counter
Стрічка новин
Вибрати все
24 Квітня
23 Квітня
Всі новини...

Як не заразитися від хворого колеги на роботі: докладна інструкція


Переглядів: 551


Як не заразитися від хворого колеги на роботі: докладна інструкція

Навряд чи в найближчі півроку ви зможете уникати всіх громадських місць: транспорт в години пік, офіси, повні колег, які чхають... Але ж саме такі замкнені простори з великою концентрацією людей - головний розсадник вірусів застуди та грипу. Як уберегтися  від зараження, якщо контакт із хворими неминучий?

Мийте руки
Як би банально це не звучало, регулярне миття рук - найнадійніший спосіб не підчепити застуду. Близько 80% інфекційних захворювань передається через дотики. Спочатку ви торкаєтеся руки хворого або предмета, за який він тільки що тримався, - і вірус потрапляє до вас на долоні. Потім ви чіпаєте власні очі, ніс або рот - і хвороботворні мікроорганізми через слизову проникають в ваше тіло, викликаючи ГРВІ.

Перебуваючи поруч із хворими людьми, ви ніяк не зможете повністю вберегти себе від контакту з вірусами. Але якщо ви будете постійно мити руки - як мінімум після рукостискань, дотиків до чужих речей, поїздки в транспорті, то у збудників застуди та грипу буде менше шансів потрапити в ваш організм.

Мийте руки ретельно: нанесіть досить мила, потріть мінімум 20 секунд і тільки потім змивайте. Якщо поблизу немає раковини, обробляйте долоні рідким антисептиком з вмістом спирту як мінімум 60%.

Купуйте спрей-антисептик
Припустімо, в офісі захворіла колега, яка сидить за сусіднім столом і постійно підходить до вас, щоб обговорити деталі по проекту. Не будеш же мити руки кожні 15 хвилин, щоб випадково не підхопити вірус! Є вихід - ви можете придбати спрей-антисептик і обробляти їм поверхні, яких торкається колега. Це може бути ваш робочий стіл, комп'ютерна миша, ручка, підлокітник вашого офісного стільця.

Не бійтеся здатися параноїком: віруси ГРВІ та грипу здатні виживати на різних поверхнях годинами. За цей час ви напевно доторкнетеся до чогось, що чіпала ваша хворіє колега, - і заразитеся. З іншого боку, дуже старатися і постійно обробляти все навколо теж не варто. Ви точно не зможете встежити за всіма хвороботворними мікроорганізмами і знищити їх, а ось заробити обсесивно-компульсивний розлад на ґрунті підвищеної тривоги - цілком реально.

Пийте чай зі спеціями
Як ми вже з'ясували, віруси потрапляють до нас через слизові, найчастіше - через ніс. Але вони не обов'язково «поселяться» там і приведуть до застуди - у організму є способи знищити їх раніше, ніж розвинеться інфекція. Один із варіантів, як це зробити, - просто механічно змити вірус зі слизової. Для цього вам знадобиться не що інше, як соплі! Якщо точніше, звичайна носова слиз - вона виглядає як рідка і прозора водичка, яка тече з носа, наприклад, коли ви їсте і п'єте гаряче.

Щоб посилити утворення слизу, можна вживати щось не просто гаряче, але і гостре. Підійде чай зі спеціями начебто кориці та імбиру - пийте його протягом робочого дня, щоб вчасно вимивати віруси зі слизової (якщо вже вони примудрилися туди потрапити!)

Приймайте вітаміни
Деякі вітаміни і БАДи здатні зміцнити ваш імунітет і підвищити стійкість до вірусів. Серед них - вітамін D, від хронічного дефіциту якого страждає більшість людей у холодну пору року. Він важливий у роботі імунітету, тому додатковий прийом вітаміну D допоможе вберегти від зараження ГРВІ в офісі або в автобусі по дорозі на роботу. Є надія і на екстракт ехінацеї - в деяких дослідженнях він показує ефективність в профілактиці застуд. А ось розрекламований вітамін С, на жаль, ніяк не знижує частоту простудних захворювань. Але приймати його все одно має сенс: якщо ви все ж захворієте, інфекція буде протікати легше і пройде швидше.

Зробіть щеплення від грипу
Від звичайної застуди, на жаль, немає вакцин. Адже те, що ми називаємо застудою - це ГРВІ, викликана одним з понад 200 різних вірусів-збудників. Робити щеплення від кожного - це, безумовно, абсурд. А ось від вірусу грипу - найбільш небезпечного збудника ГРВІ, до того ж постійно мутує, - вакцину створюють щороку. І ви дуже допоможете собі, якщо будете щорічно робити щеплення - це найефективніший спосіб врятувати себе від зараження грипом. Отримати вакцину від грипу можуть (і повинні) все люди старше 6 місяців, і зробити це краще до кінця жовтня. Особливо важливо зробити щеплення вагітним, людям з хронічними хворобами на зразок астми і діабету, працюючим пенсіонерам.

Що мені робити, якщо хворію я і не хочу заразити колег?

Забудьте про медичні маски - вони недостатньо ефективні, щоб запобігти поширенню вірусу в повсякденному житті. Звичайно, краще, що ви можете зробити для колег, - це залишитися вдома. Як мінімум до тих пір, поки з моменту останньої лихоманки не пройде 24 години.

Якщо такої можливості немає, вживайте заходів обережності. Чхати і кашляйте, відійшовши в бік, використовуйте носову хустку або чхайте в ліктьовий згин (не в долоні!) Після того, як висякалися або чхнули/відкашлялися, помийте або продезінфікуйте руки. Намагайтеся не підходити надто близько до колег, не вітайтеся з ними за руку до одужання.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні варто звернути увагу на свої професійні цілі та амбіції Постарайтес....
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 24 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та енергія будуть на піку, що зробить вас неперевер....
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Мантра звільнення від стресу, страху та безсилля
Не можна недооцінювати силу звуків — у них є сила, що дозволяє подолати будь-які проблеми За допомогою мантр к....
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Повня: народні прикмети, обряди та ритуали
Ніч повного місяця вважається найзагадковішою У цей час Сонце, Земля і Місяць знаходяться практично на одній п....
Як відкрити грошовий канал
Як відкрити грошовий канал
Часто в житті трапляється так, що людина, незважаючи на прикладені зусилля і працю, не може не те щоб розбагат....
більше матеріалів
/-0,40594887733459-/ /-pc-/
Top