counter
Стрічка новин
Вибрати все
5 Травня
4 Травня
Всі новини...

Атаки дронів на російські НПЗ почали впливати на виробництво бензину на росії


Переглядів: 8


Атаки дронів на російські НПЗ почали впливати на виробництво бензину на росії

Наприкінці березня почали падати обсяги виробництва бензину на Росії: Росстат звітував про падіння на 7,4% за тиждень з 18 по 24 березня порівняно з попереднім тижнем. Гуртові ціни на бензин на цьому фоні зростають.

З початку року посилилася інтенсивність атак українських безпілотників на російські нафтопереробні заводи та нафтобази. Тільки за підсумками березня дрони атакували нафтооб'єкти щонайменше 14 разів. Повітряні удари виводили з ладу частину обладнання НПЗ. Виробництво бензину в Росії впало, а ціни на нього почали зростати.

Бі-бі-сі розбиралася у тому, як удари дронів по НПЗ вплинули на російську економіку.

Атаки дронів на російські НПЗ, судячи з останньої статистики, почали впливати на виробництво бензину в Росії. Наприкінці березня почали падати обсяги його виробництва: Росстат звітував про падіння на 7,4% за тиждень із 18 по 24 березня порівняно з попереднім тижнем.

Оптові ціни на бензин на цьому фоні зростають. На Петербурзькій товарно-сировинної біржі цієї середи, наприклад, дорожчали майже всі види бензину. А це призводить до зростання роздрібних цін. За даними того ж Росстату, з 19 по 25 березня ціни на бензин зросли на 0,08%. До того вони падали.

Поки що про серйозну кризу чи дефіцит експерти не говорять. Виробничих потужностей у Росії вистачає, а також допомагають білоруські постачання.

Згідно з підрахунками Reuters, станом на кінець березня близько 14% російських первинних нафтопереробних потужностей були виведені з ладу через атаки дронів.

Російська влада звинувачує в ударах Україну. Україна у кожному окремому випадку офіційно не бере на себе відповідальності за ці атаки, але й не заперечує своєї причетності. За даними Financial Times, США просилипросити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, побоюючись зростання світових нафтових цін.

Наприкінці березня президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю Washington Post заявив, що реакція США на атаки українських безпілотників на російську енергетичну інфраструктуру «не була позитивною». «Ми використовували наші дрони. Ніхто не може сказати нам, що ви не можете [це робити]».

«Якщо немає протиповітряної оборони для захисту нашої енергосистеми, і росіяни атакують її, моє питання: чому ми не можемо відповісти їм? — додав Зеленський. — Їхнє суспільство має навчитися жити без бензину, без дизеля, без електрики. Це чесно.

У розмові з CNN керуючий директор інвестиційного банку RBC Capital Markets Хеліма Крофт припустила, що атаки дронів по НПЗ можуть вплинути на російську економіку, ніж чинні санкції, які значною мірою обходили стороною енергетичний сектор . «Насправді саме експорт енергоносіїв, сирої нафти, природного газу та продуктів нафтопереробки дав Росії економічне рятувальне коло для продовження ведення цієї війни», — підкреслила вона.

До яких наслідків призводить атака дронів по НПЗ

Росії, одному з найбільших експортерів нафти у світі, довелося збільшити імпорт бензину з Білорусі, щоб впоратися з ризиком дефіциту на внутрішньому ринку, .com/business/energy/russia-increases-gasoline-imports-belarus-domestic-supplies-shrink-2024-03-27/">писало агентство Reuters з посиланням на чотири джерела в промисловості та торгівлі. Одне з джерел наголосило, що переговори були важкими, оскільки Білорусь віддає перевагу експорту свого палива на міжнародні ринки.

За даними співрозмовників видання, знайомих зі статистикою, у лютому Росія імпортувала з Білорусі 590 тонн бензину, а в першій половині березня імпорт сягнув уже майже трьох тисяч тонн. Скільки всього нафти буде потрібно Росії з Білорусі, залежатиме від термінів ремонту НПЗ, які постраждали від атак безпілотників, розповів співрозмовник Reuters.

