Київський торт - одна з найсмачніших ласощів радянської епохи, яке продовжує користуватися величезним попитом і має за собою непохитну репутацію відмінного десертного частування. Найважливішими елементами цього торта є його коржі і унікальний крем. Можна буде спробувати відтворити торт в домашніх умовах. А взагалі подейкують, що даний торт взагалі створили помилково.
Епічна версія
Існує легенда про те, що знаменитий київський торт був створений на кондитерській фабриці Карла Маркса (в наш час дане підприємство є фабрикою «Рошен») помилково в 1956 році. Мовляв, одна зміна зіпсувала партію яєчного білка для бісквіта, забувши поставити її в холодильник. Наступна ж зміна вирішила приховати помилку колег і зробила торт з того, що залишилося. Тодішній начальник бісквітного цеху - Костянтин Петренко навіть не смів в той момент припустити, що нові хрусткі коржі стануть легендою кондитерської справи СРСР! А разом з тим і одним із символів міста і підприємства.
Офіційно
Втім, на самій фабриці красиву історію появи київського торта називаються всього лише легендою. Насправді Київський торт є плодом кропіткої роботи і досліджень десятків кондитерів, які почалися ще в 1956 році. Запатентували торт в 1973 році. Держкомітет Радміну у справах винаходів і відкриттів видав авторське свідоцтво кондитерам Курило Ганні і Фастовець-Калиновської Галині. Само собою, після створення торта робота не стояла на місці. Щороку рецептура київського торта незначно змінювалася, ставала кращою.
Примітка: за часів СРСР у кожного кондитера, який працював над Київськими тортами, був свій власний почерк. На сьогоднішній день від цієї практики вже повністю відмовилися на догоду уніфікації виробництва.