counter

Хто має право набути статусу Діти війни у 2024 році


Переглядів: 36


Хто має право набути статусу Діти війни у 2024 році
Сижу, чекаю своєї черги до лікаря.
Поруч діти, хлопчик років 6 і дівчинка років 12. Читають красивєнну книгу про піратів, дівчина пояснює малому тонкі для нього моменти. Чудово пояснює, їй би самій книги писати.)
Д: - Пірати - це люди, яки плавали на кораблях та вбuвалu i грабували своїх ворогів.
Х: - А хто були їхні вороги?
Д: - Нуууу, уяви, от зараз би це була pycня.
Х: - А-а, зрозумів. Хочу бути піратом.
Такі чудові діти.

З початку повномасштабної агресії РФ в Україні з'являються «діти війни», які потребують соціального захисту. Нижче наведено пояснення про те, як і де можна отримати цей статус у 2024 році, а також які виплати та пільги доступні дітям із цим статусом.

Хто має право отримати статус "Діти війни" у 2024 році

Відповідно до законодавства, громадяни України, яким не виповнилося 18 років на момент закінчення Другої світової війни (2 вересня 1945 року), визнаються "дітьми війни".

Тим не менш, поняття "дитина війни", згідно з дослідженням Української правди, розглядається як архаїзм. Незважаючи на те, що РФ розпочала військові дії проти України з 2014 року, анексувавши спочатку Крим, а потім частину Донецької та Луганської областей, надання статусу дітям, які постраждали від військових дій, було введено на законодавчому рівні значно пізніше.

Згідно з чинним законодавством України, статус "дитини, яка постраждала внаслідок військових дій та збройних конфліктів", регулюється Постановою Кабінету Міністрів №268 від 5 квітня 2017 року.

Щодо нещодавно внесли зміни до цього документу, розширивши перелік постраждалих дітей, який до 3 червня 2023 року обмежувався Донецькою та Луганською областями. Тепер статус може бути наданий дитині, яка не досягла повноліття на момент повномасштабного вторгнення, військових дій та збройної агресії РФ.

Відповідний статус надається за низкою обставин:

- Отримання поранення, контузії, каліцтва;

- фізичне, сексуальне насильство;

- викрадення чи незаконного вивезення за межі України;

- Залучення до участі в діях воєнізованих або збройних формувань;

- незаконного тримання, у тому числі в полоні;

- Психологічне насильство.

Для отримання статусу "дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів" необхідно звернутися до органів опіки та піклування, що відповідають зареєстрованому місцю проживання або тимчасового перебування дитини як ВПО.

Також статус можна оформити за місцем звернення, якщо дитина прописаний біля, де відбуваються бойові дії чи якщо ця територія тимчасово окупована РФ.

Для оформлення статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, потрібно звернутися до органів опіки та піклування за зареєстрованим місцем проживання або перебування дитини як ВПО.

Також статус оформити можна за місцем звернення, якщо дитину прописано на території, де ведуться бойові дії або воно тимчасово окуповане Росії.

Звернутися із заявою про оформлення статусу може:

- Законний представник дитини;

- Родичі (бабуся, дідусь, прабабуся, прадід, тітка, дядько, повнолітні брат або сестра);

- вітчим, мачуха;

- Представник органу опіки та піклування.

Заявник подає до служби у справах дітей такий пакет документів:

- Заява про надання статусу;

- Згода на обробку персональних даних відповідно до Закону України "Про захист персональних даних".

Також необхідні завірені копії документів:

- свідоцтва про народження дитини або іншого документа, що засвідчує особу дитини;

- Документа, що засвідчує особу заявника;

— документа, що підтверджує повноваження законного представника дитини (у разі якщо дитина постійно проживає/перебуває в закладі охорони здоров'я, навчальному закладі або іншому дитячому закладі, — документа, що підтверджує факт перебування дитини в такому закладі) або споріднені стосунки між дитиною та заявником;

- Довідки про постановку дитини на облік як внутрішньо переміщеної особи (за наявності);

- паспорти громадянина України, виготовленого у формі книжечки (за наявності);

- паспорти громадянина України або паспорти громадянина України для виїзду за кордон у формі е-паспорта або е-паспорта для виїзду за кордон (за наявності);

- Витяги з реєстру територіальної громади (за наявності).

До заяви також необхідно додати документи, що підтверджують обставини, необхідні для набуття цього статусу. Сюди включаються медичні документи, матеріали кримінальних проваджень, висновки експертиз, а також документи, що засвідчують загибель особи внаслідок війни та подібні документи.

Протягом 30 календарних днів з моменту реєстрації заяви орган опіки та піклування зобов'язаний надати статус або відмовити в ньому. У разі отримання негативної відповіді рішення можна оскаржити в суді.

На даний момент у законодавстві відсутні узгоджені соціальні гарантії та виплати для дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Це питання регулюється застарілим Законом України "Про соціальний захист дітей війни", який передбачає соціальні гарантії виключно для осіб, які є громадянами України та не досягли 18 років на момент закінчення Другої світової війни 2 вересня 1945 року.

У зв'язку з цим у Кабінеті Міністрів зареєстровано проект Закону № 9042. Цей проект визначає, що дитина війни вважається дитиною, яка проживає (проживала) в районах проведення військових (бойових) дій у зв'язку з військовою агресією РФ або на лінії розмежування і не досягла повноліття ( 18 років), включаючи дитину, яка перебувала у стані внутрішньоутробного розвитку.

У цьому проекті також передбачено такі соціальні пільги:

- Щорічна грошова допомога на оздоровлення дитини війни дошкільного та шкільного віку. Порядок та умови надання щорічної грошової допомоги встановлюються Кабінетом Міністрів України;

- Компенсація витрат, пов'язаних з отриманням психологічної допомоги для дитини війни дошкільного та шкільного віку. Розмір, умови та порядок виплати компенсації встановлюється Кабінетом Міністрів України;

— державна цільова підтримка для здобуття професійної (професійно-технічної), професійної передвищої та вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах.

Проте слід зазначити, що цей проект перебуває на розгляді у Верховній Раді і ще не був прийнятий. Через це кількість соціальних гарантій для дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, залишається обмеженою.

Наприклад, відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", передбачено, що діти, які мають статус постраждалих внаслідок військових дій та збройних конфліктів, можуть отримувати безкоштовне харчування у навчальних закладах незалежно від їх підпорядкування, типів та форми власності .

Більше того, статус дітей може містити певні пільги на місцевому рівні, залежно від рішень кожної територіальної громади.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
Сон в ночь с 30 июня на 1 июля 2024 года: толкование по лунному календарю
1 липня о 0:27 розпочнеться 25-й місячний день Місяць перебуватиме у фазі спадання
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Павла Глоби для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає не сприймати події дня буквально, а сконцентруватися на самовладанні у будь-якій ситуації....
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 1 липня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба рекомендує цього дня зосередитись на поточних завданнях та зберігати самовладання у взаємодії з к....
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 29 червня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Тамара Глоба опублікувала з прогнозом на 24 червня для всіх знаків зодіаку, приділяючи особливу увагу турботі ....
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 28 червня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні Овнам чекає активний день Ваша енергія буде на висоті, і це слушний....
більше матеріалів
/-0,3779571056366-/ /-pc-/
Top