя людей, — заявив Пеллегріні у своєму передвиборчому штабі. — Я зроблю все, щоб Словаччина назавжди залишилася за миром, а чи не за війни».

Пеллегріні стверджував, що його суперник на виборах вважає за можливе введення словацьких військ для допомоги Україні, Коркок це заперечував. Водночас переможець виборів заявляв, що він не поспішатиме із фундаментальними змінами у зовнішній політиці. "Як і інший кандидат, я гарантую, що ми продовжимо залишатися сильним членом ЄС та НАТО", - сказав він у суббуот після голосування.

Коркок визнав поразку та привітав Пеллегріні, але при цьому пообіцяв не забути те, як суперник перетворив його на «кандидата війни». Вирішальним чинником під час виборів, на його думку, став страх.

Коркок під час кампанії заявляв, що припинення військових постачань України призведе не до миру, а до перемоги фашистської Росії. Раніше він був представником Словаччини в ЄС та послом у США, а потім обіймав посаду міністра закордонних справ.

Пеллегріні - давнім союзник Фіцо, але більш поміркований. Він створив свою партію "Хлас" "Голос" - більш центристську та ліберальну, ніж популістська "Курс - соціальна демократія" нинішнього прем'єра. Разом з Фіцо восени він брав участь у формуванні уряду.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Найсильніші обереги від пристріту, псування та привороту
Сильні обереги здатні подарувати захист від будь-якого негативного впливу Щоб у ваше життя не увірвався негати....
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Як не переживати за дрібницями: поради та секрети для відмінного настрою
Купити або знайти спокій не можна Його можна лише самостійно створити всередині себе
Місячний день сьогодні 2 травня 2024 року
Місячний день сьогодні 2 травня 2024 року
Вплив місячної енергетики може допомогти з планами, так і зпутати всі карти, Не помилитися з напрямком діяльно....
Магічне призначення тварин
Магічне призначення тварин
З давніх-давен багатьом тваринам приписувалися різні магічні властивості А для жерців і чаклунів звір був одни....
Гороскоп на 2 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 2 травня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути день, коли ваша енергія та амбіції будуть на піку Вам мож....
більше матеріалів
/-0,36291480064392-/ /-pc-/
Top