counter
Стрічка новин
Вибрати все
18 Квітня
17 Квітня
16 Квітня
Всі новини...

Затримання голови ДСНС Сергія Бочковського: що за цім стоїть?


Переглядів: 39


Затримання голови ДСНС Сергія Бочковського: що за цім стоїть?

Коли 19 червня народні депутати підтримали кандидатуру Віталія Яреми на пост Генерального прокурора, Президент Петро Порошенко дав новому главі ГПУ слушну пораду: наслідувати досвід Сінгапуру в плані боротьби з корупцією і для початку посадити трьох своїх друзів. Йшов час, а гучних «посадок» не було. Пізніше у владних кабінетах віджартовувались, що Ярема не впорався з завданням, оскільки у нього не було друзів. Згодом він був відправлений у відставку.

А через дев'ять місяців про пораду Президента згадали в МВС. 

Ефектне затримання

25 березня на засіданні уряду в прямому ефірі правоохоронці затримали керівника Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського та його заступника Василя Стоєцького. Чиновникам зачитали звинувачення – підозрюють у зловживаннях при закупівлі пально-мастильних матеріалів, корупції та наявності рахунків за кордоном, – надягли наручники і вивели з залу.

«15-20% від завищення сум за придбання палива за завищеними цінами у вигляді відкатів перераховувалися на рахунки Бочковського і Стоєцького на Кіпрі і на острові Джерсі... Міліція виявила факти хабарництва у структурі ДСНС... Щомісяця всі начальники обласних управлінь носили хабарі керівництву ДСЧС. Приміром, Вінницька область – 50 тисяч, Київська – 100, Дніпропетровська – 150 тисяч, – пролив світло на звинувачення радник міністра ВС народний депутат Антон Геращенко.

Між іншим, Бочковський свого часу отримав посаду за квотою «Народного фронту». Операцію з його затримання координував міністр-«фронтовик».

«Публічний арешт голови і першого заступника глави ДСЧС України – прямо на засіданні уряду – не показуха і не вистава. Це щеплення: важливе для суспільства, для всіх. Зокрема, й для активних, і для латентних корупціонерів. Хай як прикро, але такі викриття ще будуть», – підбив підсумок глава МВС Арсен Аваков. Міністр також уточнив, що в уряді про те, що Кабмін почнеться саме так, знав тільки Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. «Цього не знали навіть мої помічники й заступники», – розповів подробиці операції глава МВС. Вслід за головним міліціонером країни нові затримання анонсував і Прем'єр. «Так буде з кожним, хто порушує закон і хто знущається над Українською державою», – написав Яценюк у своєму мікроблозі в Twitter.

У гру вступає ФБР

По обіді справжні «маски-шоу» розгорнулися у будівлі ДСНС. Кілька годин оперативники обшукували кабінети Бочковського і Стоєцького. Повернулися з пристойним «уловом». «Були вилучені документи, сертифікати на володіння офшорними компаніями, картки, печатки, електронні ключі для рахунків тощо. Ми звернулися у Федеральне бюро розслідувань з проханням максимально сприяти розслідуванню цього корупційного діяння (Бочковського і Стоєцького, – ред.)», – розповів Арсен Аваков.

Чи готове вступити у гру ФБР, поки невідомо. Що ж до самого Бочковського, то звільненому чиновнику доведеться 64 години провести за гратами: саме такий термін затримання передбачений статтею 208 Кримінально-процесуального кодексу. Далі буде санкція суду і відповідний запобіжний захід. 

Прем'єр під ковпаком

Серед народних депутатів думки щодо того, що стоїть за затриманням керівництва ДСНС, розділилися. Соратники Яценюка голосно стверджують, що це перші потужні удари по корупції у вищих ешелонах влади. «З сьогоднішнього дня брати участь у засіданнях уряду можна з сигаретою за вухом. Мало що», – іронізує народний депутат Олександр Сочка.

