Через дороге пальне, добрив і корми, українські аграрії роздувають ціни на вітчизняні продукти до імпортного показника. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко на прес-конференції, передав кореспондент АСН.
"92% продуктів, які ми споживаємо, - вітчизняного походження. За рахунок дуже дорогих добрив, дуже дорогих енергетичних ресурсів, дуже дорогих кормів у нас виходять дуже дорогі продукти", - зазначив експерт.
За його словами, виняток становить лише чай, кава, морська риба і фрукти, решта ж групи продуктів, які споживаються українцями, - в більшості своїй вітчизняного походження. При цьому він додав, що дефіцит продовольства Україні не загрожує, проте зростання цін за імпортним паритетом відбувається постійно.
Нагадаємо, хліб соціальних сортів в Україні продовжить підвищуватися в ціні в середньому на 22-24% на рік. Таку думку висловив директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін.