Для людей, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, варто віддавати перевагу запеченим, вареним або приготованим на пару стравам.
"Будь-які маринади, копченості, консерви заборонені тим, хто раніше переніс панкреатит, має супутні захворювання, наприклад, жовчнокам'яну хворобу. До нас нерідко надходять пацієнти, які при виїзді на природу з апетитом поїли замаринованого і приготованого на вугіллі м'яса-гриль або шашлику. Особливо небезпечно, якщо людина запивала їжу спиртним, будь то горілка або, здавалося б, невинне пиво", - пояснила гастроентеролог.
За рекомендацією медика, майонез як маринад для шашлику не рекомендується використовувати людям, що страждають захворюваннями органів травлення. За її словами, майонез, як і оцет, підсилює секрецію підшлункової залози. Для розм'якшення м'яса, на її думку, варто використовувати дрібно нарізану цибулю, мінеральну воду.
Ще більш правильно людям з проблемами шлунково-кишкового тракту замінити шашлик і м'ясо на грилі запеченими овочами. Не менш смачні і корисні будуть помідори, солодкий перець, кабачки, а також печена на вугіллі картопля. Крім того, за її словами, важко перетравлюються страви з тіста, особливо дріжджового.
Також не радить медик налягати на чебуреки, пельменями, вареники, а солодкі газовані напої краще взагалі виключити. Крім того, гастроентеролог радить відмовитися від смаження на сковороді, а вибрати будь-який інший спосіб приготування страв: відварити або приготувати на пару, запекти в духовці або на грилі, стушкувати.