counter
Стрічка новин
Вибрати все
28 Березня
27 Березня
Всі новини...

Вибори-2015: старі трюки під нових політиків


Переглядів: 39


Вибори-2015: старі трюки під нових політиків

Підкуп виборців, вкидання і фотографування бюлетенів і видача їх без паспорта. Громадянська мережа «Опора» зафіксувала понад тисячу порушень на момент закриття дільниць, а у МВС заявляють про 470 таких повідомлень, які надійшли правоохоронцям. Наскільки критичними вони можуть стати на етапі остаточного підрахунку голосів і чи варто чекати подальших фальсифікацій, розбиралися журналісти «Аналітичної служби новин».

Штаби не перепрацювалися

Ламати голову над новими технологіями, судячи з усього, штаби політсил не стали. У хід пішли старі і давно відпрацьовані трюки. Серед них — «каруселі», одну з яких спробували запустити в Одесі. Як повідомив голова обласної організації Комітету виборців України Анатолій Бойко, на дільниці, яка знаходиться на вулиці Суворовській, 11, виборці намагалися винести порожні бланки, а заздалегідь заповнені кинути в урни. Попри те що в цьому випадку порушників зловили, за словами Бойка, не унеможливлюймо того, що це був єдиний випадок. Також Бойко зазначив, що в Одесі почастішали випадки фотофіксації виборчих бюлетенів.

Таємниці голосування теж дотримувалися не всі. Наприклад, за даними КВД, в Сумах 17 виборчих дільниць залишилися без кабінок для голосування. Як пояснили члени комісій, встановити кабінки повинна була одна з приватних компаній. При цьому в попередні роки це робили самі дільниці. Комісія сподівалася, що кабінки з'являться вранці 25 жовтня, однак їх так і не отримали. Зрозуміло, що брак кабінок призвів до порушення таємниці голосування.

А в Ленінському районі Дніпропетровська правоохоронці затримали групу, яка купувала голоси. Взамін за гроші зловмисники просили фотографію паспорта і вже заповненого бюлетеня. «Наразі правоохоронці встановлюють всі обставини події та причетних до підкупу людей. За місцем проживання підозрюваних вилучено гроші, списки осіб, що проголосували, і фотоапарат з фотографіями паспортів та бюлетенів», — повідомляють у міліції.

Трохи дорожче оцінили голоси студентів у Чернівцях. Представник «Опори», який викликав міліцію, зафіксувавши такі маніпуляції, розповів, що за кожен голос у цьому випадку обіцяли 300—400 гривень. Ще один скандал стався в Ужгороді. Спостерігачку, яка намагалася зафільмувати, як агітують за кандидата прямо на дільниці, члени виборчої комісії попросту виштовхали на вулицю. Жінка звернулася в міліцію, там відкрили кримінальне провадження.

Адмінресурс ні на що не вплинув

Володимир ЦибулькоВолодимир ЦибулькоКоментуючи подальший розвиток подій при підрахунку голосів, здебільшого експерти стверджують, що порушення були локальні і на результат загалом не вплинуть. «Вибори були рівноправними і конкурентними, що є основною вимогою демократії. Ні на що не вплинув й адмінресурс. Тому можна говорити, що вибори відбулися переважно чесно. Україна наближається до європейських стандартів, коли 30—35% громадян, які ходять на вибори, формують подальшу політику держави», — вважає політичний експерт Володимир Цибулько.

Та водночас експерт зазначив, що явка на місцевих виборах була низькою, оскільки ці вибори не сприймаються як революційні, здатні принципово змінити життя людей. «Політичні сили, які взяли участь у кампанії, не запропонували жодних нововведень, радикальних конструктивних програм. Через насиченість схожих, практично клонованих партій явка на виборах була меншою, ніж очікували експерти і показувала соціологія. Крім того, спрацював ефект «переїдання» агітації та партійної пропаганди, коли виборці спочатку розібралися, що принципово нових політичних сил немає, і зрозуміли, що не бачать логіки виборчої системи. Наразі ми спостерігаємо ситуацію, коли політичні сили привели на вибори свої фан-клуби, які й визначили результат», — резюмував він.

