Популярна в соціальних мережах лікар-ендокринолог, кандидат медичних наук, автора каналу DoctorPavlova Зухра Павлова розповіла ніж шкідливі звичайні насіння і чому від них варто відмовитися.
У мене є серйозна проблема - подруга обожнює соняшникове насіння.
Коли вона сильно нервує, то їй потрібні насіння. Дрібна суєта з ними відволікає, місцями розслабляє. А так як робота відповідальна, то насіння стають реальною проблемою.
І адже найжахливіше, що неможливо купити пакетик і сгризть одну жменьку!
З'їдаєш один - біжиш за іншим ...
1. У насінні величезна кількість жирних кислот, причому превалює Омега-6. На відміну від цілющих Омега-3, Омега-6 підсилюють запалення в організмі і за законом підлості першими засвоюються. Тобто якщо в черзі будуть стоять шкідливі Омега-6 і корисні Омега-3, ресурси спочатку будуть витрачені на Омега-6.
2. Вони калорійні майже також, як і вичавлений масло - під 600 ккал в 100 грамах. І до того ж провокують апетит. Якщо ти не з'їси насіння стільки, щоб заповнити шлунок, то доведеться «догнатися» іншою їжею.
3. Половина проблеми, якщо насіння сирі - там дійсно є вітаміни і корисні речовини. Але ми ж любимо насіння смажене, а це відразу джерело кінцевих продуктів глікірованія (КПГ) - одних з головних факторів старіння. Наш організм в день може нейтралізувати досить обмежена кількість КПГ, і я впевнена, що цей резерв треба витратити на щось по-справжньому смачне типу шашлику, а не на насіння.
4. Це «брудний» продукт, який може містити в собі яйця паразитів та інше. Ось після цієї фрази мені б уже перехотілося це є. Якщо без насіння ніяк, то краще купувати сирі, як слід мити, а потім підсушувати в духовці або мікрохвильовій печі.
5. Насіння псують зуби. Стоматологи навіть можуть розрізняти любителів полузгать з особливих Щербинка. Причому справа не обмежується маленькими сколами, найчастіше тріщини йдуть по всьому зубу.
Зараз ви запитаєте мене, а що ж з соняшниковою олією?
Різниця ж в кількості.
Трохи соняшникової олії в салат - це смачно і корисно. Наш організм вже якось розбереться з поданими Омега-6.
А з насінням адже «трохи» зовсім не виходить. Користь від вітамінів буде нейтралізована шкодою від зашкалює жирності, калорійності і надлишку КПГ.