Водночас представник профспілок у Верховній Раді народний депутат від Блоку Петра Порошенка Сергій Каплін пов'язує затримання Бочковського з недавніми заявами Гордієнка. «Псевдоантикорупційний цирк! Бочковського заарештовувати треба було на гарячому, а не на шоу в Кабміні. І Арсеній знає, що це можна було зробити. Цей чувак (Бочковський, – Ред) за їхньою квотою. Треба було ще Яценюку одягнути балаклаву або панчоху, щоб шоу було яскравішим ... Вчинили так, щоб відволікти країну від звинувачень Гордієнка на адресу Прем'єра», – заявив Каплін.

Нагадаємо, днями колишній керівник Державної фінансової інспекції Микола Гордієнко звинуватив уряд Яценюка у «кришуванні» старих корупційних схем, якими країні завдано збитків на суму 7,6 мільярда гривень. Інше підґрунтя в прямоефірному затриманні Бочковського побачив позафракційний народний депутат, колишній заступник глави Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Філатов. Політик впевнений, що це все було зроблено, щоб змістити інформаційні акценти, заговорити відставку Ігоря Коломойського.

«За моєї пам'яті востаннє держчиновника заарештували в прямому ефірі на засіданні політбюро Трудової Партії Північної Кореї. Кім Чен Ин дядька свого угандошив. Звичайно, шоу з арештом еменесників – геніальний піар-хід після звільнення Коломойського. Та що буде далі з корупцією в дніпропетровському виконкомі? Як обмежити мафіозний вплив клану Віл кулів? Хто оплачуватиме десяткомільйонні рахунки лікарень і військових? Відповіді на ці запитання піарників влади (та й саму владу), схоже, не цікавлять, – поділився думками в соцмережі «Фейсбук» Філатов. 

Свого поміняли на свого

Затримання верхівки ДСНС супроводжувалося тотальними звільненнями. Від робочих обов'язків відсторонені всі керівники обласних підрозділів служби. Тимчасово керувати ДСНС буде Зорян Шкіряк. Чому вибір припав саме на нього, можна тільки здогадуватися. Видатних заслуг у нього немає, як, до речі, й відповідного досвіду роботи. 

Шкіряк широко відомий у вузьких колах як активний учасник Майдану, часто бував на передовій (його особиста сторінка в «Фейсбуці» була переповнена «військовими» селфі). З червня 2014 вважався радником глави МВС Авакова.

Олена Галаджій, АСН

Читайте АСН в Google News




Новини партнерів



Інші важливі новини і публікації
Любовний гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
Любовний гороскоп на 18 квітня 2024 року: що обіцяють астрологи
♈️ Овен (21 березня - 19 квітня) Сьогодні ваша пристрасть та рішучість будуть на піку, що зробить вас неперев....
Гороскоп від Анжели Перл на 18 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Гороскоп від Анжели Перл на 18 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку.
Астролог Анжела Перл прогнозує, що 18 квітня 2024 року може принести цікаву інформацію, важливу для майбутньог....
Гороскоп на 18 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
Гороскоп на 18 квітня 2024 року від Тамари Глоби для всіх знаків Зодіаку
У гороскопі на 18 квітня 2024 року Тамара Глоба рекомендує зберігати позитивний настрій та бути готовими до мо....
Гороскопи на 18 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
Гороскопи на 18 квітня 2024 року від Павла та Тамари Глоби, а також прогноз від Анжели Перл.
18 квітня віщує день, насичений можливостями та викликами для всіх знаків зодіаку Можливо, ви відчуєте приплив....
Як усунути негативні прив'язки за допомогою свічки
Як усунути негативні прив'язки за допомогою свічки
Токсичні стосунки не приведуть ні до чого хорошого, і для того, щоб захиститися від негативного впливу, важлив....
більше матеріалів
/-0,24659991264343-/ /-pc-/
Top