counter
Стрічка новин
Вибрати все
5 Травня
4 Травня
Всі новини...

Чи буде на росії дефіцит бензину?


Переглядів: 7


Чи буде на росії дефіцит бензину?

При оцінці ситуації на ринку російського бензину станом на квітень варто враховувати два фактори: не лише події з дронами на НПЗ, а й просадку вироблення товарів через планові весняні ремонтні роботи.

«Дефіциту — коли на заправках немає палива або за ним стоять черги — ми не спостерігаємо, ще дуже далеко, — каже експерт. — Але якщо оцінювати вплив на оптовий ринок, то, звісно, воно суттєве. Ціни на бензин зростають вгору зі страшною силою, однак вони не оновили історично рекордні рівні.

Окрім зростання цін на паливо всередині Росії, зростають ціни на світовому нафтовому ринку. До цього призвели очікування проблем у російській нафтовій галузі, каже Михайло Крутіхін. Ціни на нафту марки Brent зростають із кінця березня. Наразі вони знаходяться на рівні кінця жовтня минулого року — барель нафти коштує близько 90 доларів.

Суттєва проблема — виведення з ладу обладнання, яке складно замістити в умовах санкцій, зазначає Крутіхін. Так, установка первинної переробки нафти ЕЛОУ (призначена для електрозневоднення та електрознесолювання сирої нафти), що стоїть на вході на завод, буває різних типів, але вона складається з безлічі вузлів, колон — її вартість може сягати мільярда доларів. «Як її знайти зараз? Можна зробити у Росії: більшість її устаткування — це металеві конструкції різного типу. Але зробити їх зараз у Росії швидко неможливо. Я думаю, щоб зробити таку установку, знадобиться не менше року.

Україна, як правило, цілиться саме за первинними переробками сировини, зазначає галузевий експерт, який попросив про анонімність. «Це потужності, з яких починається процес переробки. Ні первинки — немає заходу нафти завод і немає взагалі ніякого виробництва нафтопродуктів. Тобто на час ремонту повністю відключається технологічний процес, — сказав він.

Частину обладнання для таких установок можна зробити в Росії, інша частина — компресори, теплообмінники, насоси або внутрішні частини колон — найімовірніше, закордонного виробництва, зазначає експерт. Однак, на його думку, це також не буде проблемою — як за рахунок паралельного імпорту, так і за рахунок ремонту за допомогою вживаних запчастин від інших установок або іншого обладнання.

«Тому ремонт начебто відбувається, і все начебто починає працювати після. Але оскільки масові атаки почалися тільки цього року, у нас ще немає нормальної статистики, щоб зрозуміти: ці латки — наскільки довгострокове рішення? Нормальний висновок про фактичну експлуатацію зараз зробити неможливо. Тобто поки що проблеми вирішити вдається, але залишається незрозуміло, наскільки це рішення якісне, надійне і довгострокове.

На думку Михайла Крутіхіна, в умовах збитків від атак безпілотників нафтові компанії перемикатимуться на експорт сирої нафти, який має свої обмеження. «Ми бачимо, що апетити споживачів російської нафти не наростають, а скорочуються, — каже він. — Індія поступово знижує свої закупівлі, китайські закупівлі сирої нафти досягли межі і не зростають далі. Інші споживачі також скорочують закупівлі як через вторинні санкції Заходу, так і через те, що Росія не цілком надійний партнер з точки зору проведення фінансових операцій з оплати таких поставок.

Експерт, який поговорив із Бі-бі-сі на умовах анонімності, також вважає, що найближчим часом Росія може наростити експорт сирої нафти. «І це певною мірою вигідно для бюджету, тому що не треба платити заводам зворотний акциз на нафту, який сплачується за кожну тонну переробленої сировини», — зазначає він.

За його оцінкою, зараз експорт сирої нафти у загальному нафтовому експорті становить дві третини, третину займають нафтопродукти. Найближчим часом Росія неминуче скоротить експорт нафтопродуктів — і фактор атаки дронів у цьому не є ключовим. Сезонні ремонтні роботи на НПЗ призведуть до скорочення обсягів переробки та виробництва, а попит на нафтопродукти зросте через сезонний фактор: попереду період сільськогосподарських робіт та туристичний сезон.

Джерело


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як зрозуміти, що вам брешуть: ворожіння на брехню
Як зрозуміти, що вам брешуть: ворожіння на брехню
Усім нам не подобається бути ошуканими Якщо у вас є підозри про те, що вам брешуть, ви можете перевірити це за....
Віщий сон: як його побачити?
Віщий сон: як його побачити?
Считается, что вещие сны – прерогатива избранных С этим утверждением можно поспорить
Що означає побачити себе уві сні
Що означає побачити себе уві сні
Кожен хоча б раз у житті бачив у своїх снах незрозумілі та загадкові події Ми вже не раз писали про те, до чог....
Як запам'ятовувати сни для тлумачень: 5 простих дій
Як запам'ятовувати сни для тлумачень: 5 простих дій
Запам'ятовувати сновидіння може кожен із нас, навіть якщо здається, що це неможливо Проста методика допоможе з....
Улюблені іграшки з дитинства розкажуть про ваш характер
Улюблені іграшки з дитинства розкажуть про ваш характер
Згадайте, яка у дитинстві у вас була найулюбленіша іграшка? Це важливо! Психологи стверджують, що ті чи інші з....
більше матеріалів
/-0,3726019859314-/ /-pc-/
Top