З 1 березня в Росії заборонено експорт бензину — таким чином влада намагається забезпечити достатню кількість палива для внутрішнього ринку. Тимчасову заборону уряд запровадив до 31 серпня. Заборона не розповсюджується на поставки в рамках міжнародних міжурядових угод, у тому числі з країнами-членами Євразійського економічного союзу (Казахстан, Білорусь, Вірменія, Киргизстан).

За даними Bloomberg, на тлі атак дронів з НПЗ Росія планує у квітні скоротити щоденний експорт дизельного палива морським транспортом до найнижчого рівня за п'ять місяців.< /p>

Bloomberg, ознайомившись із планом експорту дизельного палива на квітень, пише про те, що навантаження дизельного палива з трьох найбільших російських портів на Чорному та Балтійському морях у квітні впадуть приблизно до 2,29 млн тонн — трохи більше 569 тисяч барелів на день. Це на 21% менше у порівнянні з фактичним щоденним експортом з тих самих портів у березні, випливає з розрахунків аналітичного центру Kpler. Крім збитків через атаки безпілотників, на потоки дизельного палива впливає сезонне технічне обслуговування, яке триватиме до літа і тимчасово знизить пропускну спроможність деяких НПЗ.

Якщо інтенсивні атаки дронів по НПЗ продовжаться, російській переробній промисловості буде завдано серйозної шкоди, каже експерт нафтогазового ринку Михайло Крутіхін. «Предбачити важко, але збитки цієї галузі буде колосальним», — зазначає він.

Наслідки для виробників можна спостерігати. Після атаки на НПЗ «Лукойл» у Нижегородській області 12 березня потужність об'єкту скоротилася більш ніж на 50%, нагадує Крутіхін. За даними Reuters, пошкоджена установка «Лукойл» забезпечує близько 53% від переробки всього заводу — всього за рік завод переробляв близько 16 млн. тонн нафти, виробляючи близько 11% всього бензину в Росії.

«Ефективність ударів дуже висока, тому що відносно недорогими дронами можна знищити установку вартістю, яка іноді досягає мільярда доларів, — каже Крутіхін. — Це великі установки, які практично не захищені — стоять посеред широкого відкритого простору високі, дуже складні пристрої.

Вплив кожного окремого удару варто оцінювати по-різному — в залежності від наслідків, до якого воно призвело, говорить галузевий експерт, який побажав зберегти анонімність. Як приклад він наводить атаку безпілотників на Рязанський НПЗ «Роснефти» 13 березня. «Це великий завод у Центральній Росії — здавалося б, дуже серйозний інцидент, але завод практично повністю повернувся до нормального режиму роботи. І весь вплив атаки — це 2-3 тижні роботи на знижених оборотах », — каже він.

До таких же мінімальних наслідків, за його оцінкою, призвели атаки дронів по заводах «НОВАТЕК» в Усть-Лузі в Ленінградській області 21 січня та «Лукойла» у Волгограді 3 лютого.

Джерело


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як зрозуміти, що вам брешуть: ворожіння на брехню
Як зрозуміти, що вам брешуть: ворожіння на брехню
Усім нам не подобається бути ошуканими Якщо у вас є підозри про те, що вам брешуть, ви можете перевірити це за....
Віщий сон: як його побачити?
Віщий сон: як його побачити?
Считается, что вещие сны – прерогатива избранных С этим утверждением можно поспорить
Що означає побачити себе уві сні
Що означає побачити себе уві сні
Кожен хоча б раз у житті бачив у своїх снах незрозумілі та загадкові події Ми вже не раз писали про те, до чог....
Як запам'ятовувати сни для тлумачень: 5 простих дій
Як запам'ятовувати сни для тлумачень: 5 простих дій
Запам'ятовувати сновидіння може кожен із нас, навіть якщо здається, що це неможливо Проста методика допоможе з....
Улюблені іграшки з дитинства розкажуть про ваш характер
Улюблені іграшки з дитинства розкажуть про ваш характер
Згадайте, яка у дитинстві у вас була найулюбленіша іграшка? Це важливо! Психологи стверджують, що ті чи інші з....
більше матеріалів
/-0,38678693771362-/ /-pc-/
Top