counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Березня
18 Березня
Всі новини...

Чому прийнято занурюватися в ополонку


Переглядів: 483


Чому прийнято занурюватися в ополонку

У вівторок, 19 січня, в Україні православні святкують Водохрещу. Цей день прийнято освячувати воду та купатися в ополонці, оскільки, як твердить повір'я, вода на Водохреще має цілющі властивості.

АСН розповідає про історію свята і його традиції, а також про те, як підготуватися до купання в ополонці і чи можна буде скупатися на Водохреще в Києві.

Історія свята

Свято Хрещення Господнього 19 січня, або 6 січня за Юліанським календарем відзначають і православні, і протестантські церкви. Римо-католицька церква теж відзначає день Богоявлення, але у іншу дату — 10 січня. Його зміст йде від хрещення в річці Йордан Ісуса Христа, якого охрестив Іоан Хреститель. Про це говорить і одна з народних назв цього свята — Йордан.

Купання в ополонці у Водохреще

У цей день за традицією освячують воду в струмках, річках та озерах. Для цього у кризі вирубується ополонка у формі хреста, біля якої проводиться обряд освячення. Після цього всі охочі можуть пірнати у воду, хоча з точки зору релігієзнавства цей процес є більш світським: хтось іде пірнати, бо щиро вірить, що трикратне занурення у воду на Водохреще змиває гріхи, зміцнює душу і тіло, а хтось купається, бо це — модно. Додамо, що деякі фахівці-релігієзнавці взагалі відкидають його зв'язок з християнськими традиціями.

Як підготуватися до купання на Водохреще

Медики закликають всіх охочих пірнути в ополонку починати готуватися до цього дійства ще влітку і загартовувати організм, даючи всім системам організму навантаження поступово. Купання може мати позитивний ефект: під час нього виробляються ендорфіни, покращується настрій, зменшуються ризики появи депресії, підвищується працездатність, організм омолоджується і стимулюється імунітет. За це відповідають глюкокортикоїди — стресові гормони або гормони кори наднирників, а пірнання у ополонку стимулює їх вироблення. Однак все це діє лише за умови, що людина — здорова, а організм — адаптований до такого досвіду.

У протилежному ж випадку купання в ополонці без належної підготовки може призвести до негативних наслідків. Людина може отримати холодовий шок від різкого зниження температури або переохолодження — від тривалого перебування у воді при перебуванні в ополонці більше трьох хвилин.

Нерідко дорослі можуть залучати до традиції пірнати в ополонку на Водохреще своїх дітей. Лікарі такі експерименти не рекомендують, спираючись на офіційні медичні дослідження. Для дітей такі методи загартовування є надто стресовими.

Чи можна пірнути в ополонку в Києві

Цього року в Києві не планують обладнувати спеціальні місця для купання у зв’язку із тим, що наразі в столиці діє локдаун через коронавірус COVID-19. Не планується також і загальноміське урочисте освячення води, тож комунальники закликають людей по можливості не збиратися біля набережних.

АСН нагадує, синоптики прогнозують, що суворі морози до -22 градусів затримаються в Києві, як мінімум, до 20 січня.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Симоронський ритуал на удачу: купаємось у шоколаді
Симоронський ритуал на удачу: купаємось у шоколаді
Є такий вислів — «я в шоколаді» Воно означає те, що людина повністю задоволена своїм життям, вона щаслива в ос....
Алкогольний гороскоп. Як п'яніють Знаки Зодіаку
Алкогольний гороскоп. Як п'яніють Знаки Зодіаку
Алкоголізм - хвороба або звичка? Астрологи впевнені, схильність до надмірного вживання міцних напоїв залежить ....
Народні прикмети на 19 березня 2024 року. Яке церковне свято святкують в Україні
Народні прикмети на 19 березня 2024 року. Яке церковне свято святкують в Україні
19 березня за новим церковним календарем православні віруючі згадують святих мучеників Хрісанфа та Дарію У нар....
Гороскоп на 19 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам належить важливе прийняття рішень Будьте впевнені у своїх діях ....
Любовний гороскоп на 19 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 березня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ви відчуватимете особливий зв'язок із вашим партнером Енергія, яка ....
більше матеріалів
/-0,20473909378052-/ /-pc-/
Top