counter
Стрічка новин
Вибрати все
9 Травня
8 Травня
Всі новини...

Богоявлення 19 січня: у чому суть свята


Переглядів: 31


Богоявлення 19 січня: у чому суть свята

Хрещення Господнє часто називають Богоявленням. Багато хто вважає, що під різними назвами мається на увазі те саме свято, адже обидві події випадають на 19 січня. Проте спочатку Богоявлення мало зовсім інше значення.

Історія свята

Богоявлення — одне з найдавніших християнських свят, раніше зване «Явленням» або «Освітою». Він був присвячений відразу трьом епізодам євангельської історії: народження Спасителя, пришестя Волхвів і хрещення Христа у водах річки Йордан. Богоявлення святкували 6 січня, і головна увага приділялася саме факту появи Спасителя на світ — явище Боголюдини в земному світі.

Водночас розстановка смислових акцентів у різних християнських громад різнилася. Хтось надавав першорядного сенсу Різдва, хтось виділяв Хрещення. Саме тому з часом Різдво Христове розділили з Богоявленням, виділивши його в окреме свято 25 грудня, і саме цієї дати Різдво досі відзначається католицькою церквою. Богоявлення ж, як і раніше, святкували 6 січня, вшановуючи цього дня дві події: прихід Волхвів і Хрещення Спасителя.

Наступний розвиток свята в католицизмі та православ'ї відбувався по-різному. У католицькій традиції Богоявлення дедалі більше пов'язувалося з піднесенням Волхвами дарів, а православної — з Хрещенням Господнім.

Суть Богоявлення у православній традиції

У наші дні Хрещення та Богоявлення — те саме свято. Суть Богоявлення в порівнянні з тим змістом, який це свято мало в давнину, суттєво змінилася. Зараз під словом «Богоявлення» мають на увазі те, що в момент обряду хрищення на Спасителя зійшов Святий Дух в образі голуба, а з Божественний голос сповістив, що в світ прийшов Син Божий. Таким чином, під час обмивання Христа у водах Йордану Господь явив себе у трьох іпостасях: Бог-Син, Бог-Отець, який послав свій голос з небес, і Святий Дух, що зійшов у образ птаха. Віруючим було відкрито таємницю Божественної Триєдності.

Святкування Богоявлення

Святкові богослужіння розпочинаються ввечері 18 січня, у Хрещенський святвечір, званий також Навечір'ям Богоявлення. У цей час відбувається водосвятіє: священнослужителі освячують воду в йорданах — хрестоподібних ополонках, куди віруючі в ніч з 18 на 19 січня та протягом усього свята занурюються для духовного очищення. Вважається, що хрещенська вода має особливі цілющі властивості, а тому омивання нею сприяє звільненню від моральних і фізичних недуг. Також на Богоявлення слід набрати водохресної води додому. Невелику ємність з нею потрібно поставити в червоний кут, а частину зберегти весь рік — Водохреща не може зіпсуватися.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
7 неприємних відчуттів та подій, які говорять про те, що ви на правильному життєвому шляху
7 неприємних відчуттів та подій, які говорять про те, що ви на правильному життєвому шляху
Якщо ми йдемо в правильному напрямку, не обов'язково в нашому житті маємо все радувати нас Є неприємні відчутт....
Внутрішня свобода та щастя: 5 кроків, які допоможуть до цього прийти
Внутрішня свобода та щастя: 5 кроків, які допоможуть до цього прийти
Внутрішня свобода, щастя та гармонія — це те, чого прагнуть усі На жаль, далеко не всім і не завжди виходить ц....
7 причин, по которым удача обходит вас стороной
7 причин, по которым удача обходит вас стороной
У житті кожної людини бувають моменти, коли успіх відвертається і проблеми наростають подібно до снігового ком....
10 народних прикмет, які допоможуть вам залучити гроші
10 народних прикмет, які допоможуть вам залучити гроші
Знання наших предків допоможуть кожному залучити до життя добробут Прикмети на гроші збільшать ваш капітал і н....
Ваш камінь-талісман за датою народження
Ваш камінь-талісман за датою народження
Наша дата народження далеко не випадкова Вона може багато розповісти про наше майбутнє та минуле
більше матеріалів
/-0,34899997711182-/ /-pc-/
Top