У харчову промисловість пальмова олія прийшло в 90-х роках. З тих пір його популярність неухильно зростає з року в рік. Цей рослинний жир в рази здешевлює собівартість продуктів, дозволяючи виробнику виручити більше грошей.
Його отримують з листя і плодів олійної пальми, що росте в Малайзії та Індонезії. Це масло знайшло активне застосування в молочній промисловості.
Рослинний жир набагато дешевше тваринного, але, на думку ВООЗ, вельми шкідливий для здоров'я людини. Через високу температуру плавлення (38 - 40 ° C) пальмовий жир при вживанні всередину не засвоюється повністю. Він перетворюється в подобу пластиліну і відкладається на стінках судин. З часом це призводить до атеросклерозу, порушення обміну речовин, а в деяких випадках - до онкології.
З додаванням «пальми» в продукти харчування боротися складно, поки держава не прийме відповідних законів. Однак можна навчитися визначати для себе, чи містить продукт цей шкідливий жир чи ні.
З 100% точністю виявити зміст пальмового масла в продукті може тільки спеціальна експертиза. Однак і пересічний покупець при належній уважності здатний «викрити» недобросовісного виробника.
Не лінуйтеся вивчати упаковку продукту. Деякі виробники не приховують додавання пальмової олії. Однак багато хто все ж маскують його під інгредієнтом «рослинні жири» або «замінник молочного жиру» (ЗМЖ).
Не женіться за дешевими продуктами. Низька ціна в 99% випадків говорить про наявність «пальми» в складі. Однак і дорогий продукт не гарантує її відсутність.
Якість сметани визначає ДСТУ 4418: 2005, а сиру - ДСТУ 4554: 2006. Якщо вони присутні на упаковці, можете бути впевнені, що в складі молочних продуктів немає рослинних жирів.
Навіть якщо в складі сметани вказані всього два інгредієнти: закваска і нормалізовані вершки, не поспішайте розслаблятися. Так багато виробників хитрують, оскільки пальмова олія може міститися в вершках.
Удома можна провести ряд тестів. Так, сметана без «пальми» в холодильнику завжди густіє, а на гарячому млинці виділяє сироватку. Продукт з рослинним жиром при температурних перепадах так себе не веде.
Справжній сир в кімнатних умовах з часом починає подкісать, але при цьому він не змінює колір. «Пальмовий» продукт заветрітся, покриється жовтуватою скоринкою, але смак його не зміниться.
ДСТУ 4395: 2005 або ДСТУ 6003: 2008 (для м'яких чи для твердих сирів) на упаковці - вірний знак, що сир не містить рослинного масла. Справжній продукт на сонці розм'якшується, а рослинний аналог, навпаки, твердне і виділяє великі краплі жиру.
Сир з ЗМЖ має «мильний» присмак. Він також досить сильно кришиться при різанні. У назві він як правило позначається як "сирний продукт".
Справжнє масло робиться тільки з пастеризованих вершків. Якщо в складі присутні такі інгредієнти - відмовтеся від покупки:
Якщо на упаковці відсутня ДСТУ 4399: 2005, швидше за все, всередині продукт з «пальмою».
Якісне вершкове масло на гарячій сковороді НЕ шипить. При підвищенні температури на його поверхні можна помітити білу плівку. Продукт з рослинним жиром при плавленні утворює однорідну рідину.