counter
Стрічка новин
Вибрати все
20 Травня
19 Травня
Всі новини...

Ситуація з передачею танків Україні до 333 дня війни


Переглядів: 12


Ситуація з передачею танків Україні до 333 дня війни

У п'ятницю міністр оборони України Олексій Резніков повідомив у "Твіттері" про "відверту розмову" з новим міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом.

"У нас була відверта розмова щодо "Леопардів-2". Буде продовження", - написав український чиновник після чергової зустрічі союзників України на авіабазі Рамштайн.

В інтерв'ю "Голосу Америки" Резніков сказав, що прорив на "Рамштайні" все ж таки стався. "Маємо прорив - це можливість для країн, які володіють "Леопардами", розпочинати навчальні місії, курси для наших танкових екіпажів. З цього ми почнемо, а потім далі рухатимемося", - заявив він.

"Захищати нашу землю - означає мати можливість її деокупувати, звільнити наші території. Для цього нам потрібні важкі танки та бронетехніка", - сказав Резніков.

Танк Leopard 2 може суттєво вплинути на баланс сил в українському конфлікті. Він легкий в обслуговуванні та розроблений спеціально для боротьби з російськими Т-90, які армія РФ активно застосовує у ході свого вторгнення. Більшість танкового парку ЗСУ – це ще радянські машини. Російські танки перевершують їх і числом, і за вогневою силою.

У країнах Європи, за відкритими даними, зараз є понад 2000 танків Leopard. В українському керівництві вважають, що приблизно 300 танків може бути достатньо для перелому під час війни.

За словами міністра оборони Німеччини Пісторіуса, Німеччина готова діяти швидко, якщо союзники дійдуть консенсусу щодо поставок Leopard 2. Однак сама Німеччина через кілька факторів, включаючи спадщину Другої світової, опинилася у складному та делікатному становищі.

До російського вторгнення Німеччина принципово не постачала зброю до зон конфлікту, проте після лютого 2022 року цю політику було скасовано.

Наприкінці минулого року генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Німеччина стала одним із лідерів у постачанні Україні військової, гуманітарної та фінансової допомоги. Цього року бундесвер другим після Франції заявив, що надасть Україні БМП "Мардер".

Але Німеччина не хоче посилати "Леопарди", якщо вони не будуть частиною ширшого пакету допомоги від усіх країн НАТО. Бажано, щоб до нього увійшли й американські танки "Абрамс".

Втім, ув'язування "Абрамсов" з "Леопардами" відкидають міністри оборони як Німеччини, так і США. Борис Пісторіус говорив, що йому невідомо про такі умови постачання, а міністр оборони США Ллойд Остін у п'ятницю після "Рамштайну" заявив, що не вважає розблокування постачання танків проблемою.

Дебати йдуть по всій Європі та в самій Німеччині. Один із лідерів опозиційного Християнсько-демократичного союзу Німеччини, Йоханн Вадерфуль, днями засудив "політику відмови" уряду Олафа Шольца. "Чого чекає Шольц?" - спитав він.

Голова МЗС Польщі Збігнєв Рау теж розкритикував Німеччину за нерішучість.

"Зброїти Україну для відображення російської агресії - це не складна вправа у прийнятті рішень. Кров українців - справжня. Це ціна нерішучості у постачаннях "Леопардів". Ми повинні діяти. Зараз", - написав він.

 

 

У суботу німецький тижневик Spiegel повідомив, посилаючись на джерела в уряді Німеччини, що міністерство оборони країни ще кілька місяців тому склало список усіх наявних у його розпорядженні танків Leopard різних моделей.

Також у цьому списку позначено танки, які могли б бути поставлені Україні.

Посилаючись на отриманий журналістами документ, видання повідомляє, що у розпорядженні бундесверу є 212 функціонуючих "Леопардів" різних моделей. Ще близько ста танків, станом на початок літа 2022 року, перебували у ремонті.

У міноборони ФРН, за даними Spiegel, вважають, що для відправки в Україну найбільше підходять 19 танків Leopard-2A5, які зараз використовуються для навчання солдатів, зображуючи умовного супротивника під час маневрів.

Однак у Spiegel уточнюють, що йдеться лише про "Леопарди", які перебувають у Німеччині. Разом із цим постачанням в Україну можуть вирушити "Леопарди", які стоять на озброєнні інших країн, наприклад Польщі. Схваливши постачання Україні "Леопардів", Берлін формально дасть зелене світло своїм європейським партнерам, які давно кажуть, що хочуть і готові постачати "Леопарди" Києву.

Існування списку газета інтерпретує як чинник тиску на канцлера Олафа Шольца, який, незважаючи на зростаюче роздратування серед союзників, поки не дав згоди на постачання танків в Україну.

Це опосередковано підтверджує інформація видання Business Insider, яке повідомило (теж із посиланням на анонімні джерела), що проти інвентаризації "Леопардів" виступала колишня міністр оборони, Христині Ламбрехт.

Джерела видання кажуть, що Ламбрехт, яка подала у відставку минулого понеділка на тлі серії скандалів та різкої критики на її адресу через нездатність модернізувати німецькі збройні сили, віддала пряме розпорядження не проводити інвентаризацію танків саме тому, що вважала, що її проведення чинитиме зайвий тиск на Шольца і може бути витлумачено як готовність Німеччини дати танки Україні.

 

Джерело


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Східний гороскоп на тиждень з 20 по 26 травня 2024 року
Східний гороскоп на тиждень з 20 по 26 травня 2024 року
Завдяки рекомендаціям Східних експертів та експертів у галузі фен-шуй ви зможете ефективно скласти плани на на....
Як позбутися лінощів і апатії: підвищуємо свою енергетику
Як позбутися лінощів і апатії: підвищуємо свою енергетику
Найстрашніший ворог гарного настрою — це ліньки Коли не хочеться нічого робити, то до нашого життя приходить а....
Місячний день сьогодні 20 травня 2024 року
Місячний день сьогодні 20 травня 2024 року
Місячний календар допоможе вам дізнатися, яким сьогодні буде настрій Місяця та як боротися з основними проблем....
Як побачити ауру людини: поради екстрасенсів
Як побачити ауру людини: поради екстрасенсів
Аура людини — це ледь відчутне середовище, яке розташоване навколо тіла на відстані витягнутої руки Характерно....
Юпітер у будинках гороскопу: вплив планети на різні сфери життя
Юпітер у будинках гороскопу: вплив планети на різні сфери життя
Юпітер — Найбільша планета Сонячної системи Його вплив на наше життя дуже великий
більше матеріалів
/-0,30506300926208-/ /-pc-/
Top