Українські виробники кондитерських виробів не хочуть переходити на європейські норми виробництва шоколаду. Про це повідомив глава Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко у себе на Facebook.
"Профільна Асоціації "Укркондпром", в яку входять всі найбільші виробники кондитерської галузі країни: від вітчизняного флагмана - корпорації "Рошен" до "АВК" і "Нестле Україна" пролобіювала зміни в законодавстві і відстрочити введення європейських стандартів виробництва шоколаду", - зазначив експерт.
За його словами, європейські стандарти регулюють співвідношення компонентів в продукті, який називається "шоколад" на користь продуктів з какао перед цукром. Як пояснив експерт, той продукт, який має більше цукру, ніж необхідно, повинен носити іншу назву - наприклад "продукт, що містить какао". Якщо ж в такому продукті міститься пальмова олія, то це вже глазур.
При цьому А. Дорошенко додав, що такі назви очевидно знизять обсяги продажу продукції вітчизняних виробників. Відповідно, як прогнозує глава Асоціації, українці почнуть віддавати перевагу імпортованої продукції. Нагадаємо, за угодою про Асоціацію з ЄС, Україна взяла на себе зобов'язання перейти на європейські стандарти з виробництва кондитерської продукції.
Правила виробництва "європейського шоколаду" повинні були вступити в силу з січня 2018 року. Проте 28 грудня 2017 року Міністерство аграрної політики внесло зміни до власного Указу щодо відстрочки відповідних стандартів до 1 липня 2019 року. Таким чином перехід на європейські норми було відкладено на півтора року.