counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Кібервійна між Росією та США


Переглядів: 27


Кібервійна між Росією та США

Поки йде війна в Україні, давня битва між Росією та США за кіберпростір також спалахує. Один із провідних російських дипломатів попередив про "катастрофічні" наслідки, якщо США або їхні союзники "спровокують" Росію на кібератаку. "Інформаційний простір", як його люблять називати у Кремлі, стає дедалі більшою областю американо-російського конфлікту, причому не лише у війні в Україні, а й у хакерських атаках Росії на президентські кампанії у 2016 та 2020 роках, а також на вибори до Конгресу 2018 року. Минулого року здавалося, що дві країни недовго працювали разом за загальними правилами для кіберпростору, але тепер ця співпраця зруйнована.

Варто зазначити, що санкції торкнулися й російського інтернет-простору. Наприклад, багато міжнародних казино, букмекерів, інтернет-магазинів та інших онлайн-ресурсів припинили співпрацю з російським ринком.

Звинувачення експерта з кібербезпеки Росії

Андрій Крутських, головний експерт з кіберпростору в російському міністерстві закордонних справ, у понеділок в інтерв'ю російській газеті "Комерсант" звинуватив США у тому, що вони нібито "розв'язали кіберагресію проти Росії та її союзників". Він заявив, що Вашингтон використовує президента України Володимира Зеленського і "створену ним IT-армію для проведення комп'ютерних атак на нашу країну як таран".

 

Крутських зловісно продовжив: "Ми не рекомендуємо Сполученим Штатам провокувати Росію на заходи у відповідь. У відповідь заходи обов'язково підуть. Він буде твердим і рішучим. Проте результат цієї "колотнечі" може бути катастрофічним, тому що в прямому кібер-зіткненні держав не буде переможців".

 

На підтвердження заяви Крутських про те, що США атакували російські кіберцілі, "Комерсант" навів висловлювання генерала армії Пола Накасоне, голови Кіберкомандування США, зроблене 1 червня. Говорячи про Україну під час візиту до Естонії, Накасон сказав Sky News: "Ми провели ряд операцій по всьому спектру: наступальні, оборонні, та інформаційні операції".

 

Реакція США

  • Представник Кіберкомандування не дав коментарів. 

  • Високопосадовець Держдепартаменту сказав, що у твердженнях Крутських "немає нічого нового" і вони є "повторенням" минулих заяв.

 

Адміністрація Байдена, у свою чергу, минулого місяця звинуватила Росію у проведенні "зловмисної кібер-активності" проти України, включно з атакою на комерційну мережу супутникового зв'язку, яка пошкодила системи в інших європейських країнах. Держдепартамент засудив російські кібервтручання, але високопосадовець сказав, що Сполучені Штати не бачили "величезних атак", яких деякі очікували, можливо, тому, що російські "не хочуть війни на два фронти".

 

Крутських стверджує, що "заморожування" адміністрацією Байдена розробки загального підходу до кібербезпеки звело нанівець прогрес, досягнутий минулого року в Організації Об'єднаних Націй. У жовтні офіційні особи США та Росії схвалили спільну резолюцію ООН, яка визначає рамки для обговорення питань кібербезпеки. Крутських назвав це "історичним моментом". Але на той час росіяни вже готували своє вторгнення в Україну, яке розпочалося 24 лютого. Незважаючи на це, контакти між двома країнами щодо кіберпроблем продовжуються: з грудня відбулися дві зустрічі, ще одна запланована на липень, сказав високопосадовець.

Різні погляди на кібербезпеку

У понеділок глава кіберслужби Кремля заявив, що Росія, як і раніше, готова вести переговори про "відповідні правові угоди з усіма державами, які тверезо оцінюють загрозу кібервійн". Але того ж дня Росія включила Мішель Маркофф, координатора Держдепартаменту з кібербезпеки та основний канал зв'язку з Крутським, до нового списку санкцій, який назавжди забороняє поїздки до Росії.

 

Погляди Росії на інтернет докорінно відрізняються від американських, сказав високопосадовець Держдепартаменту в інтерв'ю у вівторок. У той час як Сполучені Штати прагнуть відкритої, вільної та сумісної системи, Росія хоче "інтернет із суверенними кордонами", де вона може придушувати неугодні їй висловлювання.

 

Одержимість Росії кіберпростором частково відображає думку Москви про те, що Сполучені Штати контролюють інтернет та управління ним. Улюбленою метою Росії є група експертів, відома як ICANN, яка контролює систему доменних імен в Інтернеті. Раніше ICANN працювала за контрактом із Міністерством торгівлі, але з 2016 року стала повністю незалежною. У понеділок група опублікувала збірку спроб Росії переписати правила Інтернету через Організацію Об'єднаних Націй або інші міжнародні регулюючі органи, які вона прагне контролювати. Починаючи з президента Володимира Путіна і нижче, росіяни, згадані у доповіді ICANN, обурені цифровим домінуванням США.

 

 


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
Гороскоп на 25 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 25 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Тамари Глоби на 25 квітня 2024 року попереджає про можливі значні зміни у житті цього дня Рекомен....
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронський обряд: малюнки на руках, що залучають успіх
Симоронські обряди — це простий і позитивний спосіб залучити до життя позитивні зміни За допомогою невигадливи....
більше матеріалів
/-0,39872097969055-/ /-pc-/
Top