counter
Стрічка новин
Вибрати все
25 Квітня
24 Квітня
Всі новини...

Українцям з 1 вересня підвищать зарплати і перерахують пенсії


Переглядів: 20857


Українцям з 1 вересня підвищать зарплати і перерахують пенсії

Українці з 1 січня 2019-го будуть заробляти як мінімум 4200 грн, також уряд перерахує пенсії, таку заяву в ефірі одного з телеканалів зробив віце-прем'єр Павло Розенко. Підвищення зарплати, з одного боку, дозволить збільшити доходи найбідніших, а з іншого - скоротить рівень "тіні".

Мінімалка зросте разом із податками і зборами

З 1 січня 2019-го мінімальні зарплати українців можуть зрости з 3723 до 4200 грн. Торкнеться це нововведення не тільки тих, хто отримує мінімум, але і фізосіб-підприємців, роботодавців, українців з великою житлоплощею. "У цьому році, сподіваюся, економіка дасть 2,5-3% зростання. Я вже можу точно гарантувати, що з 1 січня буде підвищена і мінімальна зарплата", - заявив Розенко.

До розміру мінзарплати прив'язаний цілий ряд платежів і податків. Для прикладу, ті, хто живе в квартирі площею більше 60 кв.м, раз на рік повинні платити за метри понад норми до 1,5% від мінімалки за квадрат, пише Обозреватель.

"У першу чергу підвищення мінімальної зарплати позначиться на найбільш незахищених українцях. Це ті, хто реально отримує менше 4200 грн", - пояснює HR-експерт Олександр Білоус.

Варто відзначити, що, згідно з даними Держстату, менше 4 тис. грн на місяць отримує кожен четвертий працюючий українець. При діючій мінімалці вони фактично перебувають за межею бідності. Згідно з розрахунками Міністерства соцполітики, споживчий кошик (це мінімальний набір товарів і послуг) обходиться в Україні в 4,2 тис. грн.

Від розміру мінімалки також залежать деякі штрафи. Насамперед ідеться про порушення законодавства про працю, додає юрист Олександр Плахотник.

"У нас, за законом, роботодавець несе відповідальність за неоформлення, за порушення прав працюючих. Правда, є питання до того, як проходять перевірки. Але все ж, звичайно, більш висока мінімалка відіб'ється і на них", - додає Плахотник.

Так, згідно з КЗпПУ, за неоформленого співробітника загрожує штраф розміром 30 мінімалок (зараз 111,6 тис. грн, після підвищення - 126 тис. грн). Підвищення мінімальних зарплат також може підштовхнути бізнес піднімати оклади не тільки працівникам з мінімалкою, але і всім співробітникам. Таким чином, вважає Білоус, роботодавці будуть компенсувати розрив між зарплатами низькокваліфікованих працівників і тих, хто виконує більш складну роботу.

"Якщо ви в маленькому містечку. У вас є менеджери, техперсонал. Коли у менеджера зарплата 5 тис., а у прибиральниці буде - 4,2 тис., звичайно, виникне розумне запитання: "А чому я приношу роботодавцю прибуток, а заробляю майже як прибиральниця?". Тому, звичайно, таке рішення може підштовхнути зростання зарплат всього персоналу", - зазначає експерт.

До слова, економіст Володимир Компанієць впевнений: мінімальна зарплата в Україні повинна бути на рівні 5 тис. грн. При цьому, на думку експерта, необхідно посилити перевірки роботодавців і карати тих, хто не оформляє своїх співробітників.

Експерти МОП вважають: мінімальна зарплата повинна становити 60% середньої. На даний момент українці в середньому заробляють 9100 грн, відповідно, мінімалка повинна бути не менше 5460 грн. Тут також варто враховувати, що середні зарплати в країні ростуть щомісяця, а мінімальну зарплату в кращому випадку переглядають два рази на рік. Тому, підвищуючи соціальні гарантії, потрібно закладати прогноз зростання середньої зарплати.

Пенсії перерахують
1 січня українці вперше відчують на собі нові правила перерахунку пенсій за формулою. Розмір середньої по країні зарплати, який враховують при розрахунку виплати, підвищать на 50% зростання зарплат і 50% інфляції.

Наприклад, припустимо, що за три минулі роки заробітні плати зростали в середньому на 18% в рік. У той же час інфляція за минулий рік склала 10%. Тоді розмір середньої заробітної плати в пенсійній формулі підвищать на 14% (50% інфляції + 50% зростання зарплат).

Експерт у сфері пенсійного забезпечення Лідія Ткаченко впевнена: така система пенсіонерам на руку. Вона дозволить більш істотно підвищувати виплати. Також в рамках прийнятої реформи передбачена можливість збільшувати розмір надбавки і брати не 50, а 100% зростання зарплат. Правда, станеться це тільки після того, як уряду вдасться повністю ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду (ПФУ). А він становить близько 140 млрд грн.

До слова, підвищення мінімальних зарплат також дозволить збільшити надходження до ПФУ. Платити більше будуть фізособи-підприємці (22% мінімалки) і ті, хто оформлений на мінзарплату.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
7 причин запалювати в будинку свічки щодня
Свічки створюють енергетику гармонії та затишку, і їх правильне використання здатне змінити життя на краще Фах....
Як за допомогою перестановки меблів покращити взаємини у сім'ї
Як за допомогою перестановки меблів покращити взаємини у сім'ї
Правильна енергетична обстановка в будинку понад усе Якщо ви відчуваєте, що у вас починалися якісь проблеми з ....
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Створювальне мислення: як притягувати бажане силою думки
Наші думки та психологічні настанови впливають на події, які відбуваються в нашому житті Викорінити негатив і ....
Як залучити гроші: три ефективні способи
Як залучити гроші: три ефективні способи
Якщо ви хочете вирішити всі свої фінансові труднощі та залучити гроші в будинок, то рекомендуємо вам три надій....
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
Робоче місце з фен-шуй: створюємо свій успіх
На роботі людина проводить майже 30 відсотків усього життя Щоб забезпечити себе удачею, необхідно правильно на....
більше матеріалів
/-0,37509894371033-/ /-pc-/
Top