counter
Стрічка новин
Вибрати все
19 Квітня
18 Квітня
Всі новини...

Чи варто гастарбайтерам чекати відмови в субсидії


Переглядів: 255


Чи варто гастарбайтерам чекати відмови в субсидії

Як показує судова практика, управління праці та соціального захисту населення все частіше звертаються з позовами до суду про стягнення різних видів соціальної допомоги, вважаючи, що одержувачу ці кошти дісталися неправомірно, пише Свобода.

Чим «проштрафилися» люди і чи повинні повертати гроші державі? Почасти йдеться про значні суми - 30-40 тисяч гривень, а є навіть випадки, де фігурує і 100 000 гривень. Зараз у судах області є багато справ, що стосуються виплат за минулі роки: 2013-2016. Умови призначення та виплати малозабезпеченим сім'ям державної соціальної допомоги, передбачені Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» та Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям» № 250.

Визначено, що державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям - щомісячна допомога, яка надається малозабезпеченим сім'ям у грошовій формі в розмірі, що залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім'ї; малозабезпечена сім'я - сім'я, яка з поважних або не залежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижче прожиткового мінімуму для сім'ї.

Для призначення допомоги заявник заповнює декларацію про доходи та майно (на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї) і своїм підписом підтверджує, що всі наведені відомості є повними і точними, що громадяни, зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), та члени їх сімей, претендують на отримання соціальної допомоги, інших джерел доходів і натуральних надходжень немає.

Якщо ж буде встановлено, що сім'я приховала якісь статки, що вплинуло на встановлення права на призначення соціальної допомоги і визначення її розміру, органи соціального захисту населення діють за наступним алгоритмом. Визначають обсяг надміру виплачених коштів та встановлюють строки їх повернення, в залежності від матеріального становища сім'ї; повідомляють сім'ю про обсяг надміру виплачених коштів та строки їх повернення; в разі врахування надміру виплачених коштів при виплаті соціальної допомоги в наступні періоди проводять щомісячні відрахування на підставі своїх рішень в розмірі не більше 20 відсотків суми, що підлягає виплаті; в разі неповернення надміру виплачених коштів добровільно у встановлені терміни вирішують питання про їх стягнення в судовому порядку.

У той же час законодавством чітко передбачені умови, при яких державна соціальна допомога не призначається. Це якщо у власності чи володінні малозабезпеченої сім'ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. м на одного члена сім'ї та додатково 10,5 кв. м на сім'ю, або більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму).

Нещодавно в інформаційному просторі великий резонанс отримав випадок: з однієї сім'ї в судовому порядку намагаються стягнути соціальну допомогу через те, що в її власності є ще один будинок. Зараз справа не вирішена. Але варто зауважити, що такі прецеденти в межах області вже були, і людям доводилося повертати отримане. Скажімо, мешканка Кременеччини повернула державі 40 000 гривень допомоги, оскільки не вказала в заяві, що має в селі два домоволодіння.

Також багато одержувачів «погоріли» на автомобілях. Коли продали машини за дорученнями, тому вважали, що транспорт вже не є їх власністю, хоча насправді формально він значиться за ними.

А ось те, що, перебуваючи за кордоном, одержувачі допомоги мали якісь додаткові заробітки і не задекларували їх, - поки такими аргументами управління праці та соціального захисту населення не оперують, оскільки не мають належних доказів. Сам факт, що людина перебувала за кордоном, не означає, що вона отримувала там якісь доходи. До запитів в інші країни поки не дійшло. Хоча, коли йдеться про стягнення плати з опікунів, досить інформації УСБУ про перетин кордону. За цією інформацією видно, що людина перебувала за межами країни, тому не доглядала за старим або інвалідом.

Чи завжди суди задовольняють позови управлінь? Аж ніяк не завжди. Наприклад, у кременецькій справі про стягнення неправомірно отриманої державної соціальної допомоги на дітей одиноким матерям суд встав на сторону одинокій матері. У жінки хотіли забрати допомогу через те, що вона на момент подачі заяви про призначення допомоги перебувала в Польщі, а отже не могла подати таку заяву. У той же час законом передбачено, що заявник повинен це зробити власноруч. Жінка зізналася, що зробила це її мати. Дитина мала захворювання серця, і мати була в Польщі саме для того, щоб домовитися про лікування. Тому суд не задовольнив позов управління, аргументуючи, що з боку одержувачки допомоги не було зловживання правом.

Слід знати, що у всіх випадках правомірно вимагати повернення якихось коштів. Згідно з Цивільним кодексом, не підлягають поверненню безпідставно набуті: заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існуванню, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку одержувача.

Більше того, в рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Рисовський проти України» від 20 жовтня 2011 року встановлено, що ризик будь-якої помилки державного органа повинен бути покладений на державу, помилки не можуть виправляти за рахунок осіб, яких вони стосуються.

Так, якщо в соціальних працівників виникли якісь претензії і прозвучала вимога: повернути гроші, варто звернутися до юристів і з'ясувати, наскільки правомірною може бути така вимога.


Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні вам слід проявити помірність у своїх діях та рішеннях Намагайтеся н....
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 19 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша енергія та пристрасть будуть на найвищому рівні, що зробить ва....
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп від Павла Глоби на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку
Павло Глоба закликає 19 квітня приділити увагу здоров'ю та провести профілактичні процедури, які зміцнюють орг....
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 19 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Анжела Перл повідомила, що 19 квітня 2024 року надається можливість дізнатися про цінну інформацію, яка може с....
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 19 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Згідно з гороскопом Тамарою Глобою на 19 квітня 2024 року, важливо проявити серйозність і уникати витрати часу....
більше матеріалів
/-0,3267388343811-/ /-pc-/
Top