Глава правління Центру соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір», директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран вважає, що ці вибори покажуть прозорість у підрахунку голосів, хоча не унеможливлює того, що будуть суперечки між окремими кандидатами у голови сільських і районних рад. «Хоча, на мою думку, основні порушення були під час виборчої кампанії, а не під час безпосереднього проведення голосування. Вони були пов'язані з підкупом виборців, значною сумою грошей, вкладених у вибори. І ці дії певною мірою можуть спотворити результат. А саме голосування відбувалося загалом  нормально», — наголосив Сергій Таран.Сергій ТаранСергій Таран

Тарас БерезовецьТарас БерезовецьЧесними і демократичними називає вибори і директор компанії стратегічного консалтингу «Berta Communications» Тарас Березовець. Та експерт не унеможливлює фальсифікацій у таких містах, як Київ, Харків і Дніпропетровськ, які ще можуть проявитися. «Те, що вночі будуть фальсифікації або хоча б їх спроби, — прогнозує політолог. — Тут питання вже до спостерігачів від різних політичних сил, наскільки якісно вони зможуть виконати свої обов'язки».

Махінації обіцяють вночі

На думку завідувача кафедри політології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олександра Дем'янчука, спроби вплинути на результати голосування, безумовно, зіграли свою роль. «Чи будуть порушення мати вагу в загальній масі голосів? Так, адже розбиратися і проводити повноцінне розслідування за всіма фактами у правоохоронців немає ні технічної змоги, ні політичної волі, — вважає експерт. — Тому, можливо, покарають окремих осіб, до того ж це будуть підставні люди, а не автори та організатори порушень».Олександр Дем'янчукОлександр Дем'янчук

Олександр Дем'янчук також не унеможливлює фальсифікації при підрахунку голосів. «Цілком можливо, що вночі буде проведено низку фальсифікацій: і щодо кількості виборців, і щодо розмірів явки, і щодо підтасовування голосів. Ми вже знаємо подібні приклади на досвіді 2004-го і 2010-го».

Більш оптимістичний у своїх прогнозах директор Інституту глобальних стратегій політолог Вадим Карасьов. За його словами, великих порушень, які суттєво вплинули б на результати, не було. «Все це приблизно програмувалося до виборів, рахувалося і вимірювалося, тому ті порушення, які були, на результат не вплинули. А ті, які зашкалювали, призвели до скасування виборів, як у Маріуполі».

Вадим КарасьовВадим КарасьовЕксперт заперечує й махінації при підрахунку голосів. «Завжди є певний відсоток непомічених фальсифікацій. Відсотки три-чотири того, що вдалося приховати, — зазначив Вадим Карасьов. — Але повторюся, що дуже важко сьогодні приховати. Якщо в Маріуполі вибори скасували через сумніви в якості надрукованого паперу, то це ще раз продемонструвало, що не так просто займатися фальсифікацією».

Яким буде насправді результат, дізнаємося вже найближчими десятьма днями. Чи задовольнить він виборців, які залишилися у день голосування вдома? Чи вони незабаром знову почнуть звинувачувати інших у виборі, який самі відмовилися робити?

Катерина Щугорева, Олександра Полоскова, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Позитивна енергетика: як зарядити себе успіхом на весь день
Позитивна енергетика: як зарядити себе успіхом на весь день
Багато хто не знає, що першорядною причиною успіху більшості людей є енергетика Хороша новина полягає в тому, ....
Колір очей і відносини: чи підходите один одному?
Колір очей і відносини: чи підходите один одному?
За кольором очей можна багато дізнатися про людину У тому числі й те, наскільки хороша його сумісність із друг....
Творчі здібності за Знаком Зодіаку
Творчі здібності за Знаком Зодіаку
Кажуть, що у світі немає бездарностей Кожен щось вміє і має певні таланти та здібності до творчості
Правила збереження внутрішньої енергії у будь-який тяжкий період
Правила збереження внутрішньої енергії у будь-який тяжкий період
На повноцінний відпочинок потрібно багато часу, тому набагато вигідніше просто не допускати появи стану змучен....
Місячний день сьогодні 28 березня 2024 року
Місячний день сьогодні 28 березня 2024 року
Кожен день приносить нам нові пригоди та випробування Про те, яким буде останній четвер березня, розкажуть аст....
більше матеріалів
/-0,2248809337616-/ /-pc-/
Top