counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
Всі новини...

Чи не коронавірусів єдиним. норовірусна інфекція


Переглядів: 45


Чи не коронавірусів єдиним. норовірусна інфекція

Весь світ напружено дивиться на розвиток і мутацію китайського вірусу COVID-19. При цьому складається враження, що інші віруси просто зникли. На жаль, це не так.

Настає сезонне збільшення та інших вірусних захворювань. Зокрема - кишковими інфекціями, якими останнім часом все частіше страждають і дорослі і діти.

Кишкові інфекції зустрічаються в будь-який час року: вірусні, найчастіше зустрічаються в холодну пору року (з ростом захворюваності на грип та ГРВІ), бактеріальні - в теплу пору року. Частою причиною розвитку кишкових інфекцій є віруси, які поділяються на кілька видів. Один з них - норовіруси.

Щорічно в світі норовіруси є причиною 64 тис. Епізодів діареї, що вимагають госпіталізації, 900 тис. Відвідувань поліклінік з дітьми в розвинених країнах і до 200 тис. Смертельних випадків дітей у віці до 5 років.

Вперше норовірус був виділений вченими з США в місті Норфолк (штат Огайо) в 1972 р, у зв'язку з чим і отримав назву «Норфолкський агент».

Норовірусна інфекція - це гостра кишкова інфекція, збудником якої є норовірус - один з різновидів ентеровірусів.

Збудник інфекції - норовірус, вірус сімейства Calviviridae.

Джерело інфекції - хворі клінічно вираженими (70%) і безсимптомними (30%) формами. Вірус присутній у фекаліях, блювотних масах людини.

При дослідженні норовірусна інфекції на волонтерах, проведеному більше 30 років тому, було встановлено існування двох груп людей, що розрізняються сприйнятливістю до інфекції вірусом Narwolk. Одні особи неодноразово піддавалися інфекції, тоді як інші були стійкі до неї. У зв'язку з цим, була висунута гіпотеза про існування генетичного фактора, що визначає індивідуальну резистентність до даного захворювання. Проте, норовірусна інфекція вкрай заразна. Заражаються люди різного віку.

Як відбувається зараження?

Механізм передачі інфекції - фекально-оральний.

Основні шляхи передачі інфекції:

· Харчової -употребленіе немитих овочів або фруктів;

· Водний - вживання рідин, заражених вірусом;

· Контактно-побутовий - використання всіяні посуду, предметів побуту; немиті руки.

Людина, інфікована вірусом, заразний для оточуючих під час гострої фази захворювання і в наступні 48 годин (інкубаційний період).

Найбільш сприйнятливі до кишкових інфекцій:

• Діти до 5 років

• Люди похилого віку

• Особи із захворюваннями шлунка та кишечника

• Люди, які страждають на алкоголізм

• Ті, хто має ослаблений імунітет

клінічна картина

Перші ознаки захворювання виникають через 15-48 годин після зараження. У клінічній картині норовірусна інфекції як у дітей, так і у дорослих основний є тріада симптомів: гостра діарея, блювота, лихоманка. При норовірусна інфекції у хворих спостерігаються такі симптоми: нудота (79%), блювота (69%), діарея (66%), головний біль (22%), лихоманка (37%), озноб (32%), симптоми ГРЗ (30 %). Среднетяжелая форма норовірусна інфекції зустрічається в 20-40% випадків, легкий перебіг захворювання відзначається у 60-80% хворих. Захворювання починається гостро з підйому температури, епізоди лихоманки можуть тривати 1-2 дні. При розвитку захворювання приєднується блювота, яка триває не більше 5 раз, далі приєднується основний симптом захворювання - діарея.

Ознаки захворювання зазвичай проходять самостійно через 12-72 години. Після одужання організм виробляє нестійкий імунітет до вірусу - до восьми тижнів. Після закінчення цього періоду часу у людини знову може розвинутися норовірусна інфекція.

ускладнення:

Основну небезпеку при норовірусна інфекції, представляє зневоднення від втрати рідин і солей при блювоті і проносі. Жага - перша ознака зневоднення.

Інші симптоми зневоднення: запаморочення, головний біль, втома, сухість у роті, пересихання губ і очей, рідкісне сечовипускання (менше 3-4 разів на добу).

Якщо не заповнювати запаси втраченої рідини, зневоднення посилиться і може викликати ускладнення, такі як, падіння кров'яного тиску і відмова нирок. Це може привести до летального результату.

лікування:

Госпіталізації підлягають хворі з вираженими ознаками зневоднення. Основна маса хворих лікується вдома. Проводиться регидратационная терапія. Заповнення рідини в обсягах, відповідних втрат. Призначається щадна дієта до відновлення стільця.

профілактика:

Незважаючи на те, що норовіруси мають високу заразністю, стійкістю і тривалим збереженням життєздатності в зовнішньому середовищі, вакцини від цього захворювання на сьогоднішній день немає.

В осередку інфекції проводиться активне виявлення хворих шляхом опитування, огляду лікарем-інфекціоністом, при ранкових оглядах медичним персоналом (для організованих дитячих груп); за особами, що зазнали ризику зараження, встановлюється медичний нагляд терміном на 2 дні; в разі виявлення осіб з підозрами на дане захворювання, проводиться їх негайна ізоляція. Ізоляція проводиться до клінічного одужання (відсутність блювоти, діареї) або до виписки зі стаціонару (в разі госпіталізації).

При догляді за хворим або контакті з предметами, оточуючими хворого, руки необхідно захищати рукавичками, ретельно мити їх з милом і обробляти алкогольної антисептиками. Волога обробка всіх поверхонь, з якими контактував хворий, повинна проводитися не рідше одного разу на день, обов'язково з додаванням хлорвмісних дезінфікуючих засобів. Посуд, яку використовував хворий, а також всі миються предмети необхідно кип'ятити. Речі, забруднені блювотними масами, повинні відразу стиратися при температурі не менше 60 º.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
Гороскопи на 19 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
19 квітня обіцяє бути днем, наповненим енергією та можливостями для всіх знаків зодіаку Можливо, ви відчуватим....
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
10 незвичайних фактів про Знак Зодіаку Риби
Риби самі по собі є вельми незвичайними людьми, тому з цим Знаком Зодіаку пов'язано безліч цікавих фактів, про....
Як швидко відкрити заблоковані чакри: вправи, практики, медитації
Як швидко відкрити заблоковані чакри: вправи, практики, медитації
Чакри регулюють все, що відбувається з нашою душею та тілом Щоб відкрити їх максимально швидким способом, важл....
Змови для затятих гравців, щоб угамувати азарт і не програвати гроші
Змови для затятих гравців, щоб угамувати азарт і не програвати гроші
Затяті ігромани здатні спустити цілий стан і в запалі азарту не зупинитися вчасно Уникнути недоречних витрат і....
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
5 типів відносин, які здатні зруйнувати ваше життя
Токсичні стосунки приносять більше проблем і розчарувань, ніж щастя та радості Найчастіше їх порівнюють зі сти....
більше матеріалів
/-0,27272200584412-/ /-pc-/
Top