counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Екс-глава НАТО: деякі країни альянсу можуть відправити свої війська до України


Переглядів: 6


Екс-глава НАТО: деякі країни альянсу можуть відправити свої війська до України

Група країн-членів НАТО, можливо, вирішить направити на допомогу Україні свої збройні сили, якщо інші учасники альянсу не дадуть Києву дієвих гарантій безпеки на саміті у Вільнюсі, що відбудеться в липні, заявив колишній генеральний секретар організації Андерс Расмуссен.

За його словами, надзвичайно важливо, щоб Україні були надані письмові гарантії безпеки, переважно ще до саміту, можливо поза рамками НАТО. Ці гарантії повинні охоплювати обмін розвідданими, спільні навчання, нарощування виробництва боєприпасів, операційна сумісність зі стандартами НАТО та постачання озброєнь у кількостях, достатніх для утримання Росії від нових атак.

“Якщо НАТО не зможе домовитися про чіткий шлях для України, існує виразна можливість, що деякі країни вдадуться до індивідуальних дій. Ми знаємо, що Польща дуже налаштована на надання конкретної допомоги Україні. І я не можу виключити можливості, що Польща в цьому контексті залучиться ще сильніше на національному рівні, а за нею будуть балтійські країни – цілком можливо, включаючи варіант з відправкою військ на поле бою”, - сказав колишній глава альянсу.

Як пише британська газета Guardian, Расмуссен, який виступає як офіційний радник президента Володимира Зеленського з питань місця України в майбутній архітектурі європейської безпеки, в ці дні здійснює тур Європою та США, щоб оцінити перепади настроїв серед союзників напередодні критично важливого для України саміту, що відкриється 11 липня.

“Я думаю, що поляки готові всерйоз розглянути питання про те, щоб взяти ініціативу у свої руки та зібрати “коаліцію доброї волі”, якщо Україна нічого не отримає на саміті у Вільнюсі, - сказав Расмуссен. - Ми не повинні недооцінювати польських настроїв: вони відчувають, що Західна Європа надто довго відмовлялася прислухатися до їхніх застережень щодо російського менталітету”

Слова Расмуссена пролунали на тлі заяв його наступника на посаді глави Північноатлантичного альянсу Йєнса Столтенберга про те, що хоча питання гарантій безпеки для України буде включено до порядку денного саміту, проте згідно з 5-ою статтею Вашингтонського договору НАТО може забезпечувати всіляку безпеку лише для своїх повноправних членів.

Раніше Володимир Зеленський визнав, що Україна не має шансу вступити до НАТО, поки йде війна. "Не тому, що не хочемо, а тому, що це неможливо, - сказав він. - Ми люди адекватні і розуміємо, що жодну країну НАТО ми не втягуватимемо у війну". Однак Расмуссен, як пише Guardian, відкинув цей аргумент. За його словами, відмова від надання Україні дороги до НАТО до закінчення війни означатиме, по суті, право вето для Путіна.

На думку Расмуссена, якщо саміт НАТО не принесе результатів, Україна має законне право звернутися до країн-учасниць окремо за подібною військовою допомогою.

 


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої професійні цілі та амбіції Постарайтес....
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на піку, що зробить вас неперевер....
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
більше матеріалів
/-0,32427096366882-/ /-pc-/
Top