counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Як перевірити молочні продукти на вміст пальмової олії


Переглядів: 263


Як перевірити молочні продукти на вміст пальмової олії

У харчову промисловість пальмова олія прийшло в 90-х роках. З тих пір його популярність неухильно зростає з року в рік. Цей рослинний жир в рази здешевлює собівартість продуктів, дозволяючи виробнику виручити більше грошей.

Небезпека пальмового масла

Його отримують з листя і плодів олійної пальми, що росте в Малайзії та Індонезії. Це масло знайшло активне застосування в молочній промисловості.

Рослинний жир набагато дешевше тваринного, але, на думку ВООЗ, вельми шкідливий для здоров'я людини. Через високу температуру плавлення (38 - 40 ° C) пальмовий жир при вживанні всередину не засвоюється повністю. Він перетворюється в подобу пластиліну і відкладається на стінках судин. З часом це призводить до атеросклерозу, порушення обміну речовин, а в деяких випадках - до онкології.

З додаванням «пальми» в продукти харчування боротися складно, поки держава не прийме відповідних законів. Однак можна навчитися визначати для себе, чи містить продукт цей шкідливий жир чи ні.

Упаковка

З 100% точністю виявити зміст пальмового масла в продукті може тільки спеціальна експертиза. Однак і пересічний покупець при належній уважності здатний «викрити» недобросовісного виробника.

Не лінуйтеся вивчати упаковку продукту. Деякі виробники не приховують додавання пальмової олії. Однак багато хто все ж маскують його під інгредієнтом «рослинні жири» або «замінник молочного жиру» (ЗМЖ).

Ціна

Не женіться за дешевими продуктами. Низька ціна в 99% випадків говорить про наявність «пальми» в складі. Однак і дорогий продукт не гарантує її відсутність.

Сир і сметана

Якість сметани визначає ДСТУ 4418: 2005, а сиру - ДСТУ 4554: 2006. Якщо вони присутні на упаковці, можете бути впевнені, що в складі молочних продуктів немає рослинних жирів.

Навіть якщо в складі сметани вказані всього два інгредієнти: закваска і нормалізовані вершки, не поспішайте розслаблятися. Так багато виробників хитрують, оскільки пальмова олія може міститися в вершках.

Удома можна провести ряд тестів. Так, сметана без «пальми» в холодильнику завжди густіє, а на гарячому млинці виділяє сироватку. Продукт з рослинним жиром при температурних перепадах так себе не веде.

Справжній сир в кімнатних умовах з часом починає подкісать, але при цьому він не змінює колір. «Пальмовий» продукт заветрітся, покриється жовтуватою скоринкою, але смак його не зміниться.

Сир

ДСТУ 4395: 2005 або ДСТУ 6003: 2008 (для м'яких чи для твердих сирів) на упаковці - вірний знак, що сир не містить рослинного масла. Справжній продукт на сонці розм'якшується, а рослинний аналог, навпаки, твердне і виділяє великі краплі жиру.

Сир з ЗМЖ має «мильний» присмак. Він також досить сильно кришиться при різанні. У назві він як правило позначається як "сирний продукт".

Вершкове масло

Справжнє масло робиться тільки з пастеризованих вершків. Якщо в складі присутні такі інгредієнти - відмовтеся від покупки:

  • замінник молочного жиру;
  • рафіновані дезодоровані, модифіковані олії;
  • консерванти.

Якщо на упаковці відсутня ДСТУ 4399: 2005, швидше за все, всередині продукт з «пальмою».

Якісне вершкове масло на гарячій сковороді НЕ шипить. При підвищенні температури на його поверхні можна помітити білу плівку. Продукт з рослинним жиром при плавленні утворює однорідну рідину.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні може бути днем, коли вам варто виявити більше терпіння та витримки ....
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 25 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на високому рівні, що зробить вас....
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 24 на 25 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
25 квітня о 22:19 розпочнеться 18-й місячний день Фаза Місяця – спадна
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 25 квітня 2024 року радить виявляти обережність, контролювати свої емоції та дії, оскільки необдум....
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 25 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Четвер, 25 квітня 2024 року, був оголошений відомим астрологом Анжелою Перл днем чудес та вигідних пропозицій ....
більше матеріалів
/-0,35082697868347-/ /-pc-/
Top