counter
Стрічка новин
Вибрати все
23 Квітня
22 Квітня
Всі новини...

Як температура управляє імунітетом


Переглядів: 115


Як температура управляє імунітетом

Коли в організмі з'являється інфекція або пухлина, імунні клітини налаштовують активність власних генів так, щоб з максимальною ефективністю усунути загрозу.

Для цього в клітинне ядро ​​відправляються спеціальні білки, які дізнаються в ДНК потрібні гени, зв'язуються з ними і змушують інші білки активніше синтезувати на генах матричну РНК. Синтез РНК на ДНК називається транскрипцією, а білки, які її регулюють - транскрипційними факторами. Потім РНК-копії підхоплюють інші молекулярні машини, які синтезують на них потрібні білки.

Один з найвідоміших регуляторів активності імунних генів - транскрипційні фактор під назвою ядерний фактор «каппа-бі», або NF-κB (тут потрібно уточнити, що NF-κB - назва не одного якогось білка, а цілого сімейства). Однак робота NF-κB не зводиться до того, щоб прийти в клітинне ядро, включити імунні гени і сидіти на них до переможного кінця.

На ділі він веде себе подібно до маятника, то приходячи в ядро, то йдучи з нього; відповідно, імунні гени, якими управляє «каппа-бі», то включаються, то вимикаються. Якщо цикл зламати, якщо «каппа-бі» разрегуліруется і, приходячи в ядро, буде залишатися там довше, ніж звичайно, то запальна реакція вийде з-під контролю, і можуть початися такі аутоімунні хвороби, як псоріаз, ревматоїдний артрит і т. Д.

Притому у самого NF-κB є свої регулятори. Дослідники з Уорікського університету пишуть у своїй статті в PNAS, що подорожі «каппа-бі» по клітці залежать від температури: чим вона вища, тим частіше він бігає в ядро ​​і назад. І ритм його роботи залежить від іншого імунного білка, який називається А20.

Про А20 відомо, що він заспокоює імунітет, пригнічуючи запальні процеси. Якщо клітку позбавляли А20, то «каппа-бі» в ній переставав почувати температуру. Тут можна згадати, що температура тіла у нас змінюється протягом доби: біологічний годинник злегка охолоджують нас під час сну.

Хоча добові коливання температури у нас не дуже великі, в межах півтора градусів, «каппа-бі» такі коливання, за словами авторів роботи, цілком відчуває. І ті проблеми з імунітетом, на кшталт некерованого запалення, які виникають у людей з засмученими біологічним годинником, можуть виникати як раз тому, що через зламані годин починається непорядок в температурних циклах, що, в свою чергу, позначається на роботі імунної регулятора NF- κB.

З іншого боку, відомо, що якщо мишей містити при температурі вищій, ніж зазвичай, вони будуть більш стійкі до злоякісних захворювань, і запалення вони будуть переносити легше; а інфекції на кшталт грипу або звичайної застуди виявляються важчими в холодну пору року. (І ми вже якось писали про те, що влітку наші імунні гени працюють інакше, ніж взимку.)

Очевидно, все це можна пояснити чутливістю імунної системи до температури тіла і навколишнього середовища: в теплій обстановці завдяки більш частим циклам «каппа-бі» імунітет справляється з проблемами краще. І, можливо, таку температурну чутливість можна використовувати при лікуванні найрізноманітніших хвороб, від застуди до раку.

 


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Як зрозуміти, що ваше життя скоро зміниться: 5 ознак
Як зрозуміти, що ваше життя скоро зміниться: 5 ознак
Час не стоїть на місці, як і наше життя Зміни неминучі, деякі з них здатні вказати початку нового етапу
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Лунный день сегодня 23 апреля 2024 года
Щодня на нас з вами чекають нові пригоди, і щоб вони були позитивними, важливо прислухатися до порад астрологі....
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
Сон у ніч з 22 на 23 квітня 2024 року: тлумачення за місячним календарем
23 квітня о 19:32 розпочнеться 16-й місячний день Фаза Місяця – зростаюча
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Анжели Перл на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 23 квітня 2024 року, представлений Анжелою Перл, обіцяє успішний початок дня, наповненого продукти....
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 23 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба 23 квітня 2024 року наголошує, що важливо прислухатися до інтуїції Вона може вказати напрямок і до....
більше матеріалів
/-0,49792289733887-/ /-pc-/
Top