counter
Стрічка новин
Вибрати все
5 Травня
4 Травня
Всі новини...

Біоритми людини: як завжди залишатися в тонусі


Переглядів: 11


Біоритми людини: як завжди залишатися в тонусі

У природі все циклічно: за зимою настає весна, за ніч – ранок, за молодістю – старість. Так і в нашому організмі: всі процеси, що відбуваються, змінюються за певними правилами. Напевно, всі ми відчували, що у певні періоди дня нам хотілося їсти чи спати. Це наш біологічний годинник підказує нам, що необхідно на даний момент організму.

Всі біологічні процеси в нашому організмі змінюються за рахунок впливу на нього зовнішніх та внутрішніх факторів. На наш організм впливають природні фактори, наприклад такі як Сонце та Місяць та соціальні фактори, наприклад, порядок робочого дня. Все це разом і впливає на нас.

Якщо ви будете в курсі того, що відбувається в ті чи інші години з вашим організмом, то вам буде набагато легше підлаштовуватися під вплив всіх факторів, тим самим ви себе захистите від негативного впливу навколишнього середовища, зможете стати активнішим і бадьорішим протягом всього робочого дня. Також дотримання біоритму дня допоможе впоратися з безсонням та стресами.

Отже, що ж відбувається з нашим організмом рано вранці? Приблизно з 4 до 5 ранку наш організм активно готується до пробудження. Свідчать про це підвищена температура тіла та зниження мелатоніну, гормону сну. Збільшується вміст гемоглобіну в крові, частіше починає битися пульс. Все це сприяє пробудженню нашого тіла від сну.

До 6 години в нашому організмі починає вироблятися гормон пробудження – кортизол. Однак найсприятливіший час для пробудження – це період із 7 до 9 ранку. Саме прокинувшись у цей час, ви зможете відчути бадьорість та свіжість. Однак для заряду енергії на весь день цього буде замало. Необхідно ще дотримуватись режимів харчування та враховувати час фізичної та емоційної активності.

З ранку просто необхідний легкий сніданок. Не зашкодить і невелике навантаження на м'язи як пробіжки чи зарядки. Заняття спортом хороші в період з 8 до 9 ранку. З 9 до 10 ранку починає прокидатися наша мозкова активність. Тому цей час можна присвятити плануванню свого робочого дня. Крім того, вранці, у період з 9 до 11 ранку, підвищується наш імунітет. Тому в цей час сприятливо позначаються на нашому самопочутті всі прийняті ліки та вітаміни.

Після 11 години ранку вся активність поступово йде на спад: активний уже не мозок, а наш шлунок, який вимагає від нас обіду. Артеріальний тиск знижується, пульс уповільнюється, проте температура тіла продовжує зростати. Близько 13 дня нашому організму знову потрібно підживлення енергією. В цей час добре пообідати та відпочити.

Після 14 години знижується больова чутливість організму, тому цей час добре використовувати для лікувальних процедур, які передбачають знеболювальні препарати.

Період з 13 до 15 години краще використовувати для відпочинку або сну. В цей час організм втрачає активність, тому не варто в цей час приймати важливі рішення, займатися розумовою роботою та перевантажувати свої м'язи.

Після 16 години дня наш організм знову приходить у бойову готовність. До 19 години у людини, як правило, підвищується розумова активність. Цей період добре використовуватиме засвоєння нових знань. Також цей годинник підходить і для фізичного навантаження. З 16 до 18 години – зручний період для заняття спортом. Крім того, цей час можна приділити домашнім справам, збиранню та приготуванню їжі.

О 19 годині вечора, плюс-мінус година, добре було б прийняти їжу. Для тих, хто зазнає труднощів зі сном, рекомендується вживати на вечерю продукти, багаті на вуглеводи, оскільки вони сприяє виробленню сератоніну, завдяки якому нам і хочеться спати.

Після 20 години вечора наш емоційний стан приходить у норму, пам'ять покращується, температура починає поступово знижуватися.

У період з 20 до 21 години корисні прогулянки на свіжому відпочинку та невелика фізична активність. Після 21 години організм повільно починає готуватися до сну, активність всіх процесів знову починає знижуватися.

О 22 годині організм повністю приготувався до спокою. Цей час найоптимальніший для того. Щоб лягти спати.

Перша половина ночі – це період, коли клітини нашого організму зростають та відновлюються. Тканини очищаються, організм оновлюється. Цей час дуже важливо приділити здоровому та міцному сну.

Якщо ви часто прокидаєтеся приблизно о 2 годині ночі, то цілком ймовірно, що ви відчуваєте внутрішній занепокоєння, стрес або навіть перебуваєте у стані депресії. З 3 до 4 годин – самий міцний сон . В цей час складно прокинутися, організм повністю розслаблений і перебуває в повному стані спокою.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як зрозуміти, що вам брешуть: ворожіння на брехню
Як зрозуміти, що вам брешуть: ворожіння на брехню
Усім нам не подобається бути ошуканими Якщо у вас є підозри про те, що вам брешуть, ви можете перевірити це за....
Віщий сон: як його побачити?
Віщий сон: як його побачити?
Считается, что вещие сны – прерогатива избранных С этим утверждением можно поспорить
Що означає побачити себе уві сні
Що означає побачити себе уві сні
Кожен хоча б раз у житті бачив у своїх снах незрозумілі та загадкові події Ми вже не раз писали про те, до чог....
Як запам'ятовувати сни для тлумачень: 5 простих дій
Як запам'ятовувати сни для тлумачень: 5 простих дій
Запам'ятовувати сновидіння може кожен із нас, навіть якщо здається, що це неможливо Проста методика допоможе з....
Улюблені іграшки з дитинства розкажуть про ваш характер
Улюблені іграшки з дитинства розкажуть про ваш характер
Згадайте, яка у дитинстві у вас була найулюбленіша іграшка? Це важливо! Психологи стверджують, що ті чи інші з....
більше матеріалів
/-0,36331486701965-/ /-pc-/
Top