Щороку під час Страсного тижня готують особливу четвергову сіль. Вона має унікальні властивості, а також використовується для створення оберегів від будь-якого зла.
Четвергову сіль готують раз на рік — у Чистий четвер. Споконвіку жінки займалися її виготовленням і обов'язково освячували в церкві, щоб весь рік мати під рукою сильний засіб, здатний допомогти у скрутній ситуації. То що таке четвергова сіль і як нею правильно користуватися, щоб позбавитися бід і проблем?
Приготування четвергової солі — особливий ритуал, і він забороняється церквою. Приготувати її можна у різний спосіб.
1. У Чистий четвер сіль великого помелу насипають на розпечену сковороду, постійно помішуючи, щоб вона рівномірно запеклася і не згоріла. Під час приготування наші пращури уважно стежили за сіллю: якщо вона сильно тріщала або чадила, то в будинку на комусь є псування, яке важливо зняти.
2. Сіль можна приготувати з використанням хліба та зцідженої квасної гущі. Усі складові в рівних частках поміщають у чавунок, що ставиться у піч. У сучасному світі для цього підуть духові шафи. Сіль готова, коли набуде чорного кольору. Її дістають та остуджують, а потім дрібно перемелюють.
3. Ще один спосіб — з використанням невеликого тканинного полотна із натурального матеріалу. У нього загортають сіль і поміщають у піч, щоб гарненько прожарити.
До приготування четвергової солі не можна розпочинати поганий настрій і з поганими помислами, тому починати справу варто з молитви, що очищає розум від негативу. Готову сіль поміщають у баночки або полотняні мішечки та прибирають у затишне місце.
Приготовлену сіль відносять до церкви, де її освячують під час служби. Після цього, за повір'ями, вона стає цілющим. Використовують сіль у міру потреби протягом усього року. Експерти рекомендують кожному приготувати таку сіль, щоб мати під рукою сильний засіб, здатний допомогти у нелегкій ситуації.