counter
Стрічка новин
Вибрати все
29 Березня
28 Березня
Всі новини...

Свято Петра і Павла: що потрібно і що не можна робити 12 липня


Переглядів: 5199


Свято Петра і Павла: що потрібно і що не можна робити 12 липня

12 липня відзначаємо велике православне свято апостолів Петра і Павла-2018. Для наших предків цей день був особливим і до нього дуже ретельно готувалися: білили хати, оздоблювали рушниками стіни, прибирали подвір'я. Вранці 12 липня, звичайно, всі йшли до церкви. Дівчата прикрашали свої голови вінками з польових квітів, а особливо червоними маками. У наших предків святі Петро і Павло вважалися покровителями рибалок, які молилися в цей день своїм покровителям.

Петра і Павла 12 липня: що потрібно робити
12 липня необхідно відвідувати рідних та друзів, пригощати рибними стравами. До свята прибирали житло, білили та підфарбовували, вішали чисті рушники. На церковну службу йшли з квітами і віночками. Обов'язковою їжею були коржики з пшеничного тіста – так звані мандрили. Прийнято вважати, що в цей день необхідно вмиватися з трьох ключів, зустрічати схід і щедро пригощати бідних.

Петров день - проводи весни (проліт) і зустріч "червоного літа". Існував звичай на Петров день влаштовувати "гулянки Петрівки", водити хороводи і гойдатися на гойдалках. Іноді затівали ігри з вгадування: хлопці ходили серед дівчат, закривши обличчя хустками. Тій, що вгадала, передбачалося незабаром зіграти своє весілля.

День пам'яті двох апостолів відомий з часів раннього християнства і відзначався в Римській імперії, як на Сході, так і на Заході.

Хто такий апостол Петро

Апостол Петро був учнем Христа, а згодом – творцем християнської церкви і першим папою Римським. Згідно з християнською традицією, Петро охороняє ворота раю, тому його часто зображують з ключами. Згідно з переказами, Петро прийняв мученицьку смерть в 67 році при римському імператорі Нерона – яром гонителів християнства. Петро вирішив піти з Риму, щоб врятувати своє життя, але при вході до міста йому в видінні з'явився Ісус. "Куди йдеш ти?" – запитав свого вчителя Петро. – "Іду в Рим, щоб знову бути розіп'ятим", - відповів Христос. Тоді Петро повернувся до Риму, щоб прийняти свою долю. Там його схопили, а потім стратили. За легендою, Петро сам просив катів розіп'яти його вниз головою, щоб не намагатися навіть в смертний час змагатися з Христом.

Апостол Павло був язичником і ніколи не бачив Христа при житті, однак удостоївся побачити рятівника вже після його воскресіння, після чого став ревним християнином. Що привело Павла в Рим в дні, коли завершувалося земне життя апостола Петра, невідомо. Згідно з легендою, за наказом Нерона Павло був заарештований як християнин, підданий тортурам і був страчений через обезголовлення мечем.

Апостол Павло, як і апостол Петро, ​​багато потрудився в поширенні Христової віри, і справедливо відзначається разом з ним "стовпом" Церкви Христової і первоверховним апостолом. Вони обидва мученицьки померли в Римі за імператора Нерона, і їх пам'ять вшановується в один день. Ці святі особливо шанувалися в нашому народі і тому в їх честь збудовано велику кількість храмів і монастирів. Перший монастир на честь апостолів побудували в Новгороді в 1185 році. Імена апостолів носили багато святих Київської Русі, а зображення Петра і Павла завжди можна побачити на іконостасі православних храмів.

Відомо, що шанування Петра і Павла почалося відразу ж після їх страти. Місце їх поховання було священним для перших християн. Появу свята на честь святих апостолів пов'язують з днем ​​перенесення їх мощів в Римі, яке відбулося якраз 12 липня (29 червня по старому стилю) 258 року.

Свято Петра і Павла: що не можна робити 12 липня
Не можна в свято займатися прибиранням, займатися городом, чи садом.
Не слід лаятися, думати про погане або бажати що-небудь погане оточуючим.
У цей день прийнято влаштовувати святкові сімейні обіди і проводити час спілкуючись з близькими на природі, але не можна затівати застілля з надмірним споживанням алкогольних напоїв, адже це релігійне свято.

У церкві немає чіткого правила про те, чи заборонено займатися сексом в церковні свята, і все ж подружжю рекомендується утриматися від інтимної близькості.
На Петра і Павла православна церква таїнство вінчання не проводить.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Який вид спорту підходить вам за Знаком Зодіаку
Який вид спорту підходить вам за Знаком Зодіаку
Фізична активність важлива для того, щоб підтримувати організм у тонусі та уникати неприємностей зі здоров'ям ....
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Фізичні вправи для зняття стресу та підвищення енергетики
Хороша фізична форма — це не лише запорука привабливості, а й відмінного настрою, здоров'я та удачі Спеціальне....
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
П'ять способів підняти настрій та повернути сили
Постійні стреси часто призводять до того, що у нас зовсім не залишається енергії та сил Від цього псується нас....
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Як спілкуватися з негативними людьми, щоб захистити себе від їхнього впливу
Спілкування з негативними людьми спустошує нас, знижує імунітет, викликає тривожність, занепад сил, впливає ви....
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Камені-талісмани для жіночого здоров'я
Ще в давнину люди знали, що каміння має цілющі властивості На жаль, у сучасному світі багато хто скептично ста....
більше матеріалів
/-0,23477292060852-/ /-pc-/
Top